Zal AI onze economie een welverdiende boost geven?
Generatieve Artificiële Intelligentie is een krachtige nieuwe technologie die nog heel wat stof zal doen opwaaien. De.beurskoers van Nvidia gooide hoge ogen dankzij die nieuwe technologie. En de economie, die kan er maar van profiteren, misschien wel meer dan we denken. Mark Van Assche, accountmanager Private Banking and Wealth Office, praat erover met Joris Franck, analist technologiesector bij KBC Asset Management.

27-06-2023
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten?

21-09-2023
Economie & Beleid
- De verwerkende nijverheid heeft het wereldwijd erg moeilijk, wat weegt op industriële regio’s zoals Duitsland en China (waar de impuls van de heropening na Covid bovendien tegenvalt). Ook in de dienstensector loopt het ondernemersvertrouwen intussen sterk terug. Dankzij lagere energieprijzen en aanhoudende jobgroei houdt de Amerikaanse economie beter stand. Het scenario van een milde recessie t.g.v. de forse verkrapping van het monetaire beleid wordt hierdoor (weer) wat uitgesteld.
- Zowel in de VS als in Europa daalt de inflatie verder en ligt de piek duidelijk achter ons, een korte tussentijdse opflakkering is echter niet uitgesloten, zo blijkt uit recente cijfers. Lage energieprijzen spelen hierin een belangrijke rol. De kerninflatie daalt evenwel aan een veel trager tempo. In China zien we na de producentenprijzen intussen ook de groei van de consumentenprijzen onder nul duiken.
- De uitzonderlijke stimulusprogramma's nemen af maar van besparingsdrift is geen sprake. Programma's, zoals EU Next Generation en het Inflation Reduction Act in de VS blijven substantieel en erg ondersteunend. Ook China stimuleert zijn slabbakkende economie.
- Centrale bankiers in de VS en in Europa voerden de afgelopen 16 maanden de beleidsrente aan een ongezien tempo op om de economische groei en zo de inflatie af te koelen. De ECB verhoogde de rente afgelopen week opnieuw, terwijl de Fed een pauze nam, maar tegelijk een laatste renteverhoging later dit jaar niet uitsloot.
Financiële markten
- Obligatiemarkten kijken uit naar de piek van de beleidsrente die in de herfst wordt verwacht. Hoe snel daarna de rente zal worden verlaagd, blijft evenwel onzeker en leidt tot schommelingen in de obligatierentes. Bedrijfsobligaties genieten ondertussen van een sterk blijvende economie waardoor spreads op een laag niveau blijven.
- De tweedekwartaalrapportering is afgerond: met een winstkrimp van zo'n 7% in de VS en 4% in Europa waren de cijfers beter dan verwacht. De verrassingen waren groter in Wall Street dan in Europa. We kijken uit naar de volgende kwartalen. De verwachtingen voor 2024 lijken wat té hoog gespannen wanneer de omzetgroei, in lijn met de economie, wat zou verzwakken en bedrijven de hogere (loon-)kosten moeilijker kunnen doorrekenen.
Mogelijke stoorzenders
- De kerninflatie blijft op een hoog niveau, zowel in Europa als in de VS. Die hardnekkigheid heeft invloed op het beleid van de centrale banken en bijgevolg ook op de economische groei. Het sentiment kan hierdoor omslaan.
- Bovendien verslechtert na de verwerkende nijverheid nu ook de dienstensector in Europa en China.
De Amerikaanse economie houdt goed stand, terwijl de groei in Europa en China tegenvalt. Lagere energieprijzen duwen de inflatie lager, maar de kerninflatie blijft te hoog waardoor de hoop op snelle rentedaling ijdel lijkt. Aandelenmarkten rekenen op een erg zachte landing van de economie wat risico’s inhoudt.
Siegfried top, Senior strateeg bij KBC Asset Management

Adviesteksten
Deze webpagina is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM). De informatie en vermelde cijfers op deze pagina zijn een momentopname, kunnen zonder kennisgeving gewijzigd worden en bieden geen garantie voor de toekomst. De informatie op deze pagina mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies noch als beleggingsaanbeveling. Niets op deze pagina mag gereproduceerd worden zonder de voorafgaande uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van KBC AM. De informatie op deze pagina is onderworpen aan het Belgisch recht en aan de uitsluitende rechtsmacht van de Belgische rechtbanken. Verantwoordelijke uitgever: KBC Groep NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0403.227.515, RPR Brussel. www.kbcprivatebanking.be