Mobiele data in België

“België heeft duur mobiel internet”, is een populair statement. Dat was een paar weken geleden alvast het oordeel van de Belgische overheid, die al vaker had aangeven dat in België nog een vierde speler mag opduiken naast Telenet, Proximus en Orange Belgium. Maar hoe het zit het met de prijzen voor mobiel internet? Het Europese gemiddelde herbergt een héél groot verschil tussen goedkope en dure landen. En België zit niet in de eerste categorie.

We plukten de data van Cable die de kost van mobiel internet in kaart bracht. Van de 29 West-Europese landen behoort België met een 22ste plaats tot de duurdere landen op het vlak van mobiel internet. De gemiddelde kostprijs bedraagt in West-Europa 10,87 euro per gigabyte mobiele data, bijna de helft meer dan het Europese gemiddelde van 6,42 euro.

In Nederland betaalt u gemiddeld 7,06 euro. Duitsland ligt in de buurt met een gemiddelde prijs van 6,15 euro.

Het kan echter fors goedkoper. In Luxemburg betaalt u gemiddeld net geen 4 euro (3,88 euro) voor een gigabyte mobiele data en in Frankrijk wordt dat 2,64 euro. Dat is vlot 8 euro minder dan in België.

Het kan ook veel duurder: in Zwitserland kost een gigabyte mobiele data 17,88 euro. De data-roamingprijzen, die in het geval van Zwitserland wél van toepassing zijn, zijn daar de perfecte reflectie van. Die variëren van een “schappelijke” 3,- euro tot een iets minder “schappelijke” 14,52 euro per megabyte.

De absolute prijskraker voor mobiele data is Finland, met een gemiddelde prijs van 1 euro per gigabyte…

 

 

 

Waarom is mobiel internet in België zo veel duurder?

1. Oligopolie

Met slechts twee dominante spelers, Proximus en Telenet, zitten we met een oligopolie, klinkt het. De derde speler, Orange Belgium, zat tot nu toe niet in de positie om de oligopolie te doorbreken. De sterkte van de twee dominante spelers is de kracht van de all-in pakketten, inclusief TV, breedband internet, vaste en mobiele telefonie en mobiele data en de daaraan gekoppelde prijselasticiteit.

2. Geen echt onbeperkt mobiel internet

Een andere reden waarom België zo’n duur land is voor mobiel internet is de onbeschikbaarheid van (echt) onbeperkt mobiel internet. Alle landen met fors lage prijzen zijn landen waar onbeperkt internet mogelijk is. Dat is zeker geval voor kaskraker Finland. Niet toevallig wordt het duurste mobiel internet gevonden in die landen waar onbeperkt mobiel internet (bijna) geheel afwezig is, zoals in België. Dat maakt van de gemiddelde Belg een matige verbruiker van mobiel internet, met minder dan één gigabyte mobiel verbruik per maand. Geen wonder dat de Finnen heel wat bytes verstoken. Ze zijn Europees kampioen met een verbruik van 7,2 gigabyte per maand en geven daarmee Zuid Korea, de wereldwijde nummer twee, flink het nakijken. Het verbruik is daar ongeveer 3,8 gigabyte per persoon per maand, blijkt uit cijfers van het Zweedse onderzoeksbureau Tefficiënt.

3. Mobiel internet is snel en van goede kwaliteit…

… en vanzelfsprekend wordt ook hier een prijs voor gevraagd. Als het bijvoorbeeld gaat om 4G dekking, dan haalt Proximus bijvoorbeeld een dekking van 90%. In de buurlanden Duitsland en Nederland gaat het om een dekking van 85% en respectievelijk 95%, althans volgens OpenSignal (er is geen data bekend van Frankrijk). Er is dus nog een beetje marge voor verbetering. Om een snel en performant mobiel internet te kunnen aanbieden, zijn forse investeringen nodig, zegt onder meer Telenet. Met de “Grote Netwerf” investeert het in totaal zo’n 500 miljoen euro, naast de andere investeringen, om Vlaanderen te promoveren tot één grote Wifi-zone. En dat kost nu eenmaal geld.

4. De uitrol van 5G

Misschien nog niet meteen, maar toch op termijn. Samsung, toch niet de minste, zegt dat België een aantal niet te versmaden troeven heeft voor de uitrol van 5G. In het trendrapport dat de technologiereus uitbracht, staat te lezen dat België beschikt over een goed uitgewerkt 4G-netwerk dat als een goede basis kan dienen voor de uitrol van 5G. De veiling van 5G licenties loopt evenwel één à twee jaar vertraging op. De Brusselse regio ligt dwars omdat het zich zorgen maakt over de sterkte van het signaal en het langetermijneffect ervan op onze gezondheid. De laatste troef ten slotte, is de frequentieband die nodig is voor 5G. Die is vrij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. België heeft de kans om een pioniersrol te spelen, zegt Samsung. Maar zoals met alles: ook dit kost handenvol geld.

 

 

 

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.