Laat uw werkkapitaal meer cash opleveren

Laat uw werkkapitaal meer cash opleveren

Hoe versterkt u het werkkapitaal in uw bedrijf en maakt u cash vrij? De oplossing is soms eenvoudig, soms gesofisticeerd. Maar ze vloeit altijd voort uit dialoog en een stappenplan. Wim Eraly, algemeen directeur KBC Corporate Banking is aan het woord.

Van analyse tot maatoplossing

Een analyse van de werkkapitaalsituatie is nooit een eenmalige operatie. Onze methode is een stappenplan waarbij we uitgaan van wat de relatiebeheerder en zijn collega’s weten van het bedrijf in kwestie. Zo gaat de analyse bijvoorbeeld na waar uw bedrijf staat in zijn markt en tegenover de concurrentie. Waaruit de werkkapitaaloptimalisatie precies bestaat, hangt af van uw specifieke situatie.

Samen slimmer

De relatiebeheerder is de spilfiguur. Hij of zij kent uw bedrijf door en door. Zijn of haar taak is om u te ondersteunen en te informeren. Uiteraard willen we dat de operationele werking goed zit, daar vertrekken we van. Maar we gaan nog een stap verder. We willen het bedrijf ook tactisch en zelfs strategisch uitdagen en inspireren. De samenwerking is in dit proces heel belangrijk. We gaan ervan uit dat we samen slimmer zijn.

Ook over de landsgrenzen

Een werkkapitaalbeleid wordt het best geïntegreerd over de landsgrenzen heen. Onze relatiebeheerders in het buitenland hebben als hoofdtaak onze klanten uit de thuismarkten bij te staan. Voor u levert dat sterke netwerk in binnen- en buitenland grote voordelen op.

Dankzij de nabijheid van het beslissingscentrum hier in België en ons internationale netwerk kunnen we snel schakelen.

Wim Eraly, algemeen directeur KBC Corporate Banking

Uit het leven gegrepen

Een voorbeeld over het optimaliseren van werkkapitaal? Een van onze klanten, een grote retail-groep, heeft te maken met honderden facturen van diverse leveranciers uit de hele wereld. Het bedrijf stoot dus op zeer uiteenlopende betalingsvoorwaarden. KBC heeft die stroom van grote en kleine betalingen overgenomen: het bedrijf keurt de facturen goed, en wij sturen elke maand een overzicht van de vervallen facturen. Zo doet onze klant één betaling per maand, en bespaart hij tijd en geld.

Winst in een klein hoekje

De werkkapitaaloplossingen van KBC werken op drie assen: we helpen u om sneller betaald te worden, we helpen u om uitstel van betaling te krijgen en waar het aangewezen is reiken we u suggesties aan om uw voorraden te optimaliseren.

Soms zit winst in een klein hoekje. Zo adviseerden we klanten al om hun medewerkers op pad te sturen met mobiele betaalterminals. Of het helpt als je medewerker de dag na de vervaldag van facturen meteen een eenmalige domiciliëring voorstelt aan de eindklant met achterstallen. Je werkkapitaal verbeteren hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het gaat er gewoon om het gat tussen betalen en betaald worden zo dicht mogelijk te fietsen. Maar je moet bedrijven wel laten zien waar hun kansen zitten.

Meer weten?

Is deze pagina nuttig voor u? Ja Neen

Fusies en overnames

Fusies en overnames

Strategisch en financieel advies over de fusie- en overnamemarkt nodig? Raadpleeg KBC Securities en Match’it.
Betaalkaarten

Betaalkaarten

Debetkaart, kredietkaart of tankkaart? Ontdek ons ruime assortiment betaalkaarten voor zakelijk gebruik.
FAQ KBC Business Dashboard

FAQ KBC Business Dashboard

Hebt u vragen over het KBC Business Dashboard? Ontdek de antwoorden erop bij de veelgestelde vragen.
Kapitaalverhoging en IPO

Kapitaalverhoging en IPO

Wilt u extra kapitaal aantrekken? Dan kunt u terecht bij KBC Securities voor persoonlijk advies.