Brent olieprijs daalt (even?) onder 80 dollar per vat

Onrust op de oliemarkt enkele dagen geleden nadat de OPEC+-landen een geplande vergadering in Wenen uitstelde tot volgende week donderdag. De prijs voor de Brent-referentie dook even van meer dan 82 dollar per vat naar 78,5 dollar. Maar aan het einde van de dag was het grootste deel van de daling al opnieuw ongedaan gemaakt.

Productiebeperkingen

De OPEC+-landen proberen al een hele tijd vraag en aanbod in evenwicht te houden met productiebeperkingen, zowel op het niveau van alle landen als vrijwillige bijkomende beperkingen van Saudi-Arabië (1 miljoen vaten per dag) en Rusland (300.000 vaten per dag).

Een aantal Afrikaanse landen (Angola, Nigeria, Congo) stemde eerder in met (tijdelijke) beperkingen, maar die konden ongedaan gemaakt worden na een onderzoek (audit) van hun productiecapaciteit. Dat onderzoek viel naar verluidt negatief uit voor de betrokken landen, maar die verklaren zich niet akkoord en willen toch hun productie verhogen. Dat was blijkbaar onaanvaardbaar voor Saudi-Arabië dat vindt dat het al een te groot deel van de inspanning doet om de olieprijs te ondersteunen.

Grafiek olieprijs
Onzekerheid over OPEC+-productie weegt op de olieprijs

Wat met de onderhandelingen voor 2024?

De onderhandelingen over de productieniveaus voor 2024 is tot nader bericht vooral een tactisch steekspel. Het volledig uitblijven van een akkoord dreigt tot een fors overaanbod te zorgen.

De prijsreactie van enkele dagen geleden geeft aan dat de markt verwacht dat het waarschijnlijk zover niet zal komen. Tot voor het incident was de algemene verwachting dat de bestaande beperkingen van kracht zouden blijven, samen met een verlenging van de vrijwillige inspanning van Rusland en Saudi-Arabië.

Mogelijk is Saudi-Arabië via het uitstel zelfs op zoek naar een hefboom voor een bijkomende beperking voor het hele OPEC+-kartel. Dat kan nodig zijn om het globale evenwicht tussen vraag en aanbod opnieuw te herstellen. Een matige vraag volgend jaar (o.a. door de relatief zwakke groei in China) en vooral een hoge productie door producenten buiten het kartel (VS) dreigen anders volgend jaar bijkomende druk op de olieprijs te zetten.

In dit verband toonden Amerikaanse cijfers dat de olievoorraden daar verder herstellen. Een groter aanbod is uiteraard goed nieuws voor de consumenten en importeurs, maar aan de andere kant streeft Saudi-Arabië om intern budgettaire redenen naar een prijs die eerder in de buurt van 100 dollar per vat ligt. Uitkijken of de tactische zet van Saudi-Arabië volgende week leidt tot een bijkomende productiebeperking.

Een beleggingsstrategie op uw maat

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de beleggingsstrategie van KBC gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio's, sectoren en thema's.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.