Vastgoedtips: heeft een laadpaal invloed op het KI?

Met deze vastgoedtips informeren we u regelmatig over actuele topics die interessant kunnen zijn voor uw vastgoed.

Meer en meer eigenaars plaatsen een laadpaal in of aan hun woning of appartement. We krijgen regelmatig de vraag of de plaatsing van een laadpaal het kadastraal inkomen al dan niet verhoogt en zochten dat voor u uit.

Het kadastraal inkomen is een fictief inkomen dat overeenstemt met de gemiddelde jaarlijkse nettohuur die u voor het pand zou ontvangen op 1 januari 1975.Dit bedrag wordt als basis gebruikt voor de onroerende voorheffing, het voordeel alle aard voor een woning wanneer een vennootschap deze gratis ter beschikking stelt aan haar bedrijfsleider enz. 

Wanneer u bijkomende investeringen doet in het pand, dan moet u dit melden. Gaat het om een een aanzienlijke wijziging (met een impact van meer dan 50,00 euro of 15%), dan zal het kadastraal inkomen worden verhoogd. Bij een energiebesparende investering (bv. isolatiewerken) is dit in principe niet het geval.

Geldt dat ook voor de plaatsing van een laadpaal?

Op basis van een Parlementaire Vraag nr. 658, Van den Bergh, 30.09.2021 blijkt echter dat een laadpaal niet aanzien wordt als een accessoire van het pand. De laadpaal dient immers alleen om een elektrische wagen op te laden.

Bijgevolg is er geen sprake van een eventuele verhoging van het kadastraal inkomen en dus ook geen impact op de onroerende voorheffing.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.