De wereld in beeld: opwaartse groeicijfers

Macro-economisch 


1. Verenigde Staten

VS-economie bevestigt opnieuw

De VS-economie zette 2021 krachtig in, aangedreven door de particuliere consumptie die profiteerde van de overheidssteun (cfr. de diverse plannen van president Biden). De snelle uitrol van de vaccins en een verdere opening van de economie zorgt voor een verwacht sterk herstel in het tweede kwartaal.

Wat zeggen de indicatoren?

  • Het consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) kreeg een tik: het vertrouwen daalde naar 82,8, terwijl de markt 90,4 verwachtte. De reden voor deze daling is de inflatievrees die de kop opstak. In de VS steeg de inflatie boven 4%. Consumenten vrezen dus dat producten duurder worden en zouden op basis hiervan hun aankoopgedrag aanpassen. Dit verklaart de daling van het vertrouwen.
United States - consumer confidence

De kleinhandelsverkopen kenden een sterk herstel afgelopen maand, een all time high (zie grafiek over 10 jaar). Dit heeft dan weer te maken met de hoge vaccinatiegraad in de VS. Dit zorgde voor een heropening van de economie in de verschillende staten en moedigt de consument aan.

 

United States - retail sales
  • De arbeidsmarkt presteerde minder sterk dan verwacht. Diverse economen gingen uit van een jobcreatie van bijna 1 miljoen jobs (978.000); we strandden op 266.000 jobs. De werkloosheidsgraad daalde wel naar 6,1%.
United States - unemployement rate

VS-industrie draait nog steeds op volle toeren

Het ondernemersvertrouwen van de verwerkende nijverheid (PMI Manufactoring) steeg in mei naar een nieuw record van 61,5 en versloeg daarmee de marktverwachtingen van 60,2, dankzij een sterkere vraag van klanten. Ook de nieuwe orders stegen in een recordtempo, terwijl de productiegroei versnelde ondanks de duidelijke verslechtering van de prestaties van de leveranciers als gevolg van de beperkte bedrijfsactiviteit. Vervolgens stapelden de werkvoorraden zich op in het hoogste tempo ooit, omdat bedrijven werden beperkt door grondstoffentekorten. Tegelijkertijd stegen de inputkosten in een tempo dat sinds juli 2008 niet meer was vertoond.

United States - manufacturing pmi

Het PMI Services (ondernemersvertrouwen diensten) is in mei 2021 opgelopen tot 70,1, t.o.v. 64,7 in de voorgaande maand. Dat is ruim boven de marktverwachting van 64,5, zo bleek uit een voorlopige raming. De meest recente cijfers wijzen op de sterkste expansie sinds in oktober 2009, toen met de gegevensverzameling voor de reeks werd begonnen. Dat is het gevolg van een groter klantenvertrouwen en de heropening van niet-essentiële bedrijven. De groei van nieuwe orders versnelde meer dan ooit, waarbij de nieuwe exportactiviteiten het sterkste stegen sinds augustus 2020, terwijl het tempo van de banengroei solide bleef.

United States - pmi services

Op basis van bovenstaande parameters hebben onze macro-economen de BBP-groei verder opgetrokken van 6% naar 6,5% voor 2021 en van 3,7% naar 4,0% voor 2022.

 2. China

De Chinese BBP-cijfers bevestigen het herstel en de normalisatie van de Chinese economie. De groei bedroeg maar liefst 18,3% in het eerste kwartaal tegenover een heel sterke terugval tijdens de lockdown in het eerste kwartaal van 2020. Onze macro-economen gaan er van uit dat de groei sterk zal blijven, maar toch zien ze een daling van de kredietgroei. Op basis hiervan werd de BBP-groeiverwachting voor 2021 verlaagd van 8,5% naar 8,3%.

 Chinese consumptie houdt goed stand.

  • De kleinhandelsverkopen vielen terug. Dit is een normale reactie na de zeer sterke stijging de voorbije drie maanden. Vergeleken met de voorgaande periodes is een cijfer van 17,7% nog altijd héél hoog.
China retail sales annual
  • Het consumentenvertrouwen is ook teruggevallen maar blijft héél sterk.
China - consumer confidence

Chinese industrie bevestigt opnieuw

Het Manufacturing PMI (ondernemersvertrouwen verwerkende nijverheid) steeg in april 2021 tot het hoogste niveau in vier maanden: 51,9 t.o.v. 50,6 een maand eerder, wat boven de marktramingen van 50,8 was. Zowel de productie als de nieuwe orders stegen het sterkst sinds december vorig jaar, terwijl de uitvoer voor de tweede maand op rij toenam, net zoals het  expansietempo. Ook de werkgelegenheid steeg, na vier maanden op rij te zijn gekrompen. Het inkoopvolume steeg het sterkst  in vier maanden. Tegelijkertijd daalden de levertijden van leveranciers dieper in negatief terrein als gevolg van logistieke vertragingen.

China manufacturing pmi

Het ondernemersvertrouwen voor de dienstensector (Services PMI) steeg van 54,3 in de voorgaande maand tot het hoogste niveau in vier maanden in april 2021, namelijk 56,3. Dit was te danken aan de succesvolle beteugeling van COVID-19 en een verdere verbetering van de vraag. De nieuwe orders stegen in het snelste tempo sinds november vorig jaar, als gevolg van een hernieuwde opleving van de exportactiviteiten, terwijl de werkgelegenheid verder toenam, met het snelste groeitempo in vijf maanden. De prijsindicatoren bleven intussen op een hoog niveau en de inflatiedruk nam toe naarmate de inputkosten sneller stegen als gevolg van hogere personeels- en grondstoffenkosten. Ook de productiekosten stegen, zij het in mindere mate dan die voor de inputkosten. Vooruitblikkend bleef het vertrouwen historisch scherp, hoewel het niveau van het positieve sentiment iets daalde ten opzichte van het record van acht jaar geleden in maart.

