De aansprakelijkheid van je bestuurders verzekeren: een must

De aansprakelijkheid van je bestuurders verzekeren: een must

Wil je getalenteerde bestuurders aantrekken, dan is het een must om hun bestuurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Een vennootschap of vzw besturen is namelijk niet meer eenvoudig door de veelheid van regels, wetten en verplichtingen. 

Waarvoor kan een bestuurder zoal aansprakelijk worden gesteld?

1. Inbreuk op wettelijke verplichtingen

  • Voor iedere bestuurder geldt de algemene zorgvuldigheidsnorm.
  • Bestuurders zijn verantwoordelijk voor het neerleggen van een jaarrekening.
  • Ook voor bepaalde sociale en fiscale verplichtingen (bijvoorbeeld bedrijfsvoorheffingen, sociale bijdragen en btw) is de bestuurder soms verantwoordelijk.

Een managementvennootschap oprichten volstaat niet om aan deze aansprakelijkheid te ontsnappen. Volgens de wet draagt de vaste vertegenwoordig van de managementvennootschap dezelfde burgerrechtelijke en strafrechtelijke verantwoordelijkheid als de managementvennootschap die deze persoon vertegenwoordigt.

2. Schade aan derden

Slachtoffers en hun raadslieden zoeken de verantwoordelijkheid niet alleen bij de rechtspersoon, maar ook bij zijn bestuurders. Bijvoorbeeld als blijkt dat de financiële middelen van de vennootschap of vzw niet zullen volstaan om de schade te vergoeden. Maar ook andere redenen kunnen hiertoe aanleiding geven.

Bescherm je bestuurders met de juiste verzekering

Uiteraard wil je dat je bestuurders zich vol overgave kunnen inzetten voor je vennootschap of vzw. Dat doen ze des te meer als ze goed beschermd zijn door een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid.

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kan enkel door de vennootschap of vzw worden afgesloten en dit voor alle bestuurders, maar niet door de individuele bestuurders zelf.

Bescherm je bedrijfswerking volledig

KBC zorgt voor een verzekering op maat van je vennootschap of vzw.

Contacteer je relatiebeheerder

Arbeidsongevallen

Een ongeval is snel gebeurd. Combineer daarom de verplichte verzekering met een effectief preventiebeleid.
Arbeidsongevallen