Rentemarkten verteren Italië

 

 

De rentestier slaapt niet eeuwig

Er was de voorbije weken behoorlijk wat tumult op de rentemarkten, niet in het minst omdat de Italiaanse regeringsvorming zowat elk economisch model op zijn kop gezet heeft. Tijdelijk, tenminste, met dank aan de korte termijn nervositeit waar de financiële markten tegenwoordig zo tuk op lijken te zijn. De verkiezingen brachten plots enkele fervente euro-tegenstanders aan het roer, wat de toekomst van het hele Europese project volgens sommige opiniemakers op de helling zette. Dat was natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar het was wel voldoende om beleggers naar veilige havens te jagen.

Duitse 10-jaarsobligaties, bijvoorbeeld, namen het voortouw in een algemene Europese rentedaling. Dat is duidelijk zichtbaar op onderstaande grafiek, waar meteen ook duidelijk wordt dat de Amerikaanse lange termijn rente weinig hinder ondervond van de Zuid-Europese koorts. De rente bleef er rond de 3% schommelen.

De korte termijn rentevoeten, in bovenstaande grafiek namen we de 1-jaarsrente, maakten met een daling eveneens een einde aan de opwaartse beweging van de voorbije maanden. Dat wil zeggen dat de rente nog steeds rond de -0,65% schommelt. Overheden krijgen met andere woorden nog steeds gratis geld toegestopt als ze op korte termijn ontlenen, wat een rechtstreeks gevolg is van het beleid van de Europese Centrale Bank. Net die liet vorige week, bij monde van Peter Praet, verstaan dat het ondertussen welletjes geweest is met die politiek en dat er een einde zal komen aan het programma waarbij maandelijks 30 miljard euro aan obligaties worden ingekocht. Die beslissing zal de rentes waarschijnlijk wél de hoogte injagen, net zoals dat in de VS het geval was sinds september 2017, ondanks de onzekerheid over Italië blijft bestaan.

KBC is van mening dat ook de Belgische rente niet aan deze opwaartse beweging zal ontsnappen. De 10-jaarsrente zal naar verwachting stijgen van een huidige 0,85% naar 1,65% tegen juni 2019. Per einde 2018 zouden beleggers weer 1,15% aangeboden krijgen. Eenzelfde beweging is mogelijk in Duitsland, waar de rente tussen nu en volgend jaar kan verdubbelen van de huidige 0,6%.
 

Tom Simonts, Senior Financial Economist KBC Group


Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies. 

Gerelateerde artikels

Brandstof maken met licht en lucht

Brandstof maken met licht en lucht

Is het IMF te optimistisch over de opkomende economieën?

Is het IMF te optimistisch over de opkomende economieën?

ECB voert crisisrespons op

ECB voert crisisrespons op

Lichtpunten voor Europees staal.

Lichtpunten voor Europees staal.