Chinese overheid knipt vleugels beursdraken.

De Chinese beurs kreeg de voorbije weken rake klappen. De MSCI China index begon het jaar bijzonder sterk, maar bleef na een correctie in februari hangen rond het startpunt. Sinds begin juli ging de index echter meer dan 10% lager. De Chinese technologie aandelen kregen het zwaarst te verduren, met een correctie van zo'n 20% op een week tijd. Wat is er aan de hand in China?

Zwakkere economische groei

De Chinese groei verslapte de voorbije maanden wat na het sterke 2020. China kwam de coronacrisis zonder kleerscheuren door, anders dan de meeste andere landen bleef de gezondheidscrisis binnen de perken en was het BBP snel terug op pre-crisisniveau.

Dit jaar blijft het producentenvertrouwen echter ondermaats, daalde het consumentenvertrouwen en zagen we een sterke afkoeling van de krediet-impuls. Voorlopig lijkt het eerder een voorzetting van de vertraging van de Chinese economie die we ook voor de coronacrisis al zagen, wat ook paste in het overheidsbeleid om geen economische bubbels te blazen, bijvoorbeeld in de vastgoedmarkt.

De vraag blijft natuurlijk hoever de overheid wil gaan in deze afkoeling en wat ze kan doen om die terug af te remmen. De Chinese economie heeft immers ook nog steeds te lijden onder de slechte relaties met het buitenland. De relaties tussen China en de VS blijven ook onder president Biden onderkoeld, zeker na de finale overname van Hongkong en een forse heropleving van de internationale handel blijft daardoor uit. De spanningen met Taiwan kunnen die relaties verder onder druk zetten. De grootste zorgen voor China situeren zich op korte termijn echter op andere fronten.

Overheidsregulering eist zijn tol

De voorbije jaren heeft de Chinese overheid een ander – mogelijk het ware – gelaat laten zien wat de houding tegenover kapitalisme betreft. Grote Chinese technologie en retailbedrijven, vaak geleid door een nieuwe klasse Chinese miljardairs, kwamen nadrukkelijk in het vizier van de partij. Eind vorig jaar ging de beurslancering van de Chinese ANT Group zo mis en verdween miljardair en voormalig Alibaba-voorzitter Jack Ma van het publieke toneel, terwijl zijn bedrijven aan verscherpte regulering werden onderworpen. Alibaba kreeg uiteindelijk een stevige boete te verwerken en ANT Group zag zijn IPO in de mist gaan. Ook andere grote Chinese bedrijven ondergingen een gelijkaardig lot, in een combinatie van regulering, antitrust en monsterboetes.   

Recent zagen we zo een antitrust-onderzoek naar online retailplatform Meituan, een blokkering van een overname door technologiereus Tencent en een grote boete voor ‘ride-hailing’ bedrijf Didi, die ook geen nieuwe gebruikers meer mag registreren. Hier speelde mee dat het bedrijf van plan was een beursgang in de VS op te zetten. Deze bedrijven verloren op korte tijd vaak meer dan een derde van hun beurswaarde.

Vorige week zette de Chinese overheid een nieuwe stap, deze keer gericht op online educatieplatformen. Het gaat hier om Chinese bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van onderwijs, een sector die de voorbije jaren enorm was gegroeid en ook een hype was geworden op financiële markten. Vorige week besliste de overheid echter dat onderwijs een publiek goed is, en werden deze bedrijven vriendelijk verzocht om non-profit bedrijven te worden. TAL, Yuanfuado, Goatu Techedu en New Oriental verloren snel meer dan de helft van hun beurswaarde, maar ook andere bedrijven die deels of indirect actief waren in deze branche, zoals Alibaba of Tencent, verloren opnieuw terrein. Beleggers vragen zich terecht af wie de volgende in het vizier van de partij zal zijn, maar de onderwijssector lijkt duidelijk niet de laatste.

Zorgen om de vastgoedmarkt

De Chinese vastgoedvrees is niet nieuw. Na elke stevige golf van Chinese stimulus zien we de zorgen om overinvesteringen en bubbels op de vastgoedmarkt toenemen. De grote stimulusmaatregelen om de coronacrisis tegen te gaan ondersteunden nieuwe investeringen, al lijken een aantal bedrijven zich wat te diep in de schulden gestoken te hebben. Wanneer de economie zich terug herpakte, verstrakte de centrale bank immers opnieuw het beleid, wat hen in de problemen bracht.

