Cryptoverliezen en bitcoinzwakte.

Desinflatie in cryptoland

De gouden tijden van de cryptomunten liggen al een tijdje achter ons en dus is het tijd om even terug te blikken. Op de prestatie van de Bitcoin, bijvoorbeeld, want die verloor in het eerste kwartaal dik 50% van zijn waarde, goed voor de tweede slechtste kwartaalprestatie van de digitale munt.

Om een slechtere prestatie te vinden moeten we al terug tot het derde trimester van 2011, toen de munt 68% verloor en daardoor van 16,1 dollar duikelde naar 5,14 dollar. Sinds zijn hoogtepunt eind vorig jaar, niet ver van 20 000 dollar, verloor de munt vlot 66%. Ook investeerders in de rest van het cryptopak likken hun wonden. Onderstaande grafieken geven de koersval weer van LiteCoin, Ripple, Ethereum en Bitcoin cash, die bijna allemaal halveerden in waarde sinds het jaarbegin. Bij Ethereum ging er bijna 75% af.

Algemene malaise

De redenen voor de daling zijn velerlei, maar spelen voor alle digitale munten.

  1. Zo is er bijvoorbeeld de vrees voor striktere verordeningen in Zuid-Korea en China. De "Kimchi-premie", oftewel het
    verschil tussen de bitcoinprijs op de Koreaanse beurs en die in het Westen is daardoor sterk gedaald; dat heet “normalisatie”.

  2. Ook is er de factor Facebook, want die besliste om advertenties voor cryptomunten te verbieden vanaf 30 januari. Google en Twitter verboden daarop eveneens advertenties voor cryptomunten

  3. Ook technische factoren speelden een rol: volgens waarnemers werd de neerwaartse trendlijn begin maart niet doorbroken. Dat zogenaamde “death cross” werd vertaald als verkoopsignaal in een markt die geen fundamentele onderbouw zoals winstvooruitzichten, eigen vermogen of operationeel inkomen heeft.

Conclusie

Er is veel gezegd en geschreven over de correcte prijs voor Bitcoin, en andere cryptomunten. Op basis van de koersevolutie blijft het moeilijk, misschien wel onmogelijk, om zo’n prijs te bepalen.  

van Tom Simonts, senior financial economist van KBC

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als en beleggingsaanbeveling of advies.
 

Gerelateerde artikels

Beurzen in correctiemodus

Beurzen in correctiemodus

KBC-Beleggingsstrategie: update augustus.

KBC-Beleggingsstrategie: update augustus.

De wereld in beeld: de centrale bankiers staan op de voorgrond

De wereld in beeld: de centrale bankiers staan op de voorgrond

Europese indicatoren bevestigen de eerdere verbetering

Europese indicatoren bevestigen de eerdere verbetering