Beleggers wikken en wegen impact coronavirus

Een financiële hoestbui

De verspreiding van het coronavirus blijft de krantenkoppen domineren en de aandelenbeurzen verloren gisteren zo’n 2,5%. Sinds vorige week zijn er immers een aantal nieuwe ontwikkelingen te melden. Het aantal controles en de waakzaamheid is fors gestegen en het virus verspreidt zich snel: sinds vorige week verdubbelt het aantal besmettingen om de twee dagen. De beurzen van China en Hongkong zijn nog enkele dagen gesloten door het Chinese nieuwjaar, zodat de marktimpact nog niet echt zichtbaar is. Maar de daling op andere Aziatische markten (bijvoorbeeld Japan) geeft wel duidelijk de nervositeit aan.

Maatregelen wegen op het sentiment

Het virus is nu officieel overdraagbaar van mens tot mens, waarbij mensen ook tijdens de incubatieperiode het virus kunnen overdragen. Dat maakt dat het snel gaat. In China werden gisteren al zo'n 2.744 besmettingen geteld werden, met nog eens bijna 6.000 mensen met symptomen. 

Het virus lijkt daarmee goed op weg om de SARS-besmettingen van 2003 binnenkort te overschrijden. Het aantal te betreuren doden loopt nu al op tot zo'n 80 en dat stemt ook beleggers tot nadenken. Ondertussen is ook de eerste besmetting in Europa is een feit: drie Fransen liggen in quarantaine in Parijs en Bordeaux. Wereldwijd nemen landen stevige maatregelen, niet in het minst China zelf. Meerdere steden blijven in lockdown, het verkeer tussen steden wordt ingeperkt, nieuwe ziekenhuizen worden gebouwd en de Chinese vakantieperiode is verlengd om verdere verspreiding tegen te gaan.

Economische impact

Voorlopig is het moeilijk in te schatten wat de economische impact van het virus is en wat vooral de maatregelen ter bestrijding ervan opleveren. We lijsten enkele elementen op:

  • De lockdown van de steden, de inperking van het verkeer van personen en de verlenging van de vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar zal een zekere impact hebben op de economische groei in het eerste kwartaal.
  • De impact zal vooral te voelen zijn op de consumptie, die wellicht een stevige terugval zal kennen. Kleinhandelsverkopen zullen vertragen of misschien zelfs een negatieve groei kennen voor enkele maanden.
  • Indien de vakantieperiode langer zal duren dan gepland, kan ook de Chinese industriële productie tijdelijk lager liggen. De jaarlijkse impact van Chinees Nieuwjaar kan dit jaar dus hoger liggen. Dit kan ook impact hebben op bedrijven buiten China, in zoverre ze afhankelijk zijn van Chinese onderdelen.
  • Maar ook tijdens de SARS-crisis van 2003 lag de Chinese groei tijdelijk lager. Dit werd echter vrij snel gecompenseerd eenmaal de crisis na een tweetal maanden werd bedwongen.
  • De Chinese overheid kan compenserende maatregelen nemen om dat groeiherstel te bevorderen: een groter overheidstekort voor 2020 en de versoepeling van kredieten naar banken, of zelfs de verlaging van de beleidsrente of reserve requirement ratios zijn beproefde recepten uit het verleden om de groei terug aan te wakkeren. 

Reactie op de financiële markten

Net voor het begin van de Chinese nieuwjaarsperiode nam de risico-aversie toe in China. Markten en vertrouwen gaan hand in hand en de toegenomen onzekerheid doet beleggers toch wat twijfelen: aandelenmarkten waren het jaar goed gestart en staan wereldwijd nog op winst. Toch zien we dat intussen de meeste Aziatische beurzen die winst zijn kwijtgespeeld en Europese aandelen licht lager staan dan begin januari.

 

Tijdens de SARS-epidemie bleven (Aziatische) markten in een risico-averse modus zolang het aantal nieuwe gevallen niet piekten. Eens over de piek heen (en dus de besmetting onder controle) verminderde de nieuwsaandacht en veerden markten vrij snel terug op.

We volgen de evolutie op de voet en blijven u informeren via deze nieuwsberichten en via uw private banker of wealth officer.
 

Hebt u interesse in de services van KBC Private Banking & Wealth?

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.