Welke bedrijven bouwen de ‘Smart Cities’?

We gebruiken vaak de term 'Smart City', maar we kunnen beter spreken van een 'duurzame stad'. Op basis van technologie vergaren we informatie. Die informatie gaat bijvoorbeeld over de luchtkwaliteit, het energieverbruik, de mobiliteit, de veiligheid en de toestand van de bodem.
 
Smart Cities maken gebruik van 'the Internet of Things'. Ze vergaren data die leiden tot acties en op die manier kunnen de steden duurzaam groeien, vandaar de term 'duurzame stad'. 

Hoe helpen deze duurzame steden?

Anno 2021 hebben we volgende cijfers over de steden: de 600 grootste steden ter wereld krijgen 1,5 miljoen inwoners bij per week. 50% van de (wereld)bevolking leeft in steden en de verwachting is dat dit gaat stijgen naar 70% in 2050. Maar meer bevolking in steden betekent meer afval én meer energieverbruik.

• In sommige steden (o.a. Gent) zijn 'slimme' vuilnisbakken geplaatst. De sensoren in de bakken geven aan wanneer de vuilbakken vol zijn. Op die manier wordt de vuilnisbak enkel geledigd als het nodig is.

Verkeersgeleiding zou ervoor zorgen dat alle verkeerslichten op rood springen om de ordediensten door te laten (ambulance, politie). Ook voor kinderen die op weg zijn naar school, komt dit van pas.

• Voor het beheer van energie en riolen.

Verlichting springt aan of gaat sterker branden als iemand voorbij komt (en vermindert of gaat uit nadien). Deze (led)verlichtingspalen dienen om de luchtkwaliteit te meten via 5G-antennes, camera’s, wifi en sensoren.

In de toekomst moet het mogelijk zijn om je aan te sluiten aan een elektriciteitsnetwerk, gevoed door zonnepanelen. Zo laad je bijvoorbeeld je autobatterij op. Een voorbeeld: je bent op bezoek bij een vriend en de terrasverwarming staat aan. Je plugt je auto in het stopcontact en de batterij van je auto zorgt voor de elektriciteit van de terrasverwarming. Er wordt energie onttrokken aan de batterij. 

Op een bepaald ogenblik stopt de ontlading, want er wordt rekening gehouden met een minimum aan capaciteit in de batterij. Jij moet betalen voor het laden van de batterij maar je vriend moet je ook vergoeden voor het gebruik van je batterij. Hier vormt blockchain de oplossing voor jullie verrekening.

Is dit realistisch?

De vraag die vaak naar boven komt is of dat dit een utopie of een ver-van-mijn-bed show is. Het antwoord is "neen". Zeker wanneer we rekening houden met het feit dat bedrijfswagens tegen 2026 elektrisch moeten zijn. 

Welke aandelen spelen een rol in dit verhaal ? We denken in de eerste plaats aan Siemens, Enel,… maar volgende aandelen komen eveneens in aanmerking: Palo Alto Networks, Qualcomm, en Pentair. Tot slot voegen we er ook nog een ETF aan toe die inspeelt op deze duurzame steden.

Palo Alto

Palo Alto is op dit ogenblik in volle transitie. Naar omzet gemeten is Palo de grootste binnen cybersecurity maar dit betekent niet dat ze bij de pakken blijven zitten. 

Als verkoper van zogenaamde ‘firewalls’ vooral gericht op het tegenhouden van indringers op het bedrijfsnetwerk, moest het bedrijf zich heruitvinden om zich aan te passen aan de (cloud)realiteit van vandaag. Het dataverkeer is immers aanzienlijk complexer geworden aangezien:

• Steeds meer software rechtstreeks in de cloud wordt afgenomen buiten het eigen bedrijfsnetwerk om.

• Klanten (e-commerce/apps) en werknemers (thuiswerk) massaal van buiten het netwerk inloggen met eigen toestellen.

• Veel bedrijven de verschillende netwerkfuncties opsplitsen in software en gestandaardiseerde hardware.

Gesofisticeerde hackers zich vaak een weg banen voorbij de firewalls.

• Consensus koersdoel: 447,41 USD

• Slotkoers: 336,92 USD

• Geen fundamentele adviesfiche beschikbaar

Uitdagingen

De nadruk komt door deze uitdagingen te liggen op nieuwe toepassingen zoals identificatie, het beveiligen van toepassingen in de cloud, de monitoring en onmiddellijke remediëring van het eigen netwerk en het beveiligen van (externe) toestellen. De laatste jaren kenden gespecialiseerde nichespelers zoals Okta (identificatie), Splunk (cloudtoepassingen), Zscaler (netwerk) en Crowdstrike (toestellen) hierdoor een steile opmars. De uitbraak van Covid-19 heeft hun opmars enkel nog versneld. Het antwoord van Palo Alto op deze ontwikkelingen is een indrukwekkende lijst van overnames.

De integratie van al deze bedrijven moet van Palo Alto een 'one-stop-shop' voor cybersecurity maken. De laatste kwartaalresultaten toonden alvast een gunstige evolutie. De nieuwe generatie beveiligingsoplossingen waren goed voor zo'n kwart van de omzet (tegenover 8% in 2018). 

Het debat rond het aandeel focust nu zich nu op 2 vragen: zal het bedrijf alle overnames inderdaad integreren tot één geüniformeerd platform en zal de nieuwe omzet niet ten koste gaan van de firewall cijfers? Beide zijn nodig om de markt te overtuigen van de concurrentiële positie en groeimogelijkheden van het bedrijf. Dit zou vervolgens moeten resulteren in een betere waardering van het aandeel.

