Analyse voor een vlotte kasstroom

Optimalisaties langs aan- en verkoopkant

Analyse voor een vlotte kasstroom

Optimalisaties langs aan- en verkoopkant

Neem een bedrijf met veel grote leveranciers én afnemers. De eersten willen heel snel betaald worden, de laatsten betalen liever traag. Hoe verlicht u dan de druk op uw werkkapitaal? Valérie Herbert, CFO van Gemaco-group, is aan het woord.

Gemaco, een wereldwijde speler

“Als leverancier van relatiegeschenken en promomateriaal kennen we een groei van gemiddeld 20 procent per jaar. Onze groep draaide in 2009 een omzet van 28 miljoen euro. Vandaag is het bedrijf wereldwijd actief in meer dan vijftien landen en goed voor minstens 90 miljoen euro omzet per jaar.”

“Maar niet alles loopt altijd even vlot. Chinese leveranciers moeten we al 30 procent betalen voordat de productie start, de restbetaling volgt bij de verscheping van de goederen. Onze klanten, daarentegen, hanteren dan weer een lange betaaltermijn na levering. Bovendien stockeren ze hun voorraden niet zelf, maar doen wij dat ook voor hen. We hebben dus constant te maken met een grote druk op ons werkkapitaal.” De hele cyclus duurt soms meer dan 200 dagen.

information-expr-quote--glyph
We zitten vaak gekneld tussen leveranciers die een snelle betaling eisen en klanten die traag betalen.

Valérie Herbert, CFO Gemaco-group

De oplossing? Optimaliseren zowel bij de leveranciers als bij de afnemers

“KBC maakte een grondige analyse van onze cijfers en de sector. De bank vergeleek onze ontvangsten en openstaande facturen met die van gelijkaardige bedrijven. Gevolg? We scherpten onder meer ons aankoopbeleid aan en bekeken hoe we op een flexibelere manier konden omgaan met documentaire kredieten bij leveranciers.”

“Maar de grootste flessenhals voor onze kasstroom zat aan de kant van de klant. Gelukkig kunnen we rekenen op veel grote, stabiele klanten en hebben we amper slechte debiteuren. Samen met KBC  bouwden we onze factoring, de inning en het beheer van schuldvorderingen, uit. Ondertussen verloopt al meer dan 70 procent van de bankfinanciering bij onze grootste entiteiten via factoring. Sindsdien is ons werkkapitaal sterk verbeterd. Een hele last van onze schouders én een regeling die ons veel zekerheid biedt.”

Interesse?

Contacteer je relatiebeheerder
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.