KBC, Tractebel en E²PRO

Hand in hand voor de duurzame klant

KBC, Tractebel en E²PRO

Hand in hand voor de duurzame klant

Voor bedrijven is duurzaamheid al lang geen hol begrip meer. Aandacht voor energie-efficiëntie is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portefeuille. Toch is investeren in de juiste energiebesparende maatregelen niet altijd evident. KBC en Tractebel slaan de handen in elkaar om bedrijven op dit vlak volledig te ontzorgen.

Een partner die mee nadenkt

Wim Eraly (Algemeen Directeur KBC Corporate Banking): “Duurzaamheid is een van de centrale pijlers van de strategie van KBC Groep. Iedere divisie binnen de groep heeft de opdracht dat verhaal van sustainability concreet vorm te geven, en binnen de divisie België werd het vertaald in vier dimensies: financiële geletterdheid, ondernemerschap, mobiliteit, en milieuverantwoordelijkheid.

“Voor onze Belgische bedrijvenklanten wilt KBC een partner zijn die mee nadenkt over hoe zij hun doelstellingen kunnen bereiken, óók met betrekking tot hun eigen duurzaamheidsambities. We willen voor hen de drempel verlagen om te investeren in energie-efficiënte processen en we ondersteunen de productie van hernieuwbare energie. Maar als bankverzekeraar zijn we natuurlijk geen energiespecialisten. En daarom zijn we een partnerschap met Tractebel aangegaan. En Kim is, vanuit zijn achtergrond bij KBC Real Estate, de drijvende kracht daarachter.”

Kim Creten (Directeur Vastgoed KBC): “Onze eerste focus ligt inderdaad op het domein van vastgoed, omdat we daar in onze kredietverlening heel vaak vragen krijgen van promotoren en investeerders over energie-efficiëntie. Gebouwen zijn nu eenmaal bijzonder grote energieverbruikers en voor grote bedrijven geldt dat des te meer. Voor hen is energie vaak de grootste kostenpost naast de personeelskost, en dat houdt hen dus erg bezig. Bovendien hechten ze veel belang aan certificering op vlak van energie-efficiëntie, zoals LEED, BREEAM en andere. Kortom: we zochten dus naar een oplossing hoe we onze klanten daarbij konden helpen. Zo zijn we in contact gekomen met Tractebel.”
 

Een integrale one stop shop

Peter Vaes (Business Development Manager Tractebel): “Het verhaal is eigenlijk gelijktijdig aan twee kanten vertrokken en op vraag van onze klanten. In een marktbevraging erkenden en herkenden onze klanten dat er een enorme trend is inzake duurzaamheid en vergroening, dat er in hun gebouwen en bedrijven zeker ruim potentieel is voor toepassing van energiebesparende maatregelen en dat er daarvoor zelfs veel oplossingen en aanbieders te vinden zijn… en toch worden er maar heel beperkt energie besparende projecten gerealiseerd. Als reden hiervoor werden vooral het gebrek aan tijd, financiële middelen, resources en gespecialiseerde knowhow opgegeven, alle elementen die eerder voor de eigen core-business worden voorbehouden.”

“Om daaraan tegemoet te komen hebben we samen E²PRO ontwikkeld, een service waarbij we energie-intensieve bedrijven ( = energiekost van meer dan € 250.000 per jaar) met gebouwen in eigendom een integrale one stop shop aanpak aanbieden van audit, studie, implementatie, monitoring én financiering van energiebesparende maatregelen.”

Onze drijfveer om met KBC in zee te gaan, was hun visie op duurzaamheid en het feit dat zij daardoor onmiddellijk bereid waren om deze service gezamenlijk aan te bieden aan energie-intensieve bedrijven uit hun portfolio van Corporate bedrijven die hier zeker baat bij hebben. We hebben elkaar echt gevonden in een unieke propositie.”

Peter Vaes - Business Development Manager Tractebel

“Wanneer we met een prospect gaan praten, stellen we vaak vast dat die eerder al milieu- en energieaudits heeft laten maken. Die audits stellen dan wel een bepaald verbeteringspotentieel vast, maar stranden op de vraag: wat ga je er nu concreet mee doen? Wat zou de ideale portfolio aan energiebesparende maatregelen zijn? Dat maakt wel deel uit van de eerste helikopter-analyse door Tractebel. Daarin wordt alles op tafel gelegd, zodat een pakket aan maatregelen tot stand komt in open en transparante communicatie met de klant, die na analyse vrij is om al dan niet in te gaan op ons integraal aanbod. Noteer dat deze analyse volledig op risico van Tractebel wordt gemaakt! Wanneer er een overeenkomst wordt gesloten, brengen wij de klant terug in contact met KBC voor de financiering van het project.”

