Umicore: een booming fietsleasingverhaal

Umicore: een booming fietsleasingverhaal

De materiaaltechnologie-en recyclagegroep Umicore speelt in het booming verhaal van fietsleasing een voorstrekkersrol. De multinational met Belgische roots is een van de eerste klanten die intekenden op het KBC Fietsleasing-aanbod.
We maakten digitaal een ommetje met Evelien Nys, Compensation & Benefits Manager HR Western & Southern Europe bij Umicore.

Het bedrijf Umicore is een early adopter van fietsleasing. Hoe verklaar je die voortrekkersrol?

Duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers in het bedrijf, wat we dan ook willen doortrekken naar het HR-beleid met onder andere fietsleasing. In de lente van 2017 zijn we met de eerste gewone en elektrische leasefietsen (tot 25 km/uur) de baan opgegaan. Op dat moment was het systeem nauwelijks gekend.
Wel merkten we dat er bij Umicore een enorm potentieel was om de fiets als transportmiddel voor het woon-werkverkeer in te zetten. Iets meer dan een derde van onze medewerkers woont immers op minder dan 15 km van hun bedrijfssite.
Vandaag hebben we 1.075 medewerkers (33% van de Belgische werknemers) die zijn ingestapt in het fietslease programma, en die dus op regelmatige basis met de fiets naar het werk komen. Ook bij werknemers die verder wonen zien we een sterke toename in het aantal leasefietsen voor het woon-werkverkeer. Bovenop dit cijfer zijn er nog heel wat medewerkers die occasioneel met de fiets naar het werk komen. 

Hoe heeft Umicore de introductie van de leasefiets binnen de bedrijfsmuren aangepakt?

Evelien Nys, Compensation and Benefits Manager HR Western & Southern Europe bij Umicore

We zijn destijds begonnen met infosessies voor het personeel. Met kleine stapjes hebben we onze medewerkers gedetailleerd uitgelegd wat de voordelen van fietsleasing zijn.
Tijdens die sessies konden ze vragen stellen, waardoor we heel wat nuttige feedback hebben gekregen.

Daarnaast hebben we brochures opgemaakt en informatie ter beschikking gesteld waardoor de werknemers heel duidelijk konden zien wat de impact van de fietsleasing op hun loonpakket zou zijn.

Die allesomvattende aanpak heeft wel gewerkt want intussen is het fietsleasing concept volledig ingeburgerd en vinden medewerkers zeer vlot hun weg naar de fietsdealers.
Heel wat medewerkers staan te popelen om een  nieuwe fiets te bestellen wanneer hun huidig leasingcontract ten einde loopt. Fietsleasing leeft en is enorm populair binnen de bedrijfsmuren van Umicore.

Wie komt binnen Umicore in aanmerking voor een leasefiets?

Alle medewerkers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, die daarnaast het engagement aangaan om op regelmatige basis naar het werk te fietsen, komen in aanmerking voor een leasefiets.

Waarom koos Umicore bij de uitrol van het leasingconcept voor KBC Fietsleasing ?

Door het ruime aanbod aan geactualiseerde modellen, merken en accessoires hebben onze medewerkers een vrije keuze. Dat vinden we erg belangrijk. Bovendien stellen de collega’s zelf hun fiets samen en kunnen ze door het uitgebreide dealernetwerk (450 verdelers) van KBC Fietsleasing terecht bij een fietsdealer in de buurt van hun woonst.
Voor Umicore is de vlotte dienstverlening een ander belangrijk aandachtspunt. Ook op dat vlak zitten we goed bij KBC Fietsleasing.
De administratieve opvolging van de offertes verloopt naar wens, en zal nog verbeteren met de integratie van de digitalisering van de procesflow. Dat er bij KBC Fietsleasing gewerkt wordt met één aanspreekpunt, vinden we ook een pluspunt.

De medewerkers van Umicore hebben een vrije keuze om al dan niet elektrisch te rijden. Welk type leasefiets draagt hun voorkeur weg?

Drie kwart van de medewerkers die intekenen op een leasefiets, rijdt elektrisch. De helft van de rijders kiest voor een model met trapondersteuning tot 25 km/uur, een kwart voor een speed pedelec met ondersteuning tot 45 km/uur. Het laatste kwart van onze leasefiets gebruikers rijdt met een niet-elektrische fiets. Qua model rijdt de meerderheid met een stadsfiets, maar we hebben eveneens vouwfietsen, bakfietsen, koersfietsen en mountainbikes. 

Is fietsleasing intussen een onderdeel van het CSR-beleid van Umicore?

Natuurlijk is duurzaamheid een van de belangrijkste pijlers van Umicore. Het concept fietsleasing sluit hier naadloos op aan. Ook in het woon-werkverkeer wil Umicore een voorbeeld zijn voor anderen, en deze doelstelling hebben we duidelijk bereikt.

Levert Umicore inspanningen rond het comfort van medewerkers die met een (lease)fiets naar het werk komen?

Zeker en vast. Op onze sites hebben we beveiligde fietsenstallingen: ze staan onder cameratoezicht en enkel met een personeelsbadge kom je erin. Voorts voorziet Umicore in alle sites de nodige laadpunten, bieden we de nodige douche-faciliteiten aan en kunnen de fietsers gebruik maken van lockers.
Qua infrastructuur hebben we enorm geïnvesteerd om het comfort van de fietsers te optimaliseren.

Voor welke uitdagingen staat Umicore rond het gebruik van e-bikes en speed pedelecs?

Een van onze topprioriteiten is de veiligheid van onze medewerkers, ook tijdens het woon-werkverkeer. In het kader van de integratie van de speed pedelec hebben we twee jaar geleden een opleiding georganiseerd (veilig fietsen met een speed pedelec).
Verder communiceren we geregeld rond veiligheid en het gebruik van de (lease)fiets via onze interne communicatiekanalen. Zo leggen we er de nadruk op de verkeersregels te respecteren, en hoe je je zichtbaar en veilig in het verkeer kan verplaatsen. Niet onbelangrijk is dat we onze medewerkers ook tips en tricks aanbieden hoe ze hun (lease)fiets in topconditie kunnen houden. 

Heb je zelf een leasefiets?

Jazeker. Ik woon op ongeveer 2 kilometer van de bedrijfssite in Hoboken. Bij mooi weer en als ik op de site in Hoboken werk, dan rijd ik met mijn leasefiets, een mountainbike, naar het werk.
Ik ben echt fan van het fietsleasing concept. Ik vind het fantastisch om helemaal ontzorgd te zijn op het vlak van onderhoud en ook het financieringsmechanisme, waarbij je de fiets over een periode van 3 jaar afbetaalt in plaats van in één klap, is een pluspunt.
Ook de flexibiliteit die je krijgt in het volledig vrij kunnen kiezen van de fiets en je fiets eventueel verder uit te rusten met bijkomende opties, maakt het een heel interessant voordeel. 

Ook voor het goede doel fietsen onze medewerkers. Vanuit Umicore zetten we bijvoorbeeld onze schouders onder de 1.000 km van Kom Op Tegen Kanker. Medewerkers nemen daarnaast ook zelf het initiatief om samen te fietsen. De (lease)fiets leeft, zowel bij onze medewerkers als Umicore als bedrijf.

Geïnspireerd door dit artikel?

Ben je ondernemer en overweeg je om je medewerkers een leasefiets aan te bieden via een flexplan (met een potentieel vanaf 5 leasefietsen)? Of ben je zelf werknemer van een bedrijf dat fietsleasing als optie aanbiedt?
Contacteer dan vlug KBC Autolease.

Contacteer KBC Autolease