rente_hero.jpg
rente_hero.jpg

Het gevolg van stijgende rentes op de obligatiestrategie

Na jaren van rentedaling, versneld vanwege de coronacrisis, worden we de laatste tijd geconfronteerd met stijgende rentes. De vraag die beleggers zich stellen is: zouden rentes niet lager blijven voor een langere tijd? 
 
De huidige rentestijging leidt ons voorlopig niet naar ijle hoogtes. Integendeel, ze blijft vanuit historisch oogpunt laag. Bovendien viel een rente-opstoot te verwachten eens duidelijk zou worden dat de economie haar rug recht na de scherpe recessie van 2020. KBC Asset Management bekijkt de impact van de rentestijging op hun strategie.

Wat is er aan de hand?

Een hogere obligatierente is een logisch gevolg bij uitzicht op een veel sterkere economische groei. De positieve impuls door de heropening van de economieën wordt versterkt door extra uitgaven uit een gul fiscaal beleidDaarom zijn de inflatieverwachtingen de afgelopen weken fors opgelopen

Anderzijds vragen beleggers zich af hoe lang de centrale banken blijven stimuleren, zeker wanneer extra steun minder gerechtvaardigd is eenmaal de economieën terug opengaan.

De boodschap die Powell, Lagarde en andere centrale bankiers uitstuurden met ongeziene obligatieaankopen in 2020, hebben de obligatievraag grondig beïnvloed en de rentes lager geduwd

Dat beleid van kwantitatieve versoepeling (QE) zal in de toekomst veranderen en beleggers zullen anticiperen door obligaties nu al te verkopen. De ‘taper tantrum’ van 2013, een paniekperiode waar obligaties massaal verkocht werden toen de Fed aankondigde haar QE programma af te bouwen, is nog vers in het geheugen van vele beleggers.

Is de vrees gegrond?

De meeste centrale banken geven het signaal dat de beleidsrente nog enkele jaren heel laag zal blijven: lager voor een langere tijd. Powell bevestigde onlangs opnieuw dat het monetaire beleid niet beïnvloed zal worden door een tijdelijke opstoot van inflatie. 

Hierdoor is een forse stijging van de obligatierente momenteel weinig waarschijnlijk. Een eerste stap is een afbouw van de obligatieaankopen vanaf 2022. 

De juiste communicatie door de centrale banken zal cruciaal zijn, maar KBC Asset Management verwacht dat er lessen getrokken zijn uit 2013 en dat er daarom geen forse marktverstoring zal komen.

Normalisatie van de beleidsrente

Op langere termijn zal de beleidsrente genormaliseerd worden. Dit zal van land tot land verschillen. In de VS, waar de economie zich meestal snel aanpast, kan dat bijvoorbeeld iets sneller gaan dan in de eurozone, waar structurele problemen van voor de coronacrisis blijven aanslepen. 

De ECB voorziet bovendien dat de inflatie de volgende jaren maar heel langzaam zal toenemen en ver onder haar doelstelling zal blijven. Het renterisico lijkt daarom beperkt voor obligaties in euro.

Wat is het gevolg voor de strategie?

Al enige tijd is KBC Asset Management voorzichtig voor obligaties en meer bepaald voor overheidsobligaties, waardoor ze voor beide onder de norm belegd zijn. 

De rentevergoeding is onaantrekkelijk. Dit werd deels opgevangen door langere looptijden en door meer risicovolle thema's aan te kaarten in 2020, op zoek naar hogere vergoedingen. Zo is het gewicht van bedrijfsobligaties bijna verdubbeld op 1 jaar tijd.

Het plaatje veranderde deels na het vaccin-nieuws. Amerikaanse obligaties werden in januari verkocht. De recente trend voor de obligatierente heeft hen aangespoord om in half februari de looptijden voor de overheidsobligaties in de Eurozone tijdelijk te verkorten en zo de rentegevoeligheid te verlagen. 

Deze aanpassingen waren de afgelopen maanden gunstig voor het relatieve rendement van de obligatieportefeuille, maar de absolute prestaties blijven ver onder die van de beurzen. KBC Asset Management behoudt daarom een voorkeur voor aandelen en streeft met een actief beleid op alle fronten voor een beter rendement.

En verder?

Door het nog altijd lage rendement zullen obligaties niet voor een goed gevulde portemonnee zorgen, maar ze bieden wel enige vorm van bescherming bij risicoaversie en brengen evenwicht. In een beleggingsomgeving die volop in beweging is, wordt de strategie nog sneller bijgestuurd op zoek naar de beste opportuniteiten.

Hebt u hierover nog vragen?

Dan is uw private banker of wealth officer uw aanspreekpunt. Wenst u meer informatie over de KBC-Beleggingsstrategie? We blijven de ontwikkelingen opvolgen. 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.