Gedwongen verdeling nalatenschap
Na een overlijden moet het vermogen van de overledene, de nalatenschap, verdeeld worden. Het erfrecht bepaalt wie de erfgenamen zijn en hoe de nalatenschap verdeeld wordt. Tenzij de overledene van het wettelijk erfrecht heeft afgeweken in een huwelijkscontract of een testament.
Hoe de nalatenschap ook verdeeld wordt, het is mogelijk dat niet alle erfgenamen met die verdeling tevreden zijn en zich hier niet bij neerleggen. Dit kan problemen opleveren op het moment dat de verdeling en vrijgave van de erfenis ondertekend wordt. Alle erfgenamen moeten zich immers akkoord verklaren met de verdeling van de nalatenschap. Als een of meerdere erfgenamen zich tegen de verdeling verzet, kan dat de afhandeling van de nalatenschap blokkeren. Zo’n situatie kan soms heel lang aanslepen en leiden tot moedeloosheid bij de andere erfgenamen.
Procedure tot gerechtelijke verdeling
De erfgenamen die een verdeling willen, kunnen een procedure tot gerechtelijke verdeling opstarten bij de rechtbank, met als doel een gerechtelijke verdeling te verkrijgen. Dit houdt in dat de rechtbank een gedwongen verdeling oplegt aan de weigerende erfgenamen en hiervoor een notaris (de notaris-vereffenaar) aanstelt. Deze notaris inventariseert de goederen in de nalatenschap, heeft een gesprek met de erfgenamen en komt dan tot een voorstel van verdeling.
Als de erfgenamen dit voorstel aanvaarden, kunnen ze tekenen (of de notaris-vereffenaar geeft de opdracht tot vrijgave) en worden de goederen alsnog vrijgegeven. Zijn er erfgenamen die zich nog steeds niet kunnen vinden in het verdelingsvoorstel, dan moet de zaak terug naar de rechtbank. Die legt dan in een vonnis een verdeling op die moet worden uitgevoerd.
Deze procedure van gerechtelijke verdeling is omslachtig, maar vaak de enige manier om de situatie te deblokkeren en tot een verdeling van de nalatenschap te komen.
Hebt u hierover nog vragen?
Contacteer uw private banker of weath manager.
