De wereld in beeld: voorzichtige beleggingsstrategie van KBC Asset Management

De zomerrally die een deel van het verlies van de desastreuze eerste jaarhelft kon goedmaken, was jammer genoeg geen lang leven beschoren. Ondertussen staan de meeste indices terug in de buurt van de dieptepunten eerder dit jaar.

Boosdoener blijft natuurlijk de verder oplopende inflatie die de centrale bankiers verplicht tot forsere maatregelen, waardoor de kans op een harde landing van de economie doet toenemen. Het producentenvertrouwen gaat in dalende lijn en vooral Europa wordt door de energiecrisis hard getroffen. De centrale bankiers blijven dus een cruciale rol spelen in het marktsentiment. De zomerrally ontstond door de hoop dat het niet zo'n vaart zou lopen met de agressieve politiek van de Federal Reserve. Een mogelijke recessie zou de normalisatiecyclus vertragen maar de Fed-voorzitter Powell sprak andere taal. De strijd tegen de inflatie staat voor hem bovenaan de prioriteitenlijst. Dus de markten keerden terug naar onzekerheid en de nodige volatiliteit. En die zal aanhouden zolang er geen duidelijk antwoord is op de vraag tot wanneer de Fed de beleidsrente moet verhogen.

De bedrijfswinsten hielden weliswaar stand in het vorige kwartaal, maar meer en meer bedrijven komen met een neerwaartse bijstelling van de winstverwachtingen op de proppen. De huidige marktwaardering houdt hier nog onvoldoende rekening mee, waardoor we zeer voorzichtig blijven.

Binnen de beleggingsstrategie van KBC Asset Management wordt de blootstelling aan de economische cyclus verder verminderd. Binnen de kapitaalgoederen (industriële sector) zijn we onder de norm belegd, net als in de sector van cyclische consumentengoederen. De financiële sector gaat van licht overwegen naar neutraal. Vooral voor de Amerikaanse banken worden we voorzichtiger. De kwartaalcijfers stelden teleur en door de vrees voor een harde landing zien we een inverse rentecurve. De banken leggen al provisies aan voor een mogelijke recessie.

Welke sectoren dragen onze voorkeur in deze barre beurstijden?

Geef de voorkeur aan niet-cyclische consumentengoederen en dan vooral aan de voedingsproducenten en producenten van huishoudproducten die over een grote prijszettingsmacht beschikken. Kortom, bedrijven die in staat zijn om de gestegen kosten van grondstoffen en transport door te rekenen.
Naast de niet-cyclische consumentengoederen geloven we nog steeds sterk in energie en farma. Ook al staat de olieprijs ondertussen niet meer op recordniveaus, de oilmajors blijven de winsten opstapelen. De farmasector is typisch de uitgesproken defensieve sector met sterke winstvooruitzichten en de impact van de inflatie is hier beperkt.

Ook China blijven we interessant vinden. Het strenge covidbeleid wordt versoepeld en de Chinese overheid neemt heel wat maatregelen om de economie te ondersteunen.

Fixed income markten augustus

Torenhoge inflatiecijfers bezorgen de centrale bankiers wereldwijd fameuze kopzorgen. Op de jaarlijkse topontmoeting van de centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole werd duidelijk dat inflatiebestrijding aandachtspunt nummer 1 zal blijven de komende maanden. Nieuwe fikse renteverhogingen liggen in het verschiet. De effecten van dit agressieve monetaire beleid op de economische groei is hierbij duidelijk van ondergeschikt belang.
Augustus was dan ook geen al te beste maand voor de rentenmarkten.
De koersen van overheidsobligaties daalden spectaculair. De rentestijging deed zich vooral voelen in de eurozone. Zo veerde de Duitse 10-jaarsrente op maandbasis op met 75 basispunten. De kortetermijnrente steeg nog forser, waardoor de curve vervlakte. 'Bearish flattening' noemt men deze beweging in het vakjargon. Niet meteen een inspirerende omgeving voor risicovolle assets.

Binnen de eurozone presteerde de periferie ondermaats. De politieke perikelen in Italië hadden tot gevolg dat de rente in perifere landen nog sterker opliep dan in de kernlanden. De spread tussen Duitsland en de perifere landen liep op en bereikt stilaan niveaus die voor zenuwachtigheid zullen zorgen in Frankfurt. De markten zullen snel de vastberadenheid van de ECB testen om de zogenaamde rentefragmentatie binnen de eurozone te bekampen met de nieuwe tools (aankoopprogramma obligaties).

In de VS eenzelfde verhaal: een oplopende rente en een rentecurve die nog meer inverteerde. De 2-jaarsrente noteert nu 25 basispunten boven de 10-jaar rente.

Op het vlak van de bedrijfsobligaties liepen de credit spreads afgelopen maand op, al dient hier te worden aan toegevoegd dat de beweging al bij al beperkt was. In een scenario van economische recessie zullen voornamelijk de junk obligaties (high yield) minder presteren de komende maanden.

Op het vlak van muntprestaties was opnieuw de dollar de uitblinker in de markt. De dollar is opnieuw door het pariteitsniveau gebroken t.o.v. de euro. Het positieve renteverschil en de betere economische vooruitzichten in de VS zorgen voor wind in de zeilen. Ook de toegenomen volatiliteit en risicoaversie in de markt pleiten in het voordeel van de dollar.

Aan de verliezerskant vinden we vooral de Japanse yen terug. Ten opzicht van de dollar noteert de munt aan het laagste niveau sinds 1998. Ook de Oost-Europese munten kenden geen al te beste maand. Torenhoge inflatiecijfers en een significante groeivertraging liggen hier aan de basis. De Hongaarse forint is een mooi voorbeeld hiervan.

Het uitdagende monetaire en economische klimaat zal ook de komende weken zorgen voor de nodige volatiliteit in de markt.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.