U wint een groot bedrag met een wedstrijd of een lotto, wat nu?

U wint een groot bedrag met een wedstrijd of lotto, wat nu?

U hebt een groot bedrag gewonnen met een wedstrijd, een lotto of een ander loterijspel. Proficiat! Het is leuk om ineens een grote som geld te krijgen, maar het is tegelijk ook overweldigend. We vertellen u graag hoe u het best omgaat met uw lottowinst en welke de valkuilen zijn.

1. Check de resultaten van de wedstrijd of trekking

Ga nog eens na of u wel degelijk gewonnen hebt op de officiële website van de loterij of in de uitzending van de trekking.

2. Geniet van je winst

Want u wint niet elke dag een groot bedrag. Maar schreeuw het niet van de daken. Hou het voor uzelf of binnen uw gezin.

3. Hoe uw lottowinst innen?

Wees aandachtig en geloof niet zomaar iedereen die u plots opbelt. Neem zelf contact op met de organisator. Hij begeleidt u om het bedrag te innen. U hoeft niet naar een verkooppunt, maar wordt meestal ontvangen op de hoofdzetel, in alle discretie.

Wat hebt u nodig?

  • Uw winnende ticket
  • Uw identiteitskaart
  • Uw rekeningnummer waarop men het geld mag storten

4. Hoe uw geld goed beheren?

Neem zeker eerst contact op met uw expert voor persoonlijk advies. Hij begeleidt u in alle discretie om uw winst op een professionele en veilige manier te beheren. Vanaf 250.000 euro kunt u terecht in een kantoor van KBC Private Banking.

Een alternatief is om u te omringen met een eigen team zoals een advocaat, financiële adviseur, boekhouder..., maar dat brengt vaak complexiteit met zich mee.

5. Het geld staat op uw rekening. Wat nu?

Hoe berekent u hoeveel u nodig hebt en wat u kunt uitgeven? KBC Private Banking heeft daarvoor een handig hulpmiddel. Het Private Plan zet alle inkomsten en uitgaven zoals huur, vervoer, aankopen... op een rij. Zo weet u meteen waar u aan toe bent, nu en in de toekomst.

6. Een deel aan uw kinderen of partner schenken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te schenken. Elke manier heeft juridische en fiscale gevolgen. Uw private banker geeft u daarbij graag persoonlijk advies.

Maak een afspraak

7. Veelgestelde vragen

Nee, u moet geen belastingen betalen op uw winst. Als u het geld op een spaarrekening zet, dan blijft het kapitaal vrij van belastingen en betaalt u enkel belastingen op de interesten. Uw private banker geeft u daarover graag meer uitleg.

Maak een afspraak

Nee, dat hoeft u in vele gevallen niet.

Het is verstandig om je winst met de lotto niet publiek te maken. Zo vermijdt u mogelijke problemen. Want eens het nieuws bekend is, kunt u uw anonimiteit niet meer terugkopen.

Nuttige links

Deze tekst werd niet goedgekeurd door of tot stand gebracht in samenwerking met de Nationale Loterij.