Extralegale voordelen voor je werknemers?

Dat hoeft niet duur te zijn.

Extralegale voordelen voor je werknemers?

Dat hoeft niet duur te zijn.

Er zijn heel wat mogelijkheden om je medewerkers een extraatje te geven en er zo voor te zorgen dat hun koopkracht op peil blijft. We sommen de mogelijkheden graag even voor je op.

Individuele pensioentoezegging

Wil je je sterkhouders iets extra’s gunnen, maar drukt opslag te zwaar op het budget? Dan zijn er mogelijkheden via een individuele pensioentoezegging. De besparing ten opzichte van loonsopslag kan oplopen tot 25% en je werknemer houdt twee keer zoveel over. Je kiest zelf het bedrag van de jaarlijkse premie. (de fiscale aftrekbaarheid is beperkt tot 2.860 euro voor inkomstenjaar 2023).

Bonusgroepsverzekering

Er zijn ook fiscaal vriendelijke alternatieven om een extra bonus toe te kennen. Dat kan in een aanvullende bonusgroepsverzekering (bovenop het ondernemingsbasisplan en/of het sectoraal plan) of onder de vorm van opties of warranten. Een bonusgroepsverzekering geeft bruto-netto de beste verhouding,  maar is bedoeld als een aanvulling op het wettelijke pensioen. Optie- of warrantplannen leveren (para)fiscale voordelen en kan op kortere termijn in cash omgezet worden maar je werknemers lopen wel gedurende een bepaalde periode beursrisico.

Groepsverzekering

Wist je trouwens dat een ondernemingspensioenplan je werknemer doorgaans de mogelijkheid geeft om een deel van de gespaarde reserves op te nemen voor investeringen in vastgoed? Daaronder vallen ook renovatiewerken om een huis energievriendelijker te maken. Een pensioenplan onder de vorm van een groepsverzekering kan al vanaf 50 euro per werknemer per maand.

Verzekering gewaarborgd inkomen

Als aanvulling op een pensioenplan kun je ook een verzekering gewaarborgd inkomen nemen voor je werknemers. Als een medewerker ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval buiten de werkuren, krijgt die na 30 dagen wel een vervangingsinkomen van de mutualiteit maar dat (aanzienlijk) lager is dan zijn/haar loon. Ook hier geldt: hou het betaalbaar door voor een vaste rente-uitkering te kiezen van bijvoorbeeld 6.000 euro per jaar of een beperkte aanvulling van 10% van het loon tot het loonplafond. Met 200 euro per werknemer per jaar kom je al een heel eind.

Collectieve gezondheidspolis

In dezelfde grootteorde van budget zit ook de collectieve gezondheidspolis. Voor om en bij de 200 euro per jaar is je werknemer verzekerd voor een ziekenhuisopname én voor de kosten die daarmee gepaard gaan in de 2 maanden ervoor en de 6 maanden erna. En er is meer: deze verzekering komt ook tussen bij zowat alle zware ziektes waarvoor niet altijd een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Gezinsleden kunnen mee aansluiten aan het voordelige collectieve tarief, maar betalen de premie wel zelf. Zo bespaart je werknemer al gauw enkele honderden euro's per jaar.

Meer info?

Wil je er liever over spreken met een expert? Dat kan natuurlijk ook. Maak gerust een afspraak en dan werken we een voorstel uit op maat van jouw bedrijf.

Contacteer je relatiebeheerder