De voorbije maanden kwam het bedrijf China Evergrande Group zo in de spotlights. Deze grote projectontwikkelaar – drie jaar geleden de grootste ter wereld - kwam eveneens onder verscherpt toezicht te staan na een aanklacht van misbruik van publieke fondsen. Het bedrijf verloor ondertussen zo'n 70% van zijn beurswaarde. De Chinese overheid leek niet direct geneigd het bedrijf ter hulp te schieten, ook al omdat het niet het recente Chinese beleid is om rijke miljardairs een hand boven het hoofd te houden, wel integendeel. Sindsdien voerde het bedrijf een herstructurering door en bouwde het zijn schulden wat af. Een aantal banken in Hongkong beperkten hun financiering van deze projecten, wat bij investeerders voor nieuwe onzekerheid zorgde en vragen oproept over de staat van ook andere grote vastgoedontwikkelingsgroepen. Ook in andere sectoren waarin Evergrande actief is, zoals technologie en de groene energie, zagen we de voorbij voorbije maanden onrust. Wellicht zal indien nodig de Chinese centrale bank het beleid terug wat versoepelen, zoals we enkele weken geleden al in beperkte mate zagen.
  

De mening van KBC Asset Management

De negatieve newsflow uit China blijft dus duren. Begin dit jaar bouwde KBC Asset Management geleidelijk de overweging op China en opkomende Azië af richting benchmark (neutraal). Dit wordt nu verder verlaagt tot een lichte onderweging. Enerzijds blijft het marktsentiment negatief, vallen de bedrijfswinsten tegen en valt te vrezen dat de regulering verder zal toenemen. Ook de Chinese vastgoedmarkt zorgt voor ongerustheid. Anderzijds geeft KBC Asset Management aan niet te geloven dat de Chinese partij een implosie van haar beurzen en financieel systeem zal laten gebeuren, ook al bleek de partij in het verleden wel bereid grote offers te maken uit ideologische overwegingen.

Op wat langere termijn ogen de Chinese economische vooruitzichten nog steeds vrij gunstig en blijft het potentieel enorm groot. Maar op korte termijn is enige voorzichtigheid tegenover Aziatische aandelen toch raadzaam. Voor de Pacific regio, waar naast Japan ook nog een deel in Hongkong noterende aandelen toe behoren, blijft KBC AM (sterk) onderwogen. De impact blijft naar de mening van onze analisten wel beperkt tot deze regio.

Voor Amerikaanse en Europese aandelen behouden de analisten een positieve visie. De heropening zet zich ondanks de verdere verspreiding van de deltavariant verder, de bedrijfsresultaten overtreffen de hoge verwachtingen en het overheidsbeleid blijft heel stimulerend. Overheidsregulering van technologiebedrijven blijft bij ons en in de VS, ondanks verscherpte retoriek, eerder beperkt. KBC Asset Management verwacht dan ook niet dat het negatieve sentiment vanuit China zal overwaaien richting het westen.

Wat met Alibaba, Tencent en Prosus?

Alibaba (“Kopen”, koersdoel: 300 dollar) heeft recent een boete gekregen voor zijn “pick one of two” praktijken en zijn fintech-activiteiten zullen worden ondergebracht in een holding waarop de PBOC toezicht zal houden. Het is dus al ver gevorderd met het in overeenstemming brengen van zijn activiteiten met de nieuwe regelgeving. Het bedrijf wordt dus geconfronteerd met relatief minder onzekerheid op het gebied van regelgeving, aangezien zowel de financiële sanctie als de corrigerende maatregelen in verband met het antitrustonderzoek zijn aangekondigd. Bovendien bevestigde het management ook dat het niet op de hoogte is van andere onderzoeken naar andere activiteiten van Alibaba.

