Dalende koffieprijzen zijn in principe goed voor koffiebedrijven, maar…

Koffie kost minder dan 100 dollar 

De prijs van koffie voor levering in mei, het actuele referentie termijncontract, dook deze maand onder de psychologische grens van 100 USD per 100 LBS (ruim 45kg). De historisch lage koffieprijs is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Een eerste element is het overaanbod op de globale koffiemarkt. In het oogstjaar 2019/2020 (oktober tot september) rekenen analisten gemiddeld op een surplus van vier miljoen zakken (van 60 kilogram).

Ruwe olie in een kopje

Brazilië is voor koffie wat Saoedi-Arabië is voor ruwe olie. Het Zuid-Amerikaanse land zal dit jaar instaan voor bijna 40% van de globale koffieproductie. De opbrengst in het lopende oogstjaar wordt op 62 tot 63 miljoen zakken geschat, een absoluut record. De weersomstandigheden zitten al een hele tijd mee met voldoende neerslag wat een goede bodemvochtigheid en dus een hoog rendement of opbrengst per eenheid garandeert.

Dalende koffieprijzen zijn in principe goed voor koffiebedrijven, omdat de lagere koersen gemakkelijk slechts deels doorgegeven kunnen worden aan de eindklanten. Daardoor stijgt de marge, tenzij ze natuurlijk wel besluiten om de klanten vol te laten profiteren. De daadwerkelijk impact is moeilijk te voorspellen, maar is alleszins positiever dan in het geval de koffieprijzen stijgen. 

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.