Een duidelijke win-win

Kim Creten: “Dankzij de besparingseffecten die gerealiseerd worden door die investeringen, kan de klant de aangeboden financiering vanzelf terugbetalen. Met andere woorden: voor de klant gaat het nooit een extra kost betekenen. In tegendeel, het zal een onmiddellijke besparing zijn – beperkt gedurende de jaren dat het krediet loopt, en volledig wanneer het krediet is terugbetaald. Maar vanaf dag één zal de klant een cash besparing doen, én tegelijk bijdragen aan zijn duurzaamheidsdoelstellingen. Het is dus een duidelijke win-win.”

Peter Vaes: “In het begin van het project fungeren we als een gespecialiseerd studie- en adviesbureau, maar voor de realisatie worden we de projectmanager ten dienste van de klant, die wij van het begin tot het einde gaan ontzorgen. We vragen dan de nodige offertes op bij externe bedrijven, óók bij de huisleveranciers van de klant. We leggen een analyse voor aan de klant die zelf beslist over de uiteindelijke bestelling. Na de realisatie en implementatie van de portfolio van energie besparende maatregelen volgt een jaar van intensieve monitoring. Zo krijgt de klant de bevestiging dat zijn investering effectief en conform de berekeningen gerendeerd heeft.”

Ontzorgen

Kim Creten: “Van de gerealiseerde besparing over de ganse looptijd van de investering wordt een percentage als project fee aan Tractebel toegekend. Daarbij wordt de helft betaald bij de uitvoering van de werken, en de andere helft na die monitoring van één jaar. Met andere woorden: als de gerealiseerde besparing minder zou blijken dan wat vooraf beloofd was, zal dat verrekend worden in de fee voor Tractebel. Zo maken zij hun borst nat dat ze ook zullen waarmaken wat ze beloven.”

Peter Vaes: “Cruciaal daarbij is dat de fee daarbij gebaseerd is op de Net Present Value, met andere woorden op de toekomstige besparingen. Wij zijn daar – eigenaardig genoeg – uniek in. Voor de klant is dat heel belangrijk omdat dat een correcte relatie geeft tussen wat hij effectief heeft moeten investeren en de return die erop zit.”
 

Dat legt meteen ook uit waarom we met Tractebel in zee gaan. Je hebt een partner nodig die kwalitatief zeer sterk is, en die dit soort zaken ook op langere termijn kan onderhouden. Dat kunnen we niet met een klein vennootschapje dat bij manier van spreken morgen failliet kan zijn. Ook dat comfort willen we geven aan onze klanten.”

Wim Eraly - Algemeen Directeur KBC Corporate Banking

Kim Creten: “Samengevat komt het erop neer dat de klant vanaf dag één ontzorgd wordt, dat we een professionele partij hebben die een volledige doorlichting doet van het bedrijf en het bedrijfsgebouw op vlak van energieconsumptie– waar op het moment van de studie geen kosten voor de klant aan verbonden zijn – en dat het goedgekeurd plan door KBC gefinancierd wordt. Op het moment van oplevering komt er een jaar van monitoring, en de fee die aan Tractebel betaald wordt is deels resultaatsgebonden, wat de klant garantie biedt. En tegelijkertijd heeft hij zijn – al dan niet wettelijk verplichte – duurzaamheidsobjectieven gerealiseerd.”

Meer informatie

TBL-ENGIE_70mm_CMYK_BLUE-Gradient

Werkt u in een bedrijf met hoge energiekosten (meer dan € 250.000 per jaar) en gebouwen in eigendom en wenst u meer te weten over hoe KBC en Tractebel u kunnen begeleiden om uw energiekosten te verminderen?

Contacteer je relatiebeheerder

   

Duurzaamheid moet je verankeren in je business

Ontdek de duurzaamheidsstrategie van KBC: positieve impact op de samenleving vergroten, de mogelijk negatieve impact beperken en verantwoord gedrag stimuleren.
Duurzaamheid moet je verankeren in je business

Ook buurtbewoners betrekken draagt bij tot duurzame projecten

Coöperatieve Storm ontwikkelt windparken met steun van KBC
Ook buurtbewoners betrekken draagt bij tot duurzame projecten

Duurzaam ondernemen betekent prioriteiten kiezen

Duurzaamheid zit in het DNA van KBC. We investeren op korte termijn om op lange termijn resultaten te halen. Ontdek onze strategie.
Duurzaam ondernemen betekent prioriteiten kiezen

Storm-windparken

KBC financiert duurzame en milieuvriendelijke energievoorziening, zoals de Storm-windparken
Storm-windparken
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.