KBC Asset Management verwacht dat de onzekerheid omtrent de toenemende regulering op korte termijn nog voor de nodige volatiliteit kan zorgen. Desondanks geloven de analisten dat het structurele groeipotentieel van de kernactiviteiten aantrekkelijk blijft. Alibaba heeft een zeer sterke marktpositionering en de verdere investeringen in zowel retailers, logistiek, cloud-activiteiten en de expansie in lagere tier-steden zullen deze verder versterken. De groep zal blijven profiteren van een sterke economische groei van China en de toenemende koopkracht. Op korte termijn is de verwachting wel dat de winstgevendheid nog onder druk zal staan door de zware investeringen en door de toenemende concurrentie op de markt. Het aandeel noteert nog steeds aan een aantrekkelijke koerswinstverhouding.

Tencent (“Kopen”, koersdoel: 105 dollar) is het grootste online gaming bedrijf ter wereld en haalt hier meer dan de helft van zijn inkomsten uit. Die sector werd in de loop van 2018 al onder de loep genomen door de regulator, dus het zou gespaard moeten kunnen blijven van nieuwe regelgeving. Tencent heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van andere online gaming bedrijven: het geniet van het netwerkeffect dat gecreëerd wordt dankzij de grote klantenbasis van WeChat.

Tencent zei in zijn kwartaalresultaten van eind mei dat de impact van de nieuwe regelgeving op zijn fintech-activiteiten beheersbaar is. Als Tencent een financiële holding moet oprichten, zou dat vooral gevolgen hebben voor zijn organisatiestructuur, maar de impact op operationeel vlak zou verwaarloosbaar zijn. De blootstelling van Tencent aan reclame vanwege die educatieve sector bedraagt minder dan 2% van de omzet, wat dus zeer beheersbaar zou moeten zijn.

Qua aantal gebruikers en hun engagement is WeChat ongeëvenaard: dagelijks maken meer dan één miljard mensen gebruik van het platform en zij spenderen er gemiddeld meer dan 90 minuten. Samen met zijn andere apps is het bedrijf goed voor een online marktaandeel van om en bij de 50%. Qua online advertentie-inkomsten heeft het evenwel slechts een marktaandeel van zo’n 15%. Reden hiervoor is dat WeChat zeer weinig advertenties toont aan zijn gebruikers. Het verhogen van de ‘ad load’ is dan ook de grootste opportuniteit voor Tencent.

Verder houdt de onderneming belangen aan in zo'n 800 bedrijven die doorgaans een stevige blootstelling hebben aan de digitale economie. Die (minderheids-)belangen zijn een belangrijk middel om zijn kolossale internettrafiek te kunnen monetiseren.

Prosus (“Kopen”, koersdoel 120 euro) is dan weer het grootste internetaandeel op de Europese markt. De onderneming is het best bekend door het belang van 31% in Tencent dat goed is voor zo’n 80% van zijn netto-inventariswaarde. Dat belang geeft Prosus blootstelling op het grootste online gaming bedrijf ter wereld, alsook het grootste sociale netwerkplatform van China. De verdere monetisering van het netwerk, de sterke groei voor online gaming, online reclame en betalingsactiviteiten maken van Tencent een aantrekkelijk investeringsverhaal. Hierdoor zijn natuurlijk de risico’s van Tencent ook voor Prosus van toepassing

De verwachting van KBC Asset Management is dat Prosus zich op termijn meer zal kunnen loskoppelen van Tencent. De groep bezit immers de snelst groeiende en de op één na grootste portefeuille aan zoekertjessites. Binnen het segment van Food Delivery heeft de groep sterke marktposities opgebouwd in Latijns-Amerika en Indië. Bijkomend zal ook het belang in Delivery Hero bijdragen aan een stevige groei. Daarnaast houdt Prosus talrijke belangen aan in ondernemingen die actief zijn in online betaalactiviteiten, fintech en e-commerce. Ook in dit segment wordt een forse groei verwacht, mede aangestuurd door de coronapandemie.

Met een marktkapitalisatie die zo’n 23% onder de beurswaarde van het belang in Tencent ligt en een korting van meer dan 35% tegenover de netto-inventariswaarde van de portefeuille waardoor dit een aantrekkelijk instapmoment is voor Prosus.

We blijven de ontwikkelingen opvolgen en houden u u op de hoogte van de ontwikkelingen. Hebt u toch nog vragen hierover, dan is uw private banker of wealth officer uw aanspreekpunt.

 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.