De wereld in beeld: knallend het nieuwe jaar in

Vuurwerk was bij de overgang naar het nieuwe jaar verboden, maar de financiële markten knalden er de eerste weken van 2022 behoorlijk op los. Jammer genoeg waren het geen vreugdeknallen. Er was al een tijdje een zenuwachtig sfeertje in de markt. Zolang de beurzen alsmaar hoger klommen was er geen vuiltje aan de lucht: ‘let your profit run’. Op de beurs kan de wind echter snel van richting veranderen en op enkele dagen tijd ontstond er een grimmig en negatief sfeertje. Spanningen rond Oekraïne, de inflatie, de renteverhogingen in de VS, stijgende energieprijzen, omikron … alles op een hoopje, het werd plots allemaal te veel en dan kan het snel gaan.

‘Het woord’ van 2022

Op het einde van elk jaar wordt – stilaan traditie – het ‘woord van het jaar’ gekozen. Voor de financiële markten is ‘inflatie’ misschien nu al de winnaar,  alhoewel we ‘volatiliteit’ toch ook bij de kanshebbers rekenen. Centrale banken wereldwijd worden verplicht om de monetaire handrem op te trekken. In de ene regio gebeurt de monetaire verstrakking iets vroeger dan in de andere. Niets nieuw want we wisten vorig jaar al dat de Federal Reserve (Fed) een einde ging maken aan het ‘gratis geld’-tijdperk en er een nieuwe cyclus voor de deur stond. Geen verrassing dus wanneer Fed-opperhoofd Powell op woensdag 26 januari een eerste renteverhoging voor maart aankondigde. Powell deed niet veel meer dan aankondigen wat al maandenlang in de lucht hing. Echter, beleggers kijken verder, lezen tussen de regels en uit de toon van de boodschap kan men vaak ook iets afleiden. En die kordate toon van Powell was toch een verrassing van formaat. Gedaan met de markten te pamperen, alle geschut wordt bovengehaald om die inflatie de kop in te drukken, ongeacht wat de beurzen hiervan vinden. Er volgt een significante afbouw van de balans en op een renteverhoging meer of minder wordt niet gekeken. Waar we eind 2021 nog uitgingen van twee renteverhogingen voor 2022, ligt de consensus momenteel al op 4, mogelijk zelfs 5. De haviken onder de Fed-leden hebben duidelijk weer de touwtjes in handen en sturen het monetaire beleid. Het is immers duidelijk dat de inflatie ‘hoog voor langer’ zal zijn. Die boodschap moet echter bij de Europese centrale bankiers nog binnendringen. Hun deuntje dat de inflatie tijdelijk hoog is, wordt door meer en meer marktwaarnemers op hoongelach onthaald.

Wat brengt het beursjaar 2022?

Stijgende rentevoeten en stijgende beurzen gaan niet hand in hand. Dat is een stelling die men ons in menig economisch handboek voorschotelt. Zo extreem durven we het echter niet te stellen. Historisch gezien stegen de beurzen nog gemiddeld 2,5 jaar verder na een eerste renteverhoging. Niet vergeten dat de economische motor nog meer dan behoorlijk draait. De rentestijging in de VS heeft juist als doel de economische trein langer en stabieler op de rails te houden. Risico’s zijn er wel degelijk aanwezig, maar vooralsnog spreken we van een gezonde correctie.

Technologie kreeg de grootste klappen. Een vergelijking met de Dotcom-crisis aan het begin van deze eeuw is echter niet aan de orde. Ook al is de terugval in koers voor heel wat groeibedrijven enorm. Sinds het hoogtepunt in november vorig jaar schommelt het gemiddelde verlies van de bedrijven binnen de technologie-index Nasdaq Comp rond de 45%. Terwijl de index zelf sinds het jaarbegin 17% verloor (per 27 januari). Indrukwekkend. De zwaargewichten onder de techbedrijven hielden relatief goed stand en de laatste dagen van januari kon de index al behoorlijk herstellen om de maand met een verlies van 9% af te sluiten.

Ondertussen is heel wat lucht uit de opgelopen waarderingen ontsnapt. Niet vergeten dat de grote technologiebedrijven met miljarden dollar cash op hun rekening staan en een renteverhoging weinig impact heeft op hun financiële werking. Zij gaan ondertussen rustig door met de inkoop van eigen aandelen.