Qualcomm

Qualcomm ontwerpt halfgeleiders voor voornamelijk mobiele toestellen. Het ontwikkelt zowel processoren (Snapdragon serie), als chips die de draadloze communicatie verzorgen op basis van gepatenteerde CDMA-technologie (Code Division Multiple Acces – de technische standaard voor de huidige 3G en 4G mobiele netwerken).

De sterren lijken zich stilaan te aligneren voor Qualcomm. Nu de verkoop van 5G-smartphones op kruissnelheid komt, zwellen de licentie inkomsten aan.

Daarnaast doen ook steeds meer fabrikanten een beroep op onderdelen van het bedrijf. Zo verving Apple de Intel modems door die van Qualcomm in de nieuwe iPhone 12. Ondertussen heeft Huawei ook nog steeds geen toegang tot het Android-besturingssysteem waardoor de concurrentie (Vivo, Oppo en Xiaomi), die traditioneel een beroep doen op Qualcomm onderdelen, marktaandeel wint.

• KBC Asset Management advies: kopen

• Slotkoers: 133,65 USD

• Koersdoel: 165,00 USD

Het Qualcomm-business model

Het business model van Qualcomm steunt (momenteel) op 2 activiteiten:

• Enerzijds ontwikkelt het bedrijf chips (Snapdragon processor, modems, etc.) voor mobiele toestellen. Deze zogenaamde SOC's (Systems-On-Chip) zijn het kloppende hart van de meeste Android-toestellen. Apple, de grootste producent van smartphones (gemeten naar winst), koos er daarentegen voor om de ontwikkeling van processoren grotendeels zelf in handen te nemen. Deze activiteit is goed voor zowat twee derde van de omzet en een derde van de winst.

• Een afzonderlijke divisie van het bedrijf, 'Qualcomm Technology Licensing' (QLT), verzilvert dan weer het fundamenteel onderzoek (patenten) op het gebied van draadloze communicatie. De DMA-technologiestandaard die mee ontworpen werd door Qualcomm is cruciaal voor de huidige 3G- en 4G-netwerken en de toekomstige 5G-technologie.

Nu de overname door Broadcomm dood en begraven is en de eigen overnameplannen om NXP in te lijven, geblokkeerd werden door de Chinese regelgever, blijft het bedrijf wel erg afhankelijk van de smartphonemarkt.

Pentair PLC

Pentair plc is een wereldwijd waterbedrijf dat een reeks slimme, duurzame wateroplossingen levert voor residentiële, commerciële, industriële, infrastructuur- en landbouwtoepassingen. De oplossingen van de onderneming geven mensen, bedrijven en industrie toegang tot schoon en veilig water, verminderen het waterverbruik en winnen het water terug om te hergebruiken.

Pentair is voortdurend in de ban van water. Het bedrijf maakt waterpompen en filtratiesystemen voor de residentiële, commerciële, industriële, gemeentelijke en infrastructuur, en landbouwsectoren. De watersystemen zijn divers en omvatten afvalwaterbehandeling, zwembad- en spa pompen, koffiemachines, filtratiesystemen voor brouwerijen, en sproeiers voor de bestrijding.

Hoewel het bedrijf is opgericht in Ierland en om belastingredenen zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft, blijft Pentair hoofdzakelijk een Amerikaanse onderneming, waar het het grootste deel van haar inkomsten genereert.

Wereldwijd is het bedrijf actief met ongeveer 130 vestigingen in ongeveer 35 landen. De belangrijkste merken zijn Aurora, Berkeley, Codeline, Everpure, en Fairbanks-Nijhuis.

• Koersdoel : 60,75 USD

• Slotkoers: 60,95 USD

• Geen fundamentele adviesfiche beschikbaar

Pentair publiceerde eind januari de cijfers voor het vierde kwartaal van 2020. De omzet steeg met 5% tot 796 miljoen dollar ten opzichte van de omzet in dezelfde periode vorig jaar. Exclusief wisselkoersverschillen, overnames en desinvesteringen steeg de kernomzet in het vierde kwartaal met 3%

De winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten (WPA) over het vierde kwartaal van 2020 bedroeg 0,60 dollar, vergeleken met 0,61 dollar in het vierde kwartaal van 2019. 

Op aangepaste basis rapporteerde het bedrijf een opbrengst per aandeel van 0,70 dollar, vergeleken met 0,68 dollar in het vierde kwartaal van 2019. Deze beter dan verwachte resultaten zorgden voor positieve vooruitzichten voor 2021 door het management.

iShares Smart City Infrastructure UCITS ETF

Deze ETF die op 3 maart 2020 opgericht is streeft ernaar de beleggingsresultaten te volgen van een index die bestaat uit bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten die op een duurzame manier diensten en oplossingen leveren voor de ontwikkeling en het doeltreffende beheer van infrastructuur voor slimme steden.

De geografische spreiding ziet er als volgt uit: Verenigde Staten (46,04%), Japan (11,8%), Zweden (7,44%) en het Verenigd Koninkrijk (7,24%). De grootste sectoren zijn: Industrie (33,36), IT (32,34%) en vastgoed (19,47%). De top 3aandelen zijn: Cree, Tetra Tech en Topbuild. De grootste posities op 16 maart 2021 zijn te zien in onderstaande tabel.

Hebt u hierover nog vragen?

Dan is uw private banker of wealth officer uw aanspreekpunt. Wenst u meer informatie over de KBC-Beleggingsstrategie? We blijven de ontwikkelingen opvolgen. 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.