De spanning van de veilinghamer

In oktober is het meestal alle hens aan dek voor de grote veilinghuizen. Van Rubens tot Giacometti, van Alfa Romeo tot Tyrannosaurus Rex, voor elk wat wils. Maar hoe gaan veilinghuizen om met de nieuwe realiteit: virtuele rondleidingen en onlineveilingen? Roland de Lathuy, directeur Christie’s België, biedt ons een blik achter de schermen van de kunstmarkt anno 2020.

Hoe heeft een veilinghuis als Christie’s de pandemie aangepakt?

“In de eerste plaats merken we dat er een digitale sprong voorwaarts is genomen. Al snel werd duidelijk dat we dit jaar moesten afstappen van het bekende adagium ‘no drinks, no art’. De deuren van onze veilinghuizen bleven onherroepelijk dicht en de recepties waar sfeer en gezelligheid zich mengen met topkunstwerken en netwerking, verdwenen achter de computerschermen voor digitale veilingen. 

We moesten dus sneller dan verwacht de digitale kaart trekken. Gelukkig vonden kunstliefhebbers snel de weg en ondertussen zitten we rond een fiftyfiftyverhouding tussen live en onlineveilingen.”

Met elk hun eigen manier van werken?

“Absoluut. In de eerste plaats denken we dan aan de informatie die we kunnen verstrekken. Hebt u al naar onze website gekeken? Haarscherpe videobeelden zorgen ervoor dat u de werken in hoge beeldkwaliteit in uw woonkamer kunt bewonderen. Meer nog, er zijn zelfs apps waarbij u het geveilde werk in augmented reality in uw woonkamer kunt ophangen. 

Bovendien kunnen we de onlineveilingen langer open houden. Meestal wordt een veiling gesloten tussen de 10 weken en 2 maanden voor de effectieve avond. We moeten dan immers de catalogi beginnen voor te bereiden. De digitale switch zorgt ervoor dat de doorlooptijd tot een maand werd herleid. Meer tijd voor bestaande en nieuwe kunstverzamelaars om op zoek te gaan naar kwalitatieve werken.”

Welke tips hebt u voor mensen die hun eerste stappen zetten in de kunst- en veilingmarkt?

“Ten eerste neem uw tijd, ten tweede neem uw tijd, en u kunt het vervolg al raden voor de derde tip. Ik bedoel in feite dat u als koper eerst uw huiswerk moet maken. Ga op zoek naar de laatste veilingresultaten van een kunstenaar. Er zijn gespecialiseerde websites (Artprice, Arttactic, Artnet …) die u daarbij kunnen helpen. Stel vragen aan restaurateurs

En … laat u vooral niet opjagen. Het biedingsproces moet rationeel verlopen, ook al doet het veilinghuis alle moeite om op de emoties in te spelen. Bepaal voor uzelf hoeveel een werk waard is en hou u eraan. Want zodra de hamer neerkomt, bent u de eigenaar met alle lusten en lasten.”

De veilingkost voor de Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci, het duurste schilderij ooit op een veiling verkocht voor een recordsom van 400 miljoen dollar, bedroeg meer dan vijftig miljoen dollar. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met de kosten wanneer men besluit te bieden.

“Absoluut. Die kosten kunnen oplopen tot 20% (+ btw) van de hamerprijs, maar staan ook duidelijk vermeld op de website en op de factuur natuurlijk. U komt niet voor verrassingen te staan maar het blijft een financieel gegeven om rekening mee te houden.”

Kan men het bieden dan het beste overlaten aan een derde partij om niet in een emotionele biedstrijd te belanden?

“Niet noodzakelijk, de ervaring op zich is best opwindend. Ik herinner me een Londense verzamelaar die zich jaren later de prijs niet meer kon herinneren maar zich wel nog levendig het plezier van het bieden voor de geest kon halen. Tot en met de levering van het kunstwerk aan huis en de ophanging aan de muur. De totaalervaring speelt een belangrijke rol in de veilingwereld.”

Welke onderdelen moeten aan bod komen in het huiswerk maken?

“Een verzamelaar is best wel obsessioneel bezig met zijn passie en besteedt daar veel tijd aan. Bovendien schept hij of zij plezier in zoveel mogelijk kennis vergaren en deze te delen met mensen met dezelfde interesse. En dit gaat evengoed over het verzamelen van stripverhalen. De conditie controleren is essentieel. 

Het is meestal een doorslaggevend element om al dan niet te bieden op een bepaald werk. Experten werkzaam bij Christie’s maken uiteraard zelf ook conditierapporten aan. Voor de duurdere werken doen we een beroep op externe experten om een absolute neutraliteit te bewaken. Uiteraard kunnen kopers zelf een restaurateur ter plaatse sturen om de conditie te komen checken.”

Welke acties onderneemt het veilinghuis wanneer een kunstwerk niet echt in de smaak valt?

“Onderschat ons presaleswerk niet! Onze informatiewerving door de jaren heen is enorm. Wie heeft bepaalde kunstenaars al gekocht? Wie heeft er geboden op bepaalde werken en nog niet gekocht? En dus wie kunnen we zelf aanspreken om een werk aan te kopen.

Anderzijds kan het zijn dat een koper ons benadert om op zoek te gaan naar een werk van een bepaalde kunstenaar. Ook in deze situatie kunnen we putten uit een uitgebreide contactenlijst om op zoek te gaan naar juist dat ene werk. Op deze manier brengen we kopers en verkopers samen in wat we noemen een private sale. Beide partijen zijn niet gebonden aan een bepaalde veilingdatum en de prijs wordt in onderling overleg overeengekomen.”

Zijn er nog andere redenen waarom een lot uit de veiling wordt gehaald?

“Er onstaat wel eens twijfel over de echtheid van het werk ofwel het eigendomsrecht. Een veilinghuis moet deze 2 zaken kunnen garanderen. Na het verschijnen van de catalogus met het overzicht van alle loten, komt er soms informatie binnen die de authenticiteit ter discussie stelt. Of soms blijkt dat een werk op de lijst van gestolen of roofkunst staat.”

Welke zijn de voornaamste redenen waarom mensen hun kunstwerken verkopen?

“We spreken in de eerste plaats over de fameuze 3 D’s: Death, Debt and Divorce. Ingrijpende veranderingen die mensen dwingen tot verkoop. Maar de aanleiding kan ook minder dramatisch zijn. Na vele jaren verzamelen kan een verzamelaar van zijn collectie uit de Latemse School overschakelen naar hedendaagse kunst.”

Wanneer er dag in dag uit meesterwerken door uw handen gaan, kunnen we ons voorstellen dat u zelf ook een voorkeur heeft voor een bepaalde kunstenaar?

“Ik droom wel eens over een Rubens of een werk van Cy Twombly aan de muur. Maar werken voor een veilinghuis als Christie’s waarbij ik toegang heb tot de allermooiste kunst, is voor mij al een droomjob.”

KBC Private Banking & Wealth staat u bij in deze moeilijke tijden

Mocht u hierover nog vragen hebben: uw private banker of wealth officer blijft bereikbaar en kan zo nodig  een KBC-expert Financiële Planning inschakelen.

Maak nu kennis met KBC Private Banking & Wealth

Maak een afspraak

Wenst u op de hoogte te blijven van onze nieuwsberichten?

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.