Duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen

Combineer een positieve impact op de samenleving met rendement

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen

Combineer een positieve impact op de samenleving met rendement

Wat is duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen?

Een duurzame of maatschappelijk verantwoorde belegging investeert in landen en bedrijven die een positieve invloed hebben op de maatschappij, het milieu en de wereld waarin we leven. Maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering wordt zo beloond en daar heeft iedereen baat bij.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen is aan een sterke opmars bezig. Meer dan de helft van de klanten bij KBC verkiest vandaag al een maatschappelijk verantwoorde variant boven een klassiek beleggingsfonds.

Wat zijn de voordelen van duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen?

Duurzaam beleggen windmolen
  1. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen is niet duurder dan klassiek beleggen en levert een marktconform rendement op.
  2. U belegt in bedrijven die open communiceren over hun duurzame ambities. Bovendien worden schadelijke en onethische bedrijven geweerd en is er een nultolerantie ten aanzien van fossiele brandstoffen.
  3. U stuurt een krachtig signaal naar bedrijven die niet duurzaam ondernemen.
  4. U investeert in een betere samenleving voor uzelf, anderen en volgende generaties.

Een maatschappelijk verantwoorde belegging die bij u past

U hebt de keuze uit 3 benaderingen om te beleggen in duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen. Allemaal hebben ze oog voor het potentiële rendement, want dat blijft essentieel.

  • Onze Best-in-Class fondsen beleggen in verschillende sectoren en landen die tot de beste behoren op het vlak van duurzaamheid. Niet alleen inzake milieu, maar ook wat goed bestuur en sociaal beleid betreft.
  • 3 thematische fondsen die beleggen in bedrijven die oplossingen zoeken voor een specifiek probleem zoals klimaatverandering, waterschaarste en de zoektocht naar alternatieve energiebronnen.
  • Een Impact-Investingfonds dat investeert in bedrijven die met hun producten en diensten een positieve impact nastreven op maatschappij en milieu.

Lees meer over deze 3 benaderingen.

4 redenen om te kiezen voor KBC Private Banking als uw duurzame partner

Duurzaam beleggen werkplek

Duurzaamheid loopt als een rode draad door onze organisatie. KBC Groep stelt duidelijke verwachtingen aan zijn medewerkers, formuleert heldere milieudoelstellingen en rapporteert transparant over de verwezenlijkingen.

U hebt de keuze uit een ruim pallet aan maatschappelijke verantwoorde beleggingen. Zo is er altijd een belegging die bij u past, ook als u kiest voor een evenwichtig samengestelde portefeuille die de KBC-Beleggingsstrategie volgt.

1. Strenge screening op duurzaamheid

Dankzij een extra screening op duurzaamheid ziet de portefeuille van een duurzaam of maatschappelijk verantwoord beleggingsfonds er anders uit dan die van een klassiek beleggingsfonds. Zo belegt u enkel in bedrijven en landen die voldoen aan strenge ESG-selectiecriteria over milieu (E), sociaal beleid (S) en een goed bestuur (G). ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van een belegging: milieu, maatschappij en goed bestuur.

> Meer informatie over de ESG-selectiecriteria

2. Onafhankelijke experts

Ons team van duurzaamheidsanalisten heeft 30 jaar ervaring opgebouwd en krijgt de ondersteuning van een onafhankelijke raad van academici die onze duurzaamheidsmethodologie uitdaagt en verbetert. Op die manier garanderen we de kwaliteit en voortrekkersrol die we nastreven.

> Meer informatie over de raad van experten

3. Transparante communicatie

We publiceren de resultaten van onze duurzaamheidsonderzoeken van alle bedrijven en alle landen, ook diegene die de selectie niet halen, op de website. Daarnaast houden we u in de KBC Mobile-app op de hoogte van wijzigingen die we naar aanleiding van ons ESG-beleggingsbeleid doorvoeren in onze fondsen.

> Lees de onderzoeksresultaten Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

4. Voortrekkersrol

KBC was zijn tijd vooruit op het vlak van duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen. Als Belgische pionier brachten we al in 1992 ons eerste duurzaamheidsfonds op de markt. Sindsdien hebben we heel wat expertise en ervaring opgebouwd en blijven we innoveren. En daar plukt u de vruchten van.

Towards sustainability

Towards Sustainability-label Febelfin

De duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingen bij KBC ontvingen het 'Towards Sustainability'-label, een initiatief van Febelfin.

Fondsen met dat label beantwoorden aan de volgende kenmerken:

  • Een duidelijke strategie rond duurzaamheid 
  • Erg schadelijke bedrijven of activiteiten worden uitgesloten
  • Een transparant beleid over maatschappelijk betwistbare praktijken, zoals kernenergie, belastingontwijking of de doodstraf

Bovendien krijgt u bij dergelijke fondsen als belegger duidelijke, vergelijkbare informatie met de garantie dat de naleving van de kwaliteitsnorm op een onafhankelijke manier wordt gecontroleerd.

Geïnteresseerd in duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen bij KBC Private Banking & Wealth?

Bij KBC zijn we al 30 jaar actief in duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen. Welke beleggingsaanpak u ook verkiest en welk type belegger u ook bent, KBC Private Banking & Wealth heeft altijd wel een duurzame of maatschappelijk verantwoorde oplossing voor u.

Maak een afspraak
Wat mag u verwachten van een eerste gesprek?

Meer informatie