Economische en financiële actualiteit - update januari 2019

Macro

Verenigde Staten

In december 2018 gingen de overheidsdiensten in ‘shutdown’. De Amerikaanse president eist 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico. De Democraten gingen niet in op die eis, met het bekende gevolg. In januari, na 35 dagen, gaf president Trump toe aan de druk en gingen de overheidsdiensten (tijdelijk) weer open, tot midden februari. Meer dan 800.000 ambtenaren werden niet betaald en de vrees was dat dit een negatieve invloed kon hebben op de Amerikaanse economie. Geschat wordt dat de overheidsuitgaven 18 miljard dollar lager lagen en de bbp-groei 0,2% zou inboeten. Het had ook een invloed op de populariteit van Trump, en aangezien hij wil gaan voor een tweede ambtstermijn, moet hij op eieren lopen.

Het resultatenseizoen (vierde kwartaal 2018) is gestart in januari. Drie van de vier grootbanken misten de verwachtingen, terwijl de technologieaandelen de verwachtingen overtroffen. De winstgroei is nog altijd behoorlijk, maar toch zien we dat een aantal bedrijven hun winstgroei voor de komende kwartalen wat temperen. Uiteraard komen we uit een periode van heel sterke winstgroei (24% in het derde kwartaal). De groeivertraging die zich stilaan aankondigt in de VS is deels een gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. De groei ligt echter nog wel boven het historische gemiddelde, en dankzij de hogere lonen blijft het consumentenvertrouwen hoog.

Terwijl de financiële markten nog negatief reageerden op de renteverhoging door de Fed in december, haalden ze opgelucht adem toen Fed-voorzitter Powell na de recente bijeenkomst aangaf het rempedaal in te duwen. Goed nieuws voor de beurzen (vooral in de opkomende landen, want verschillende daarvan hebben schulden uitgedrukt in USD).

China

In China zagen we een kleine groeivertraging (van 6,5% naar 6,4%) in het vierde kwartaal. Nochtans stimuleert de Chinese regering de economie (inclusief fiscale stimuli). Daarnaast versoepelde ze de reserves die de banken moeten aanhouden. Uit cijfers blijkt dat de leningaanvragen hoger lagen in december, zelfs boven de verwachtingen.

Eurozone

De gepubliceerde data in januari lieten een verdere verzwakking zien: het cijfer voor de verwerkende nijverheid bedroeg 50,7, terwijl de marktconsensus uitging van 51,4. De nieuwe orders daalden zelfs onder de 50-grens (49,3). Positief nieuws was de verdere daling van de werkloosheid en de kerninflatie die steeg van 1% naar 1,1%.

Op de persconferentie na de recente bijeenkomst van de Europese Centrale Bank gaf voorzitter Draghi te kennen dat de ECB de risico’s in het oog houdt, wat inhoudt dat er niet meteen een renteverhoging zit aan te komen in Europa.

De financiële markten

Beurzen

In de grafiek ziet u een sterke beweging van de Amerikaanse indexen. De slechte decembermaand werd nagenoeg volledig goedgemaakt. Het soepele monetaire beleid in China, gekoppeld aan de heropgestarte gesprekken in het kader van de handelsoorlog zorgden voor een heropleving op de beurzen. Aandelen die de zwaarste klappen kregen in december – de small caps – herstelden met 11,2%. De beter dan verwachte winstgroeicijfers in de VS zorgden voor een bijkomende boost. 59% van de bedrijven uit de S&P500 publiceerden hun resultaten en de winstgroei bedroeg 13,5%.

 

Niettegenstaande de minder goede economische vooruitzichten gingen ook de Europese beurzen gezwind hoger. Voor Europa blijven er een aantal risico’s spelen: de brexit en de zwakke positie van de autoconstructeurs. De financiële markten gaan er uit van een winstgroei bij de bedrijven van 9%.

 

De opkomende markten (emerging markets) hebben eveneens een sterke prestatie neergezet. Er is echter nog potentieel, zeker na de aankondiging van Fed-voorzitter Powell dat hij een pauze wil inlassen in de renteverhogingen. Veel opkomende landen hebben uitstaande schulden uitgedrukt in USD. Een stijgende rente, gekoppeld aan een stijgende USD, had een negatieve invloed op de opkomende markten.

Obligatiemarkten

De obligatiemarkten maakten in januari een goede beurt. Zo daalde de rente van de 10-jarige Duitse staatsobligatie verder tot 15 basispunten, het laagste niveau sinds 2016. Die daling werd voornamelijk veroorzaakt door de vrees voor een groeivertraging in de eurozone. Deze vrees werd bevestigd door zowel de vertrouwensindicatoren (PMI) als de harde economische cijfers. Zo bevindt Italië zich technisch gesproken al in een recessie.

Boven op de economische malaise weegt ook de politieke onzekerheid op het vertrouwen in de eurozone. De brexitsaga, de politieke onzekerheid in Italië, de handelsoorlog tussen de VS en China en de nakende Europese verkiezingen zijn allemaal factoren die de vlucht naar de veilige Europese rentes in stand houden.

In de VS viel de afgelopen maand vooral de bocht die de Federale Reserve maakte op. Daar waar de Fed in december de rente nog verhoogde met 25 basispunten en aangaf in 2019 door te gaan met renteverhogingen, besliste hij op zijn beleidsvergadering van januari om het roer om te gooien. De vrees dat de verwachte groeivertraging van de wereldeconomie ook gevolgen kan hebben voor de VS, gekoppeld aan het feit dat ook in de VS de politieke risico’s toenemen (shutdown, meer politieke druk op Trump), heeft geleid tot een forse daling van de Amerikaanse rentes.

Het officiële rentestandpunt van de Federale Reserve is nu dat de rentes in de loop van dit jaar zowel verhoogd als verlaagd kunnen worden. In de praktijk betekent dat dat stabiele rentes op korte tot middellange termijn waarschijnlijker worden.
 

Disclaimer
Dit bericht mag niet worden beschouwd als beleggingsaanbeveling of advies.