Juwelen met karakter en kwaliteit

In de Mechelse binnenstad zijn nog verborgen parels te vinden. En dat mogen we gerust letterlijk opvatten. In de Guldenstraat, op een boogscheut van de Dijle, maken we kennis met Suzanna Stoot. Ze is niet alleen juwelenontwerpster, maar ook voorzitter van Argus, de vereniging van kunstexperts. Voor Private Expert opende ze haar schatkamer en kregen we een paar gouden tips mee om een juwelencollectie op te starten.

'Alle zintuigen gebruiken.' Een mooiere samenvatting van de werkwijze van een juwelenexpert kan Suzanna Stoot wellicht niet geven. Met een loep of microscoop speurt ze naar de kleinste oneffenheden in een broche. Aan de geur van een juwelendoosje kan ze afleiden of er een kachel in de kamer stond, de eigenaar rookte of met welke andere voorwerpen het doosje de lade deelde.

Dat ze voorbestemd was voor een leven tussen de mooiste delfstoffen die de wereld voortbrengt, blijkt uit het pad dat ze al vanaf jonge leeftijd bewandelde. Op haar 15e volgde ze al een cursus edelsmeedkunst aan het Technicum in de Antwerpse Londenstraat. En dat in combinatie met een voltijdse avondopleiding bij de befaamde edelsmid Wim Ibens.

'Het was interessant om van deze mensen les te krijgen. Ze stonden met beide voeten in de praktijk, waardoor we al snel leerden met welke uitdagingen edelsmeden dagelijks in contact komen.'

Daarna bracht haar passie haar over de hele wereld: van Luxemburg tot Beverly Hills. In 1993 werd ze zelfstandig, en sindsdien stelt ze haar expertkennis van juwelen en edelstenen ter beschikking van klanten.

Hoe begint u aan een juwelencollectie?

Er zijn verschillende mogelijkheden, waardoor u zeker keuzes moet maken. Een juweel is pas interessant als het niet te braaf is in vergelijking met andere juwelen uit diezelfde periode. Karaktervolle stukken die kwalitatief gemaakt zijn, gaan in een collectie overleven.

Mijn 2e tip is om uw collectie te beperken tot een bepaalde periode. Samenhang kan daarbij een rode draad vormen. Mensen die een art-decowoning hebben, zullen in de eerste plaats aandacht besteden aan de verfraaiing van de woning. Ze gaan op zoek naar de juiste meubels. Wanneer het huis en de inrichting voltooid zijn, zal vaak ook de juweleninteresse uitgaan naar dergelijke periode.

Ook themaverzamelingen kom ik vaak tegen, zoals dieren en florale motieven. Verder speelt draagbaarheid natuurlijk een grote rol. Juwelen dienen niet om in een kluis te liggen, maar om schoonheid en status kracht bij te zetten. Daarom ook dat Suzanna aanraadt om in de eerste plaats de verzamelaarsblik te richten op speciale stukken of grote namen. Dat hoeft niet altijd heel duur te zijn: u vindt al interessante juwelen vanaf 3.000 euro. Ze voegt er echter wel dadelijk aan toe dat echte waarde en kwaliteit pas komen bovendrijven na 3 generaties.

Welke factoren spelen een rol bij de waardebepaling van juwelen?

Voor diamanten zijn erkende certificaten essentieel. Dit ‘paspoort’ garandeert en beschrijft de kwaliteit van de diamant met ratings voor de 4 c’s (clarity, color, cut en carat). Het GIA-certificaat (Gemological Institute of America) is het meest gegeerde voor diamanten boven de 2 karaat. Bij de Hoge Raad voor Diamant (HRD) wordt iedere steen door 4 personen gekeurd.

En ten slotte is er nog het IGI-certificaat (International Gemological Institute). Voor kleurstenen zijn er Zwitserse en Franse labo’s die nagaan of de stenen van natuurlijke oorsprong zijn. Onbehandelde, niet-verhitte kwaliteitsvolle stenen horen tot de duurste categorie.

Als u een juweel als collectiestuk aankoopt, controleer dan of de slijpvorm van de edelstenen uit dezelfde periode stamt als het juweel zelf. Anders zit u met mengstijlen en dat heeft een invloed op de waarde. En vergeet vooral niet om de achterkant van een juweel te bekijken! Bij minder kwalitatieve juwelen zal weinig aandacht besteed worden aan de afwerking van niet-zichtbare delen.

'Maar 1 op 1 miljoen diamanten eindigt als een juweel. 24 karaat goud is 99,9 % puur. De meeste Amerikaanse en Europese juweliers vinden het te zacht voor juwelen en verkiezen 14 of 18 karaat. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika blijft 24 karaat de norm.

Trouwringen voor mannen zijn een marketingstunt van de 20ste eeuw om de verkoop te verdubbelen.'

Yves Joris

Niet vanzelfsprekend om dat als leek allemaal te kennen.

Dat klopt. Daarom is het belangrijk om u op voorhand goed te informeren en informatie in te winnen bij een expert. De technologische vooruitgang helpt daar zeker bij. Mijn draagbare kabinet is een minilabo, met een polariscoop, spectroscoop en microscoop. Ook een fluolamp mag niet ontbreken. Best indrukwekkend als u deze toestellen voor de neus van uw klant bovenhaalt.

Zijn er tendensen, trends of populaire kleuren?

Art deco blijft nog steeds een zeer gewilde periode. Bepaalde periodes zijn ook draagbaarder dan andere, dat maakt een wederverkoop makkelijker. Het zijn geen gouden munten of losse diamanten die in een kluis liggen: van juwelen kunt u immers zelf genieten. De draagbaarheid maakt de markt groter. Het zorgt bovendien voor een interessante collectie die overdraagbaar is naar de volgende generaties.

Wist u trouwens dat mensen vaak pas aan een collectie beginnen als ze de basisstukken hebben: een diamanten ring en oorbellen en een rood, groen en blauw steentje. Vrouwen gaan voor kleur. Mannen gaan voor diamant. Dat straalt prestige uit, vandaar dat diamanten ook het meest waardevol zijn.

Hoe kan ik mijn collectie het beste inventariseren?

Een goede inventarisatie is van primordiaal belang. In de eerste plaats voor uzelf om een overzicht te houden van welke juwelen u bezit. Zo'n overzicht is handig wanneer u een verzekeringsclaim moet indienen. Maak foto’s van elk juweel, bewaar de aankoopbewijzen en documenteer of er ooit aanpassingen gebeurd zijn aan bepaalde sieraden.

Het spreekt voor zich dat u juwelen en informatie beter niet op dezelfde plek bewaart. Bewaar ze liever digitaal, dan is ze altijd en overal beschikbaar.

Hoe draag ik zorg voor mijn juwelen? Waar moet ik op letten?

Een juwelendoos is de beste manier om uw sieraden netjes en georganiseerd te houden. Kies voor een doos met verschillende compartimenten, want u zou niet willen dat uw schatten elkaar raken. Of erger nog: verstrikt geraken. Duurdere juwelen worden meestal verkocht in een doos, zodat ze niet beschadigd geraken. Is dat niet het geval? Dan bergt u uw kostbaarheden het beste op in zachte stoffen zakjes.

'Net zoals kunst behoren juwelen en edelstenen tot de populairste categorieën onder verzamelaars. Deze collecties verdienen een topexpert(ise) om te blijven schitteren over generaties heen.'

Gwendolina Willems

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief