Dure cacaoprijs smaakt zuurder voor producenten

Als chocolade het antwoord is, maakt de vraag niet uit

De prijzen van cacao, een van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van chocolade, zitten al geruime tijd in de lift. Recent namen ze wat gas terug, maar een blik op de koersgrafiek leert dat de huidige niveaus niet meer werden gehaald sinds 2016. Dat is onder meer slecht nieuws voor de producenten van snoepgoed. Die hebben het alsmaar moeilijker om de gestegen prijzen van zowel cacao als suiker door te rekenen aan de consument die door de inflatie geplaagd wordt.

Zwakke oogst

De cacaofutures in New York doorprikten eind vorige maand de kaap van 3.500 dollar per ton. Ze kwamen daarmee in de buurt van de niveaus die in meer dan 12 jaar niet zijn gezien. Boosdoener zijn onder meer de vooruitzichten voor het wereldwijde aanbod die verslechteren, tegen de achtergrond van een vraag die stijgt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar Ghana dat, als een van de belangrijkste cacaoproducenten, andermaal niet aan zijn leveringscontracten zou kunnen voldoen. Een zwakke oogst door een gebrek aan meststoffen en een zwarte peulenziekte schaadde er volgens Trading Economics de cacao-oogst. Die wordt nu voor 2022-2023 geschat op het laagste niveau in 13 jaar en 24% lager dan de oorspronkelijke schattingen. Alsof dat nog niet voldoende is verwacht Ivoorkust, de grootste exporteur, een daling van bijna 20% in de komende hoofdoogst in vergelijking met vorig jaar.

Verzuurde relatie met consument

De nieuwe prijsstijgingen aan de consumenten doorrekenen lijkt echter een brug te ver. Chocolademakers hebben de afgelopen jaren recordwinsten geboekt doordat de vraag naar chocolade op peil bleef ondanks de prijsstijgingen. Uit gegevens van Reuters blijkt nu dat die trend mogelijk wordt doorbroken. Consumenten in Europa en Noord-Amerika hebben de afgelopen 2 jaar al prijsstijgingen van ongeveer 20% gezien. Ze beginnen te bezuinigen op de hoeveelheid chocolade die ze kopen, zo blijkt uit gegevens die marktonderzoeker Nielsen voor Reuters heeft verzameld.

Mondelez verwacht dat de inflatie in cacao en suiker zal aanhouden. Als reactie hierop zeggen zij zich in belangrijke mate te zullen indekken en de productiviteit te blijven verhogen. “De stijging in suiker en cacao is specifiek materieel”, zei Luca Zaramella, CFO van Mondelez, in juli. “We hebben het waarschijnlijk over een stijging van meer dan 30% als u kijkt naar de afgelopen 12 maanden, of zelfs meer, vooral in cacao.” De gestegen weerstand tegen de hogere prijzen was recent in ons land te zien, toen Mondelez-producten uit de rekken werden gehaald nadat men het niet eens raakte over de prijzen.
 

Volumegroei vertraagt

De volumegroei van de chocoladeverkoop van Mondelez is dit jaar aanzienlijk verzwakt - van 14,8% in de 4 weken tot 25 februari, tot 3,2% in de 4 weken tot 15 juli op jaarbasis. Dat gebeurde zelfs terwijl de prijsstijgingen in de lage dubbele cijfers bleven, volgens een analyse van Bernstein van Nielsen.
"We zien dat consumenten meer beginnen te reageren dan voorheen. Ik zou heel voorzichtig zijn met prijsverhogingen," zei Dan Sadler, een snoepexpert bij de Amerikaanse marktonderzoeker IRI. "We zien dat consumenten minder gaan kopen."
 

Mondelez

Bedrijfsactiviteiten

Het vroegere Kraft Foods stootte in oktober 2012 zijn Amerikaanse kruideniersdivisie af. De restgroep met de snelst groeiende activiteiten gaat sindsdien door het leven als Mondelez. De onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de snackwereld en legt zicht toe op
koekjes, chocolade, kauwgom en dranken. Bekende merken zijn Oreo, Milka en Lu.

Klik hier voor de aandelenfiche van Mondelez

Slotkoers: 71,13 USD d.d. 18-08-2023
Beurs NYSE
ISIN code US6092071058
 

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.