Houd het hoofd koel!

De maatregelen die de Italiaanse overheid vorige zaterdagnacht afkondigde, betekenen dat Europa ook drastisch ingrijpt om de verspreiding van het virus in te dijken. Daarbovenop komt nog dat Saoedi-Arabië dit weekend besloot om een prijzenoorlog in de oliemarkt te ontketenen. Dat is op zich goed nieuws voor alle olieconsumenten in de wereld. Deze aankondiging zorgde voor een mokerslag op de olieprijs, omdat de markt al kampte met een dalende vraag. Uiteraard komt dit stevig aan in de beursgenoteerde oliesector. Scenario's van Amerikaanse olieproducenten die diep in de schuld steken, doemen op. Als ze hun verplichtingen niet kunnen nakomen, brengen ze het financiële systeem in moeilijkheden.

Koersdalingen tonen dat de markt deze morgen kapituleerde. Gigantische schommelingen (tot zelfs 10% lager) en veilige staatsobligaties die naar ongekende hoogte stijgen, getuigen hiervan.

Wat we momenteel weten:

  • het coronavirus verspreidt zich verder over de wereld en de economische impact zal ongetwijfeld groter zijn dan aanvankelijk gedacht. Dat het om een tijdelijke impact gaat, wordt onderstreept door de situatie in China en Korea. De verspreiding is daar stilaan onder controle en het economische leven komt terug op gang.
  • De wereldeconomie zal in het eerste kwartaal krimpen. Dat is geleden van de globale financiële crisis. Later op het jaar is een herstel mogelijk.
  • De economische overheden zijn zich bewust van de ernst van de situatie. Vorige week was er al een gecoördineerde actie, waarbij Amerika en een aantal andere landen hun beleidsrente significant verlaagden. Meer dan waarschijnlijk volgen er nog maatregelen.
  • Het financiële systeem is sterker dan een decennium geleden. Banken in de VS en in Europa zijn stabieler en hun toezichthouders beseffen het belang van hun liquidititeiten in crisisomstandigheden. 
  • De Amerikaanse (schalie-)oliesector bevond zich bij de vorige Saoedische prijsaanval (2015-2016) nog in een beginfase met hoge schulden en de behoefte aan hoge olieprijzen om break-even te draaien. Ondertussen is de sector meer matuur geworden. De markt is in handen van grote oliespelers waardoor de productie efficiënter is (lees rendabel aan lagere olieprijzen). De vraag is of de Saoedies niet in eigen voet schieten in hun strijd om een groter marktaandeel.
Dat zijn op zich geruststellende argumenten, maar een zenuwachtige dalende markt heeft hier weinig boodschap aan. De nieuwsstroom op korte termijn blijft nog een tijdje beladen. We verwachten ons aan neerwaartse winstherzieningen en dalende economische indicatoren.
 
Wat doen we hiermee in de beleggingsportefeuilles?
 
Posities aanhouden blijft op dit moment de boodschap! Voor beleggers op middellange termijn doen er zich zeker opportuniteiten voor. Er is wellicht nog voldoende tijd om posities in te nemen om van het herstel te profiteren. Dat we korter bij de bodem zitten dan bij de top lijkt wel duidelijk. Met de (verwachte) koersdalingen van vandaag komt de correctie in de buurt van 20%. Dat is aan de hoge kant als we vergelijken met de correcties die we de laatste 50 jaar zagen terugkeren. Achter veilige havens aanhollen, zoals staatsobligaties, Zwitserse frank, Japanse Yen of goud is evenmin verstandig.
Het hoofd koel houden in deze moeilijk beurstijden is de boodschap.

 

We volgen deze situatie nauwgezet op en informeren u via deze nieuwsberichten. Voor meer informatie of specifieke vragen voor uw portefeuille kunt u terecht bij uw private banker of wealth officer.

Of vraag een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als beleggingsaanbeveling of advies.