Terugblik 2019 - Vooruitblik 2020

De Amerikaanse economie blijft sterk en het is met de Europese niet zo erg gesteld als eerst gevreesd. Maar er zijn wel nog risico’s: China verzwakt en er worden nieuwe fronten geopend in de handelsoorlog. Zijn er redenen om optimistisch te zijn voor 2020?

Terugblik 2019

Zwakke economie

 • De groei van de wereldeconomie zwakte af tot een van de laagste cijfers sinds de financiële crisis. Vooral de industrie had het moeilijk, maar de consument hield stand.
 • De bedrijfswinsten krompen in alle regio’s. In Europa was dit het tweede jaar op rij. Lagere gronstoffenprijzen troffen vooral de energiesector en de basismaterialen.

Dalende rente

 • De centrale banken veranderden het geweer van schouder:
  • de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verlaagde de beleidsrente met 0,75 procentpunt;
  • de Europese Centrale Bank (ECB) duwde de depositorente, de rente die banken moeten betalen om hun cashoverschotten elke nacht bij de ECB te parkeren, verder onder nul en startte het aankoopprogramma van obligaties weer op;
  • ook in heel wat andere landen werd de beleidsrente teruggeschroefd.
 • Obligatierentes gingen wereldwijd lager. In de eurozone werden nieuwe laagterecords geboekt. In heel wat kernlanden ging de rente zelfs onder nul.
Bron: Refinitiv Datastream

Sterke beurzen

 • De beursverliezen van eind 2018 werden in de eerste maanden van 2019 weer goedgemaakt. Nadien volgde een hobbelig parcours, maar een sterk jaareinde zorgde voor een prima beursjaar.
 • Aandelenbeleggers speelden wel op zeker en kozen vooral voor kwaliteitsaandelen.
  • Regionaal betekende dit dat ontluikende markten werden gemeden.
  • Sectoraal kwamen de meeste cyclische sectoren, sectoren die gevoelig zijn voor de economische conjunctuur, wat beter uit de verf. Energie en basismaterialen moesten echter lagere grondstoffenprijzen uitzweten. De technologiesector kroonde zich opnieuw tot sterkste sector. Ook aandelen van bedrijven die hun eigen aandelen inkopen deden het erg goed. Grote cashposities, gigantische kasstromen, de lage rente en een gunstig fiscaal regime zorgden voor een record aan ‘buybacks’ in de VS.
Bron: Refinitiv Datastream
Bron: Refinitiv Datastream

Euro en veilige munten hoger

 • Ook in de wisselmarkten ging de voorkeur uit naar kwaliteit: veilige munten zoals de Japanse yen, de Amerikaanse dollar en de Zwitserse frank gingen hoger. Sterkste stijger was het Britse pond dat profiteerde van de verkleinde kans op een harde brexit. Gemiddeld gemeten tegenover de koersen van de belangrijkste handelspartners, kon ook de euro hoger afklokken.

Schitterend beleggingsjaar

 • Zowel voor defensieve, dynamische en zeer dynamische beleggers was 2019 een schitterend jaar met rendementen van respectievelijk 7,2%, 13,5% en 18,6% (t.e.m. 16/12).
Bron: Refinitiv Datastream

Vooruitblik 2020

Geen recessie

 • We verwachten een lichte groeiversnelling in 2020. Die is grotendeels voor rekening van de groeilanden, maar ook in de eurozone wordt op een geleidelijk sterkere economische groei gerekend. In de andere westerse landen blijft de groei onder de langetermijntrend.

Niet meer rekenen op centrale bankiers

 • In Frankfurt lijken de middelen uitgeput en gaat er almaar meer aandacht naar de negatieve neveneffecten van het lagerentebeleid. De Federal Reserve gaf al aan een pauze in te lassen.
 • We verwachten geen nieuwe rentestimulansen in 2020.

Winsten kunnen licht herstellen

 • Met een licht sterkere economische groei, zonder verdere daling van de grondstoffenprijzen en met een dollar die niet verder verstevigt, moet een herstel van de bedrijfswinsten in 2020 mogelijk zijn.
 • De door analisten naar voor geschoven 10% lijkt echter wat te hoog gegrepen. Eerst volgen er dus nog wat neerwaartse bijstellingen.

