Chipverkoop stijgt 29% op jaarbasis

Het chiptekort is al enkele maanden het gespreksonderwerp. Dat was gisteren ook het geval op het autosalon van München, de eerste grote Europese hoogmis voor de sector sinds de pandemie. Alle producenten schreeuwen om de kleinoden, maar toch steeg de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie in juli met 29% op jaarbasis tot 45,4 miljard dollar. Op maandbasis bleef de stijging echter beperkt tot 2,1%.

29% groei

De wereldwijde verkoop van halfgeleiders bleef sterk in juli, met een robuuste vraag in alle belangrijke regionale markten en halfgeleiderproductcategorieën. De productie en de verzending van chips bereikte de afgelopen maanden recordhoogten. Ondertussen werkt de industrie aan oplossingen om aan de aanhoudend hoge vraag te kunnen voldoen.

Regionaal gezien steeg de verkoop op jaarbasis overal fors: Europa (+38%), Asia Pacific (+30,9%), China (+28,9%), Noord- en Zuid-Amerika (+26,8%) en Japan (20,9%). Die cijfers imponeren, maar ze maskeren wel het feit dat de groei op maandbasis quasi stagneerde op 2,1%. Daaruit blijkt duidelijk dat de sector worstelt met het opkrikken van het aanbod, iets dat we ondertussen al vaak hoorden in de communicatie vanuit de bedrijven.

De mening van KBC Asset Management

De halfgeleidersector laat weer sterke groeicijfers zien, die ruim boven de verwachtingen uitkwamen. Deze sterke groeicijfers reflecteren de huidige sterke vraag naar halfgeleiders, maar ook de hogere prijzen omdat het aanbod de grootste moeite heeft om de vraag te volgen.

De sterke groeicijfers worden minder duidelijk vertaald naar sterke koersbewegingen voor de aandelen in de halfgeleidersector. Als we kijken naar de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) zien we dat de sector het al bij al moeilijk heeft om de brede markt te kloppen. De SOX staat op +23% dit jaar versus +21% voor de S&P 500 index. Maar de SOX beweegt veel volatieler dan de brede markt: elke maand doet de SOX het bij momenten veel beter dan weer veel slechter dan de S&P 500 index.

Het optimisme van de sterke onderliggende fundamentals wordt gedeeltelijk tenietgedaan door:

  • Zorgen dat de orderboeken veel dubbele bestellingen bevatten (die zullen gecanceld worden)
  • Bezorgdheid dat de voorraden terug aan het stijgen zijn (van historisch lage niveaus)
  • Bezorgdheid dat we dichter bij de piek in de halfgeleidermarkt komen

En de markt weet natuurlijk ook dat halfgeleidersector bij momenten behoorlijk cyclisch uit de hoek kan komen. 

Het lijkt KBC Asset Management daarom beter om te kijken naar aandelen met een redelijke waardering die een beetje zijn achtergebleven. Binnen het KBC-universum wordt dat bijvoorbeeld Qualcomm, met de aanbeveling om te kopen.

Een beleggingsstrategie op uw maat

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC-Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.

Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.