Britse inflatie redt EUR/GBP

Het Britse pond deed het de afgelopen dagen goed. Waar EUR/GBP begin februari op weg was richting 0.90, flirtte het muntenpaar op 14 februari even met 0.88. Het opwaarts handelskanaal dat zich sinds midden december ontwikkelde, stond onder druk. Er dreigde een breuk van EUR/GBP langs de onderzijde, met onvermijdelijk technische vervolgwinsten voor het pond tot gevolg. De geroutineerde lezer weet dat dit tegen ons scenario ingaat.

Aanhoudende risicoappetijt van beleggers

De Britse munt put onder meer kracht uit de aanhoudende risicoappetijt van beleggers. Die is overigens niet beperkt tot de wisselmarkt. Zo kijken we al enige tijd met verbazing naar de beurzen. De Euro Stoxx 50 bevindt zich op amper goed 2% van de cyclische top gezet in november vorig jaar.

Goede economische cijfers

Daarnaast waren de meest recente Britse economische cijfers het pond gunstig gezind. Vooral het arbeidsmarktrapport van afgelopen dinsdag scoorde naar analogie met de VS goede punten. De tewerkstelling in de 3 maanden tot december steeg met 74k, meer dan de 43k verwacht. Dat ging gepaard met stevige én versnelde loongroei. Die loongroei is een cruciale variabele in de analyse van de Britse centrale bank omdat het direct gelieerd is aan de (hardnekkig hoge) diensteninflatie.

We nemen even het belangrijkste stukje uit de februari-beleidsverklaring van de Bank of England over: "The MPC will continue to monitor closely indications of persistent inflationary pressures, including the tightness of labour market conditions and the behaviour of wage growth and services inflation. If there were to be evidence of more persistent pressures, then further tightening in monetary policy would be required".

De reactie van het pond richting EUR/GBP 0.88 en de Britse rentes (tot 20 bpn hoger) op die bewuste Valentijnsdag is in die zin te verstaan: de voorwaarde die de BoE koppelde aan verdere monetaire verstrakking was ei zo na vervuld.

Inflatiecijfers: koude douche

’s Anderendaags volgde de koude douche met de Britse inflatiecijfers. Zowel het hoofd- als het kerncijfer milderde meer dan verwacht. Beide blijven onaanvaardbaar hoog (resp. 10.1% en 5.8%).

Maar is er door de valversnelling nog wel sprake van 'meer persistente prijsdruk'? De man in de straat zal zeggen van wel; die ziet volgens cijfers gepubliceerd deze morgen de kostprijs van zijn geliefde Full English Breakfast met £5 naar een nieuw record stijgen (£34.30).

Maar het gaat uiteraard over meer dan dat. De dagbeweging inbegrepen, halveert de twijfel de rentewinsten van dinsdag. Het slippertje van het pond redde ternauwernood de EUR/GBP-handelsband. Het koppel testte even de 0.8897-weerstand. Dit is de laatste technische horde voor een terugkeer richting 0.90.

En voor de toekomst?

De markt is er op dit moment nog altijd van overtuigd dat de BoE de rente binnenkort verder verhoogt. We zijn het daarmee eens. Alleen twijfelt ze aan de eindhalte: 4.25% dan wel 4.50%. Wij zien een steeds sterkere case voor dat laatste (2x25 bpn), waarbij nieuwe voorspellingen het einde van de cyclus in mei onderbouwen.

De rentevooruitzichten voor het pond ogen hoe dan ook mager. Dat is zeker zo wanneer je ze afzet tegenover de dollar en de euro (minimaal +100 bpn) en het idee onderschrijft dat de BoE de neergaande rentecyclus eerder inzet dan de ECB of Fed. De combinatie met zwakke Britse groeivooruitzichten en een penibele fiscale situatie (structurele dubbele tekorten) betekent dat het pond eigenlijk niets te zoeken heeft beneden EUR/GBP 0.90.

Een beleggingsstrategie op uw maat

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC-Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio's, sectoren en thema's.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.