3. Eurozone

Ook Europa twijfelt.

  • In de vorige editie schreven we dat 2021 zwak werd ingezet. Dit werd vorige maand bevestigd: de economie in de eurozone daalde de eerste drie maanden met 0,6% tegenover het vierde kwartaal 2020. De verlenging van de lockdownmaatregelen eiste haar tol. Binnen de Europese landen zagen we grote verschillen: Spanje en Italië kenden een terugval van 0,5%, terwijl Duitsland, door een tegenvallende consumptie, met 1,7% in het rood dook. Frankrijk groeide dan weer met 0,4%. Onze macro-economen verlaagden de vooruitzichten voor de Europese groei van 4% naar 3,9%.
  • De kleinhandelsverkopen waren dé verrassing van de maand in Europa. Waar de consument de vinger op de knip hield was er een sterk cijfer in de maand april. De toenemende vaccinatiegraad in de eurozonelanden, zorgde voor een boost.
euro area - retail sales annual

 

Het consumentenvertrouwen blijft ook verder verbeteren.

euro area manufacturing pmi
euro area - consumer confidence

• Europese industrie kent een betere maand

De Europese bedrijven kunnen de vraag niet volgen. Dit zorgt voor prijsstijgingen. Binnen de PMI indicatoren zien we dat de nieuwe orders op het hoogste niveau staan sedert 2006 en dat de orderboekjes uitpuilen. De Europese bedrijven zien hun voorraden aan een recordtempo slinken en ondanks een toename van de tewerkstelling klagen ze over openstaande vacatures. Tegelijkertijd zorgen nog steeds verstoorde productiekettingen voor een forse toename van de levertijden.

In tegenstelling tot de voorbije maanden zien we in Europa een inhaalbeweging bij het PMI diensten van 50,5 naar 55,1, terwijl het PMI voor de verwerkende nijverheid op een hoog niveau bleef steken (62,8). Het heropenen van de Europese economieën speelt hierin uiteraard de voornaamste rol. Europese Covid-maatregelen waren in mei het soepelst sinds oktober vorig jaar.

euro area - pmi services

De financiële markten


1.  Beurzen 

Verenigde Staten

Na de dip door de inflatievrees merken we dat de beurzen herstelden. De technologiebeurs (Nasdaq) blijft achter aangezien beleggers groeiwaarden momenteel mijden en de voorkeur geven aan defensievere namen.

De Europese beurzen kregen de voorkeur van diverse vermogensbeheerders. Het afbouwen van de lockdowns en de toenemende vaccinatiegraad zorgde voor een inhaalbeweging op de Europese markten.

De opkomende markten maken een zijwaartse beweging. China is volledig hersteld van de pandemie en ziet de economie fors groeien. In de Zuid-Amerikaanse landen is de pandemie nog op volle kracht alsook in landen in de Aziatische periferie (o.a. India).

2.  Obligatiemarkten

Mei 2021 was op het vlak van fixed income een erg rustige maand. Zowel de ‘veilige’ rente op overheidsobligaties als de rente op bedrijfsobligaties bleef nagenoeg stabiel.

Het thema voor de markten blijft de evolutie van de inflatie. Ontegensprekelijk blijft de opwaartse prijsdruk op containervervoer, grondstoffen en halfgeleiders erg groot, toch zien we sinds 2 weken een langzame kentering. Een van de indicatoren die de markt angstvallig in de gaten houdt, is de zogenaamde Baltic Dry Index (een prijsindex voor containervervoer per schip). Deze index is na een stijging van 130% tijdens de eerste 4 maanden van 2021 sinds de piek begin mei met 20% gedaald.

De sussende woorden van de centrale bankiers wereldwijd dat de inflatoire prijzendruk van tijdelijke aard is, zorgde er voor dat de rentemarkten opnieuw in rustiger vaarwater zijn terechtgekomen.

De onderliggende economie blijft het ondertussen uitstekend doen. De groeicijfers voor dit jaar worden stelselmatig opwaarts herzien, het gevaar voor bedrijfsfalingen neemt verder af.

In de valutamarkten valt vooral de zwakke prestatie van de Turkse Lira en de eerder sterke prestatie van de Zuid-Afrikaanse Rand op. De EURO/USD koers blijft stabiel schommelen rond het 1.22 niveau. In juni zijn er enkele belangrijke centrale bankier bijeenkomsten. Benieuwd of dit tot meer volatiliteit zal leiden.
.

Asset allocatie

Uit bovenstaande blijkt dat onze macro-economen iets optimistischer geworden zijn voor de economieën in 2021. We blijven aandelen licht overwegen en de obligaties onderwegen. Binnen de regio’s bouwen we Europa verder op via “large cap”-aandelen.

De financiële markten hebben positief gereageerd op de normalisatie van de economie. We vinden dat er al een voorschot genomen is op die normalisatie en zijn wat voorzichtiger geworden qua sectorinvulling. We verhogen de positie in de niet-cyclische consumentengoederen en bouwen grondstoffen wat af. We zien zeker nog potentieel in de technologie maar gaan selectiever tewerk bij onze keuzes. Ook in de farma nemen we kwaliteitsaandelen opnieuw op.

We blijven de ontwikkelingen opvolgen. Wenst u meer informatie over de KBC-Beleggingsstrategie? Uw private banker of wealth officer is uw aanspreekpunt.

 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.