Thanks God it’s Friday, Black Friday

Neen, we hebben het niet over de koopjes op de beurs na de recente daling van de financiële markten maar wel over de cadeautjestijd die er zit aan te komen. Wanneer we dit artikel schrijven horen we de reclamespots op de radio : ’Black Friday’, ook bij de ons bekende electrozaken. Zij maken er meteen een Black Friday weekend van!

Het fenomeen is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Op donderdag is het in de VS Thanksgiving Day. Het is de dag waar dank wordt gezegd voor de oogst en allerlei andere goede dingen. De dag nadien hebben de meeste werknemers een dagje vrij omdat ze vaak grote afstanden moeten afleggen om de familie te bezoeken. En Thanksgiving is hét familiefeest bij uitstek.

Het eten speelt een grote rol op Thanksgiving, vaak staat kalkoen op het menu. Sinds het presidentschap van J.F. Kennedy wordt gratie verleend aan één (en sinds Obama twee) levende kalkoenen door de president, de National Thanksgiving Turkey. Twee kalkoenen, Peas en Carrots, ontsprongen dit jaar de dans, met dank aan Trump.

De traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree (mashed potatoes), zoete aardappelen (sweet patatoes), sperziebonen (green beans), veenbessen (cranberries) en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompentaart (pumpking pie). Het lijkt wel een opsomming voor een restaurant dat mikt op een Michelinster (maar die zijn net toegewezen dus wordt het een jaartje wachten).

Black Friday wordt ook beschouwd als de start van de eindejaarsaankopen en de winkeliers spelen hier graag op in door (grote) kortingen te geven. Voor bedrijven als Apple is het een belangrijke dag en de financiële markten kijken reikhalzend uit naar de verkoopcijfers van o.a. de Iphone. Goede verkopen op Black Friday zijn een graadmeter voor de laatste maand van het jaar.

Omdat niet iedereen wil winkelen in fysieke winkels is Cybermonday in het leven geroepen: de online aankopen (eveneens met sterke kortingen). Ook in Europa spelen onlinespelers hier op in (Bol.com, Coolblue …).

De laatste maand van het jaar worden lijstjes gemaakt. Lijstjes voor de cadeaus onder de kerstboom (nadat de Sint al voorbij kwam) maar ook lijstjes voor het kerstmenu. Wat drinken we als aperitief ? Een glaasje champagne (LVMH) om dan over te schakelen op wijn en misschien een digestief (LVMH) achteraf. Uiteraard hebben we aan het begin van het feest een ‘bob’ aangeduid!

Willen we onze partner verrassen met een juweeltje dan komen we terecht bij Richemont (Cartier, Van Cleef & Arpels). Schrijf je graag met vulpen (zoals ondergetekende) dan vind je meteen ook je gading bij Richemont (Montblanc).
Niet iedereen ziet het zitten om te koken. Neen, je kan het jezelf ook makkelijk – maar atypisch - maken door met z’n allen naar Pizza Hut te gaan (Yum! Brands). Afsluiten doen we met een kopje koffie of met thee (Unilever).

Nu al fijne feestdagen en laat het smaken !

 

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.