De wereld in beeld: centrale banken aan zet

Zowel de Amerikaanse als de Europese centrale banken lijken hun focus vooral op inflatiebekamping te hebben gericht. De Amerikaanse verhoogde voor een tweede keer op rij de beleidsrente met 75 basispunten. De Europese verhoogde vrij onverwacht haar basisrente met 50 basispunten, waardoor het centrale rentetarief voor het eerst in 8 jaar opnieuw positief wordt.

In de persconferentie achteraf werd duidelijk dat ook in de toekomst het beleid verder zal verstrakt worden, al liet men in het midden of de verhogingen even fors zullen uitvallen. Gezien de torenhoge inflatiecijfers, die nog steeds maand na maand opwaarts worden bijgesteld, is men verplicht om minstens de inflatieverwachting verder te temperen.

Ondertussen lijkt de economische groei met de dag aan kracht in te boeten. Een dalend consumenten- en producentenvertrouwen maakt duidelijk dat belangrijke (duurzame) aankopen en investeringen zullen worden uitgesteld. De VS is, zoals eerder deze week bleek, technisch gesproken al in een recessie aanbeland. De eurozone blijft voorlopig nog wel een economische groei voorleggen, maar toch is ook in onze contreien de afkoeling overduidelijk. Ook het IMF schetste een bijzonder somber beeld over de wereldwijde groei dit en volgend jaar. In Europa staat de groei ook onder druk. Dat blijkt uit een verdere daling van het Europese consumentenvertrouwen in juli, dat een dieptepunt van -27 liet optekenen. De consument stelt duidelijk belangrijke aankopen uit omwille van de verslechterende economische verwachtingen.

Beide contradictorische tendensen (hoge inflatie, lage groei) maakt het er voor de centrale banken niet eenvoudiger op.

Ondertussen zitten we volop in het resultatenseizoen. De aandelenmarkten lijken voorlopig hun bodem even bereikt te hebben. Beleggers halen opgelucht adem bij de rapportering van de tweede kwartaal resultaten. Gemiddeld genomen komen deze boven de marktconsensus uit.

Juli was dus een mooie maand voor de aandelenmarkten, maar de verliezen sinds begin van het jaar zijn nog verre van weggewerkt. De kwartaalcijfers bij enkele groten namen haalden de vrees voor een verdere inkrimping van de omzet en de winst met solide vooruitzichten uit de markt. De toespraak van Fed-voorzitter Powell werd positief onthaald. Hij gaf aan dat het “op een gegeven moment gepast zou zijn om het langzamer aan te doen”. Stap voor stap zal bekeken worden welke monetaire acties nodig zijn.

De S&P 500 index kon afgelopen maand 8.5% winnen, de technologiebeurs Nasdaq zelfs 10%. Europa legt bescheidener winsten voor, maar de Eurostoxx50 index kon toch ook 6.5% winst boeken.

Of deze gunstige mooie rebound ook volgende maand kan herhaald worden, is twijfelachtig. De geopolitieke spanningen in Europa zijn niet weg. De gasprijzen blijven de records aan elkaar rijgen. Met de winter in aantocht zet Europa en bij uitbreiding de wereld zich schrap voor een uitdagend economisch klimaat.

Technisch is de VS zelfs in een recessie beland: de VS-economie daalde in het tweede kwartaal met 0,9%, een daling met 1,6% in het eerste kwartaal.

Ondanks de fikse renteverhogingen presteerden de obligatiemarkten afgelopen maand bovenmaats.

Zowel de veilige overheidsobligaties als de bedrijfsobligaties waren in optima forma. De rentes daalden fors, de credit spreads verkleinden. Zo noteert de Amerikaanse 10-jaarsrente al 75 basispunten onder de piek van afgelopen maand, de Duitse bijna een vol procent. Maar ook de meer risicovolle bedrijfsobligaties waren in trek. Zo daalde de credit spreads op Europese high yield bedrijfsobligaties de afgelopen maand met 60 basispunten, de Amerikaanse met 90 basispunten. Erg vreemd in een uitdagend economisch klimaat.

Op het vlak van de munten bleef de dollar ook deze maand ‘koning’. In het zog van de US dollar verstevigden ook de Kiwi, Aussie en Canadese dollar.

Ten opzichte van de euro raakte de dollar even het pariteitsniveau aan. De meeste emerging market-munten verzwakten zowel ten opzichte van de euro als de dollar

De beleggingsstrategie van KBC Asset Management

Economie
De koopkracht van gezinnen wordt aangetast door de hoge inflatie en de financiële condities worden door de acties van centrale bankiers een stuk krapper. De economische groei vertraagt en de flinke duik van heel wat vertrouwensindicatoren geeft aan dat het risico op een hardere landing toeneemt.

Olie en inflatie
Hogere energie-en grondstoffenprijzen en verstoringen in de bevoorradingsketen door covid zorgen voor een globale inflatieopsprong. We verwachten dat dit afneemt en dat de inflatie weer gaat dalen. Maar het Russisch-Oekraïense conflict verhoogt de onzekerheid over timing en tempo van deze terugval. Recente inflatiecijfers blijven opwaarts verrassen en zetten vooral de Federal Reserve, die een loon-prijsspiraal wil vermijden, onder druk.

Budgettair beleid
De uitzonderlijke stimulusprogramma’s nemen af, maar van besparingsdrift is geen sprake. Allerlei investeringsprogramma’s blijven substantieel en erg ondersteunend. Nieuwe plannen op vlak van defensie en energie kunnen zelfs de fakkel overnemen.

Monetair beleid

De centrale banken kiezen resoluut voor renteverhogingen om de inflatie te bestrijden. Zo verhoogde de Fed de rente reeds met 2,25% en kondigde verdere renteverhogingen aan. De ECB verhoogde de rente in juli met 0,5% en wil tegelijk de landenspreads onder controle houden.

Obligatiemarkten
Hoge inflatie en alerte centrale banken houden de rente wellicht onder opwaartse druk. Anderzijds vergroot een verslechterend economisch klimaat de appetijt voor veilige staatsobligaties, wat een tegenwicht kan bieden. Bedrijfsobligaties zien het renteverschil met staatspapier verder toenemen.

Aandelenmarkten
Het verstrengde rentebeleid en de vertraging van de economie brachten een correctie op de aandelenmarkten. De waardering is fors teruggelopen, maar een mogelijk harde landing van de economie is niet verrekend. Een neerwaartse bijstelling van de winstverwachtingen lijkt zich, parallel met het verslechterende ondernemersvertrouwen, aan te kondigen. Mogelijk komt er meer duidelijkheid tijdens het lopende Q2-rapporteringsseizoen.

Risico’s
Inflatie mogelijk hoog voor langer staat hoogst op de radar. We houden ernstig rekening met een risicoscenario waarbij energieprijzen nog een tijd flink hoog blijven. Ook de Chinese groei houden we in het oog, al wordt deze steeds nadrukkelijker ondersteund.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.