Een voorspelling voor 2022 ligt niettemin moeilijk. Hoe evolueren de risico’s? Kunnen we wat covid betreft ervan uitgaan dat het einde nu definitief in zicht is of begint het verhaal na de zomer van vooraf aan? Vroeg of laat zullen de energieprijzen opnieuw dalen. Een timing hierop plakken is onmogelijk. Een economie die op volle toeren draait en de geopolitieke risico’s kunnen de olieprijs nog voor een hele tijd hoog houden. Van de spanning rond Oekraïne weet enkel Poetin hoe het vervolg er zal uitzien. Of weet hij het zelf niet? Winnaars zijn er niet in dit conflict. Draait Rusland de gaskraan dicht, dan snijden ze in hun eigen vingers. Ze hebben de olie- en gasdollars nodig en de transitie naar groene energie ziet het plaatje voor Moskou er allesbehalve rooskleurig uit. De economie van een reusachtig land als Rusland is trouwens niet groter dan de Spaanse economie. Behalve te kunnen pronken met een groter Russisch rijk winnen ze niets bij een escalatie van het conflict.

Tabel: prestatie  S&P500 over de maand januari en de jaarprestatie.

Tabel: prestatie S&P500 over de maand januari en de jaarprestatie.

De beurswijsheid dat het rendement van de eerste maand het jaarrendement bepaalt, moeten we met een korreltje zout nemen. Zo kregen de beurzen in januari 2016 ook een flinke oplawaai, maar slaagde de S&P500 erin het jaar nog met een rendement van 9,5% af te sluiten. Ook 2010 en 2014 begon het jaar met een valse noot, maar eindigden we het jaar toch positief.

Macro-economische barometer

Het Amerikaans consumentenvertrouwen daalde vorige maand licht tot 113,8 tegenover 115,2 eind 2021. Joe Sixpack is bereid diep in de buidel te tasten voor een nieuw huis of auto, maar het optimisme over de bedrijfs- en marktomstandigheden daalde wel. Toch paste het IMF de economische prognoses voor zowel VS als China neerwaarts bij. De motivatie hiervoor verbaast ons uiteraard niet: pandemie, inflatie, haperingen in de toeleveringsketen en monetaire stimulusafbouw. We voegen hier nog het uitblijven van een omvangrijk sociaal- en klimaatuitgavenpakket in de VS aan toe. De wereldgroei in 2022 ziet het IMF nu op 4,4% tegenover de eerdere prognose van 4,9%.

In Europa ging de meeste aandacht uit naar de PMI-indicatoren. We noteerden een lichte daling tot 52,4 punten. Dat cijfer ligt nog steeds boven de groeigrens van 50 punten. De activiteit in de dienstensector daalde ook. De vertragingen in de toeleveringsketen nemen af wat uiteraard positief nieuws is.
Dichter bij huis: in België blijft de consument optimistisch. De vertrouwensindicator steeg vorige maand voor het eerst sinds oktober.

Voor de Chinese overheid valt er weinig af te koelen, integendeel. De centrale bank verlaagde voor de tweede keer in een maand de beleidsrente en dit lijken nog maar de eerste ingrepen. Nochtans boekte China een recordoverschot op de handelsbalans dankzij een sterk exportcijfer. Het overschot van 676 miljard dollar is het hoogste overschot sinds de start van de metingen in 1950. De risico’s voor China? De problemen binnen de vastgoedsector blijven de beleggers zorgen baren en ook de covid-pandemie drukt de productiviteit. In het westen laat men omikron enigszins los, in China legt men nog altijd miljoenensteden ‘plat’ bij de minste uitbraak, wat uiteraard weegt op de economische activiteit.

Fixed income markten

2022 startte met een valse noot. Een mix van geopolitieke en economische factoren zorgen voor een erg hoge volatiliteit in de markt.