Lig niet wakker van verkiezingen

 • De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen, zoals elke 4 jaar, de nodige aandacht wegkapen.
 • Een verkiezingsjaar ziet er op de beurs gewoonlijk echter niet veel anders uit dan jaren zonder verkiezingen. Hoogstens bestaat er in het begin van het jaar wat onzekerheid rond de programma’s van de kandidaten.
 • Het programma van de Democratische kandidaten Warren en Sanders bevat wel een dermate economisch-links karakter dat de beurs zich toch wat ongerust zou kunnen maken mocht hun ster rijzen in de peilingen.

Vet is van de obligatiesoep

 • Het is duidelijk dat de rente té laag is, maar de ‘laag voor langer’ politiek van de ECB (Europese Centrale Bank) schuift een normalisatie op de lange baan.
 • Geen vrees voor rentestijging dus. Maar dat is een magere troost voor obligatiebeleggers want het gros van de staatsobligaties in de eurozone noteert aan negatieve rendementen.
 • In de beleggingsportefeuille zorgen bedrijfsobligaties voor een (beperkt) rendement en wat staatsobligaties als buffer voor wanneer het fout dreigt te lopen. Meer moet dat niet zijn.

Aandelen behouden potentieel

 • Wanneer het economisch klimaat verder opklaart en de bedrijfswinsten wat kunnen herstellen, behoort een degelijk rendement op aandelen tot de mogelijkheden. De forse cijfers van 2019 worden wellicht niet geëvenaard.

Buyback, ontluikende markten en cyclische sectoren zijn de thema’s

 • De recordinkoop van eigen aandelen van 2019 wordt niet herhaald. Toch blijft er ruimte voor wederinkoop en kunnen buybackers zich in de zwakke groeiomgeving blijven onderscheiden met een hoger dan gemiddelde groei van de winst per aandeel.
 • De overstap naar meer cyclische sectoren, die recent al wat werd ingezet, gaat vermoedelijk door. Parallel hiermee verplaatst de aandacht zich wellicht van 'kwaliteits'aandelen naar de goedkopere ‘waarde’aandelen. Kwaliteitsaandelen zijn ondertussen door beleggers massaal aangekocht waardoor de waarderingspremie te sterk lijkt opgelopen. Vertaald naar sectoren zou dit dan een overstap uit de defensievere voedings- en softwarebedrijven, richting cyclische basismaterialen, financiële waarden en andere goedkope sectoren zoals de autosector betekenen.
 • Ook ontluikende markten komen wellicht terug in de gunst. Dit soort markten doen het relatief goed in een positief beursklimaat, wanneer de lokale economie herstelt en bij een aantrekkelijke waardering tegenover de rest van de wereld. Veel van deze factoren kunnen vermoedelijk worden afgevinkt in de loop van 2020. Alleen sterke grondstoffenmarkten, die meestal ook de prestaties ondersteunen, zien we niet meteen. Maar een nieuwe daling van de prijs voor olie en/of industriële metalen zit evenmin in ons scenario.

Belegd blijven is de enige bescherming tegen inflatie

 • 2020 kondigt zich dus aan als een behoorlijk beleggingsjaar. Een ‘grand cru’ zoals 2019 wordt het beslist
  niet. Daarvoor is de ‘obligatie’-tank te leeg.
 • Het rendement moet van aandelen komen en dat verloopt nooit zonder slag of stoot. Beursschommelingen dus. Wie hiervoor terugdeinst blijft aan de kant en blijft zijn spaarrekening spijzen.
 • De vlucht voor een schommelende aandelenmarkt duwt de spaarder evenwel naar zeker koopkrachtverlies. De rente op spaarrekeningen kan het tempo waarbij de inflatie (geraamd op 1,4% in België in 2020) aan de koopkracht van het vermogen knaagt niet compenseren. Wie rekent op een hoger rendement op spaarrekeningen wacht trouwens wellicht nog een tijdje op Godot. De ECB wil er alles aan doen om haar inflatiedoelstelling te halen. Ze gaf in september nog mee dat negatieve beleidsrentes en het aankoopprogramma van obligaties blijven duren zo lang als nodig is.
Bron: Refinitiv Datastream

Ook in 2020 blijven we u infomeren over de economische en financiële markten en over de KBC-Beleggingsstrategie. Uw Private Banker of Wealth Officer is uw aanspreekpunt voor de vertaling in uw portefeuille.

Hebt u interesse in de services van KBC Private Banking & Wealth?

Maak een afspraak


 

Wenst u op de hoogte te blijven van onze nieuwsberichten?

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.