De aansprakelijkheid van uw bestuurders verzekeren: een must

De aansprakelijkheid van uw bestuurders verzekeren: een must

Wilt u getalenteerde bestuurders aantrekken, dan is het een must om hun bestuurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Een vennootschap of vzw besturen is namelijk niet meer eenvoudig door de veelheid van regels, wetten en verplichtingen. 

Waarvoor kan een bestuurder zoal aansprakelijk worden gesteld?

1. Inbreuk op wettelijke verplichtingen

  • Voor iedere bestuurder geldt de algemene zorgvuldigheidsnorm.
  • Bestuurders zijn verantwoordelijk voor het neerleggen van een jaarrekening.
  • Ook voor bepaalde sociale en fiscale verplichtingen (bijvoorbeeld bedrijfsvoorheffingen, sociale bijdragen en btw) is de bestuurder soms verantwoordelijk.

Een managementvennootschap oprichten volstaat niet om aan deze aansprakelijkheid te ontsnappen. Volgens de regels van corporate governance moet iemand dezelfde burgerrechtelijke en strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen als de vennootschap die men vertegenwoordigt.

2. Schade aan derden

Slachtoffers en hun raadslieden zoeken de verantwoordelijkheid niet alleen bij de rechtspersoon, maar ook bij zijn bestuurders. Bijvoorbeeld als blijkt dat de financiële middelen van de vennootschap of vzw niet zullen volstaan om de schade te vergoeden. Maar ook andere redenen kunnen hiertoe aanleiding geven.

Bescherm uw bestuurders met de juiste verzekering

Uiteraard wilt u dat uw bestuurders zich vol overgave kunnen inzetten voor uw vennootschap of vzw. Dat doen ze des te meer als ze goed beschermd zijn door een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid. Met zo’n verzekering beschermt u de persoonlijke bezittingen van uw bestuurders tegen claims door derden, door andere bestuurders of door de vennootschap of vzw zelf.

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kan enkel door de vzw of vennootschap worden afgesloten, niet door de individuele bestuurders.

Uw bestuurders goed verzekeren?

KBC zorgt voor een verzekering op maat van uw vennootschap of vzw. 

Is deze pagina nuttig voor u? Ja Neen

Forfaitage

Forfaitage

Wat als uw klant de rekening niet meteen kan betalen? Hoe kunt u de verkoop toch laten doorgaan zonder risico’s te lopen?
Deceuninck

Deceuninck

Om te groeien heeft Deceuninck soms nieuwe fabrieken nodig. Een goede band met een internationale bankier is dus geen overbodige luxe.
Veilig betaald worden

Veilig betaald worden

Exportprojecten? Een goede begeleiding en de juiste trade finance-oplossingen bieden veiligheid en gemoedsrust.
Van der Erve

Van der Erve

Om de grootste retailers in Europa te bedienen, werkt Van der Erve in exotische oorden, met de steun van de lokale KBC-vestiging.