Successieplanning

  • Gemoedsrust omdat alles naar uw wens geregeld is
  • Hoge successierechten vermijden
  • Een klare kijk op uw vermogen en de verdeling bij overlijden
Maak een afspraak

Successieplanning houdt in dat u een plan uitwerkt om uw vermogen te structureren en later over te dragen volgens uw wensen. Dat geeft u een klare kijk op de verdeling van uw vermogen bij overlijden en geeft u een vermogensplan op maat van uw gezin. We begeleiden u en zorgen zo voor gemoedsrust voor u en uw erfgenamen.

Wat mag u van ons verwachten?

  • Actuele en toepasselijke informatie die rekening houdt met uw wensen en behoeften
  • Inzicht in het toekomstige successierecht
  • Een betrouwbare second opinion op de adviezen van uw externe adviseur of notaris

Meer over uw successieplanning

Bent u alleenstaand, weduwe, weduwnaar, feitelijk samenwonend, wettelijk samenwonend of gehuwd? Dat bepaalt mee wie de wet aanduidt als eigenaar van het vermogen.

U vraagt zich misschien af:

  • We hebben gebouwd op grond die mijn echtgenote via een schenking kreeg. Wie is eigenaar van de grond en van het gebouw?
  • Ik ben gehuwd en heb een erfenis of schenking ontvangen. Van wie is dit vermogen?
  • Ik heb een bedrijf opgericht tijdens het huwelijk. Van wie zijn de aandelen?
  • Ik overweeg te huwen. Heb ik een huwelijkscontract nodig?

U vindt de antwoorden in onze erfrechtgids.

Wie wat van u erft, hangt af van uw persoonlijke situatie. Daarom analyseren we dit samen.

In principe bepaalt het wettelijk erfrecht van uw fiscale woonplaats wie uw erfgenamen zijn en wat ze van u erven. Zijn er kinderen, dan erft de huwelijkspartner volgens het Belgische erfrecht in principe enkel het vruchtgebruik op de nalatenschap. Zijn er geen kinderen, dan komt de huwelijkspartner in bepaalde gevallen samen in de erfenis met familie. Bent u alleenstaand, dan erven uw ouders in principe samen met uw broers of zussen als er geen kinderen zijn. Er zijn echter veel complexere situaties. Dan is de ondersteuning van onze experten onmisbaar.

U vindt meer informatie in onze erfrechtgids.

We berekenen hoeveel belastingen uw erfgenamen betalen op uw vermogen bij uw overlijden. Dat hangt af van uw fiscale woonplaats.

Woont u in België, dan is het gewest bevoegd waar u de laatste 5 jaar voor uw overlijden het langste verbleef. Bezit u vermogen in het buitenland of wonen uw erfgenamen in het buitenland, dan zijn er mogelijk fiscaal-juridische gevolgen om rekening mee te houden.
Woont u zelf in het buitenland, dan betalen uw erfgenamen in België enkel een recht van overgang op uw Belgische vastgoed. We helpen om alles in kaart te brengen.

U vindt meer informatie in onze erfrechtgids.

Stemt de wettelijke verdeling van uw vermogen niet overeen met uw wensen, wilt u minder successierecht betalen of vermogen overdragen en toch controle behouden? We bepalen op basis van uw situatie, uw wensen en behoeften, hoe u nu al aan successieplanning kunt doen.

We overlopen samen de mogelijkheden zonder onmiddellijke impact op uw vermogen (zoals de opmaak van een testament, een zorgvolmacht of het afsluiten van een successieverzekering) en de mogelijkheden met onmiddellijke impact op uw vermogen (zoals een schenking).

U vindt meer informatie in onze erfrechtgids.

Net zoals de wetgeving, kan uw persoonlijke situatie en uw vermogen wijzigen. We staan voor u klaar om uw vermogensplan regelmatig met u te actualiseren.

Hebt u vragen over (de overdracht van) uw onderneming? Onze ondernemingsadviseurs helpen u graag verder.

U vindt meer informatie in onze erfrechtgids.

Vriendelijke, correcte, deskundige en duidelijke uitleg.
Met Els kan je op vertrouwelijke wijze een persoonlijk gesprek aangaan. Zij behandelt je dossier heel grondig en legt alles haarfijn uit.
Het gesprek was goed voorbereid, de uitleg duidelijk. De tijd werd genomen. Dingen die ik niet dadelijk begreep werden opnieuw uitgelegd. Er werden bijkomende commentaren gegeven over dingen die relevant waren, maar waar ik zelfs niet naar gevraagd had.
Uitstekend advies over erfenisrecht en belasting.

Wilt u uw successieplanning uitklaren? We zijn er voor u

Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder.

Maak een afspraak