Olieprijsscenario: kiest OPEC voor verlengingen?

60 from here to eternity

De olieprijs handelde de voorbije weken in een vrij nauwe handelsvork van 60 à 64 dollar voor een vat Brentolie. Op 5 december verzamelen de olieministers van het OPEC-kartel en de dag erna schuiven ook de bondgenoten als Rusland mee aan de vergadertafel. Op de agenda staat een al dan niet verlengen van de productiebeperkingen die volgens het huidige akkoord eind maart 2020 aflopen.

Wat te verwachten van OPEC & Co?

In aanloop naar de belangrijke vergadering van het OPEC kartel draait de geruchtenmolen traditiegetrouw weer op volle toeren. De Saoedi's zouden voorstander zijn van een verlenging van de huidige productiebeperkingen. Maar het is af afwachten of ze hun collega's daartoe kunnen overtuigen (vooral Nigeria en Irak). Door de economische malaise en door de Amerikaanse sancties zijn de export vanuit Venezuela en Iran teruggevallen tot extreem lage niveaus. Maar een snel herstel van de olievolumes lijkt daar niet meteen aan de orde. En wat met niet-OPEC lid Rusland dat tot nu toe ook zijn (bescheiden) duit in het zakje deed?

Als OPEC en bondgenoten hun productiebeperkingen niet verlengen en weer massaal meer olie op de markt zouden brengen riskeren ze een groot overaanbod in de hand te werken. De olieprijs kan dan diep terugvallen met alle gevolgen van dien voor hun overheidsbudgetten die berekend zijn op hogere olie-inkomsten. Ook een verdieping van de productiebeperkingen behoort tot de mogelijkheden maar lijkt evenmin realistisch. Op die manier kan de olieprijs wel omhoog gestuwd worden maar OPEC zou nog meer marktaandeel moeten afstaan aan de Amerikaanse schalie-ontginners. De Saoedi's produceren nu al veel minder dan hun quotum om de overproductie van anderen te compenseren.  

Het scenario

In het basisscenario van KBC Asset Management zullen OPEC en bondgenoten kiezen voor een verlenging van het huidige akkoord met minstens drie maanden en mogelijks zelfs tot eind 2020. De Saoedi's hebben volgens het IMF nog steeds bijna 80 dollar nodig om hun overheidsbudget in evenwicht te krijgen en een olieprijsval zou het succes van de Aramco beursgang (eerste notering op 5 december) hypothekeren. Rusland zal waarschijnlijk deze beslissing officieel steunen zonder het akkoord strikt na te leven. Deze uitkomst zou wel voldoende zijn om de olieprijs te ondersteunen rond het huidige niveau. De Saoedi's zullen wel de meeste inspanning moeten blijven leveren maar kunnen misschien (onvrijwillig) een handje worden geholpen door de toenemende onrust in Irak (die voorlopig nog weinig impact had op de olieproductie).

Ondertussen blijft de schalieolieproductie in de VS stevig toenemen maar wel aan een iets gematigder tempo. De jaar-op-jaar toename is voor het eerst sinds 2017 teruggevallen tot onder 1 miljoen vaten per dag. En de komende maanden kan het groeitempo verder zakken omdat veel schalieproducenten hun investeringsbudgetten voor 2019 al hebben opgebruikt.

De verwachtingen van KBC Asset Management

KBC Asset Management blijft bij de verwachting van een volatiele olieprijs rond 60 dollar voor een vat Brentolie, zowel voor de korte als de langere termijn.
 

Wenst u meer informatie over de services van KBC Private Banking & Wealth? Vraag een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.