In de eerste plaats is er natuurlijk de opgelopen spanning aan de oostgrens van Europa. De vrees voor een gewapend conflict tussen Rusland en het Westen m.b.t. Oekraïne hebben tot gevolg dat de kredietspreads op vooral de risicovolle bedrijfsobligaties oplopen. Voor Amerikaanse high yield-obligaties zijn deze spreads sinds begin deze maand gestegen met 40 basispunten. Ook de Europese junk-obligaties doen niet veel beter en zagen de kredietspread toenemen met ongeveer 30 basispunten.

Normaal gezien bieden veilige overheidsobligaties een bescherming tegen de prijsdaling van risicovolle assets. Niet deze keer echter. De torenhoge inflatie gooit immers roet in het eten. Centrale bankiers hebben de afgelopen weken hun retoriek, als zou deze inflatie-opstoot van tijdelijke aard zijn, moeten bijsturen. Vooral de Amerikaanse Federal Reserve veranderde het geweer van schouder door te alluderen op een snellere afbouw van haar genereus monetair beleid. Wellicht zal de rente al in maart een eerste maal worden verhoogd, kort daarna gevolgd door een afbouw van het quantitative easing-beleid. De markten verdisconteren in totaal nog minstens 4 extra renteverhogingen dit jaar. Dat nieuwe scenario deed de US 10-jaarsoverheidsrente sinds begin dit jaar toenemen met 35 basispunten. Fed-voorzitter Powell liet ook uitschijnen dat het niet uitgesloten is dat de rente dit jaar op elke monetaire vergadering kan worden opgetrokken en indien nodig met meer dan de gebruikelijke 25 basispunten. Dit zorgde meteen voor een vervlakking van de rentecurve.

Ook in de eurozone staan de zenuwen strak gespannen, al loopt het hier niet zo’n vaart. De kerninflatie in de eurozone bedraagt momenteel ‘slechts’ 2.6%, niet zo ver boven de doelstelling van 2%. De Europese centrale bank kan dus wat terughoudender optreden ten aanzien van het terugschroeven van het soepele monetaire beleid. De Duitse 10-jaarsrente steeg de afgelopen maand desondanks toch met 20 basispunten en blijft zo nog nipt in negatief territorium.

Ook in andere delen van de Europa en de rest van de wereld probeert men de inflatie af te remmen aan de hand van een strakker monetair beleid. De verwachting is dan ook dat renteverhogingen prominent op de agenda zullen staan tijdens de eerste jaarhelft van 2022, iets waar de obligatiemarkten rekening zullen moeten mee houden.

Uitzondering op dit scenario is China, waar de monetaire autoriteiten de rente afgelopen maand verlaagden om de economische groei opnieuw aan te zwengelen. Chinese overheidsobligaties fungeren ook dit jaar dan ook als boei in een erg woelige obligatie zee.

Op het vlak van muntevoluties vielen de afgelopen maand vooral de ‘safe haven’-deviezen op door hun sterke prestaties: dollar, Zwitserse frank, Japanse yen en Chinese Renminbi. De dollar heeft na de beslissing van de Fed eerder deze maand nog opwaarts potentieel.

Negatieve uitschuiver was de Russische roebel die al bijna 10% van zijn waarde t.a.v. de euro verloor als gevolg van de militaire spanningen rond Oekraïne.

Asset allocatie

  • Ondanks de risico’s verwachten we voor 2022 een aanhoudend bovengemiddelde groei, gesteund door een sterke consument.
  • De inflatie zal nog een tijdje hoog blijven maar we verwachten dat naar de tweede jaarhelft de inflatie zal afnemen. Geopolitieke spanningen kunnen wel nog voor een tijdelijke opsprong zorgen.
  • Aandelenmarkten: de macro- en bedrijfsdata blijven sterk en er is ruimte voor positieve winstverrassingen. Volatiliteit is troef, maar de groei van economie en sterke bedrijfsresultaten blijven de voedingsbodem voor optimisme. Kies in de selectie van aandelen alleszins voor kwaliteit. We maken van de koersdip gebruik om de aandelenposities verder op te bouwen.
  • Binnen de sectoren gaat onze voorkeur naar cyclische sectoren, bedrijven die het goed doen bij een sterke economische groei: kapitaalgoederen, chemiebedrijven, energie. Defensieve sectoren worden onderwogen, waarbij de gezondheidszorg binnen de defensieve sectoren wel onze favoriet blijft.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth officer is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
analist Aandelen&Opties KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.