OPEC+ draait de oliekraan verder open
Op zijn minst een deel van de leidende landen in het OPEC+-kartel (met Saoedi-Arabië op kop) nam een strategische bocht. Tot op heden hoopte het kartel de olieprijs te stabiliseren met verschillende productiebeperkingen, maar in december 2024 werden die al eens geleidelijk afgebouwd ten belope van 2,2 miljoen vaten per dag tegen september 2026. In april versnelde ze dat proces onverwacht en fors. OPEC+ gaat in mei al 411.000 extra vaten per dag vrijgeven. En in juni komt er nog meer bij.
Brent-olie beneden 60 dollar per vat, nabij het laagste niveau in meer dan vier jaar
Op zijn minst een deel van de leidende landen in het OPEC+ kartel (met Saoedi-Arabië op kop) is blijkbaar begonnen aan een strategische bocht. Tot op heden probeerde het kartel de olieprijs te stabiliseren met verschillende lagen van productiebeperkingen. In december vorig jaar besliste OPEC+ al tot de geleidelijke afbouw van een reeks beperkingen ten belope van 2,2 miljoen vaten per dag tegen september 2026. In april versnelde ze dat proces onverwacht en fors. OPEC+ kondigde toen aan om in mei al 411.000 vaten per dag meer vrij te geven. Zaterdag besliste ze om hetzelfde te doen voor juni.
Die aankondiging duwt het Brent-oliecontract vanmorgen beneden de 60 dollar per vat. Het test daarbij het laagste niveau sinds februari 2021. De productieverhoging komt er in een context van grote economische onzekerheid omwille van het tarievenbeleid in de VS. Voor OPEC mag de prijsdaling als gevolg van de beslissing dan ook geen verrassing zijn. Geruchten suggereren overigens dat voor de volgende maanden aanzienlijke bijkomende verhogingen in de steigers staan. Als reden voor de verhoging wordt in de eerste plaats verwezen naar groeiend ongenoegen/interne verdeeldheid binnen het kartel over het feit dat leden zoals Kazachstan en Irak zich al lang niet aan de afgesproken quota/beperkingen houden. Landen zoals Saoedi-Arabië willen die landen blijkbaar treffen met lagere olie-inkomsten. Daarnaast kan de beslissing ook een manier zijn voor het kartel om opnieuw marktaandeel te winnen nadat de ‘hogere’ olieprijs in belangrijke mate ten goede kwam aan producenten in andere regio’s, buiten OPEC+. In de huidige geopolitieke context valt ook op dat de productieverhoging (vooral geïnitieerd door Saoedi-Arabië) er komt in een context waar Amerikaans President Trump aandringt op een lagere olieprijs om te helpen de binnenlandse inflatie in de VS te temperen.
De lagere olieprijs is uiteraard een welkome verlichting voor consumenten wereldwijd. Zo waren in de eerste schatting van de EMU-inflatiecijfers voor april die vrijdag bekend werden gemaakt, energieprijzen (-2,3% m/m en -3,5% j/j) één van de weinige lichtpuntjes in een rapport waarin prijzen opnieuw forser toenamen dan verwacht.
Brent-olieprijs beneden de 60 dollar per vat helpt onderliggende inflatiedruk te temperen

Hebt u hierover vragen?
Contacteer uw private banker of wealth manager.
