Wat als we morgen over een 5G-netwerk beschikken?

Voor nagenoeg elk land ter wereld is de communicatie-infrastructuur van strategisch belang. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de nieuwe 5G-technologie een van de centrale twistpunten is in het handelsconflict tussen de VS en China. Maar wat houdt die technologie nu precies in? Wat is de (maatschappelijke) impact ervan? Op welke sectoren zal de opkomst van 5G invloed hebben?

5G betekent simpelweg ‘de vijfde generatie mobiele netwerken’ en is de opvolger van 4G. Met 5G zou u in slechts enkele seconden een volledige HD-film kunnen downloaden. Dat is zo’n tien tot honderd keer sneller dan met 4G. Bovendien belooft 5G een zogenaamde latency, het tijdsinterval tussen dataverzoek en respons van het netwerk. Dat is vooral belangrijk voor kritieke toepassingen in realtime. Netwerkbeheerders kunnen hun 5G-aanbod differentiëren volgens snelheid, capaciteit en latency, afhankelijk van de klant én de toepassing.

Maar hoe ziet een toekomst met 5G eruit en hoe ingrijpend zou die technologie ons leven kunnen veranderen?
We geven enkele voorbeelden uit het brede scala aan mogelijke toepassingen.

  • Vlotter verkeer: 5G kan het pad effenen voor zelfrijdende wagens en ervoor zorgen dat het verkeer vlotter verloopt. Verkeerscentrales zullen het verkeer in goede banen leiden door de meest efficiënte weg uit te stippelen. Ook het openbaar vervoer zou hierdoor een pak stipter kunnen worden.
  • Industrie 4.0: 5G-netwerken zullen toelaten om slimme fabrieken (smart factories) te ontwikkelen, die gebruikmaken van technologieën zoals automatisering, artificiële intelligentie, augmented reality en het Internet of Things.
  • Gezondheidszorg: 5G biedt ook hier een antwoord op uitdagingen: bv. de wearables die de hartslag en bloeddruk van de patiënt monitoren en die gegevens kunnen doorsturen naar de arts. Zo evolueren we van reactieve naar proactieve gezondheidszorg.
  • Zelfs op ecologisch vlak biedt 5G voordelen. Zo zal het mogelijk worden om vanop afstand een kraan te besturen of een operatie uit te voeren, dankzij de lage latency van de technologie.
  • Smart cities: net als bij het Internet of Things is in een ‘slimme stad’ alles efficiënt geconnecteerd. Parkeerplaatsen zullen zelf aangeven dat ze bezet zijn, waardoor u (of in de toekomst uw zelfrijdende wagen) automatisch naar de volgende parking wordt gestuurd.
  • Veiligheid: met 5G zullen operatoren – in het belang van de veiligheid – kunnen ingrijpen en voorrang geven aan dataverkeer voor hulpdiensten en veiligheidsdiensten.

Eerst investeren

Vooraleer we de rode loper voor 5G kunnen uitrollen, moet de capaciteit van de netwerken fors worden uitgebreid om het groeiend aantal apparaten die met het internet verbonden zijn te kunnen ondersteunen. Dat is het fameuze Internet of Things (IoT of Internet der Dingen), waarbij miljarden sensoren en chips die ingebouwd zijn in voertuigen, fabrieken, gebouwen (kantoren, huizen, enz.), infrastructuur (elektriciteitsnetwerk, watervoorzieningen, wegen, enz.) en consumentenelektronica (smartphones, horloges, enz.) via het internet worden verbonden.

Volgens KBC Asset Management is een uitrol van 5G over het volledige grondgebied zeer duur en op korte termijn waarschijnlijk niet rendabel. In eerste instantie zullen de operatoren er volgens onze analisten voor kiezen om 5G in dichtbevolkte gebieden uit te rollen.

Het eerste 5G-netwerk in Europa is sinds april een feit. Ook in het Verenigd Koninkrijk deed 5G intussen zijn intrede. De Europese telecombedrijven kijken de kat wat uit de boom. Ze willen immers geen herhaling van het 4G-scenario: de omzet uit mobiele diensten is sinds 4G met zowat een kwart gedaald. Bovendien wordt de uitrol van een 5G-netwerk op termijn wellicht almaar goedkoper. KBC Asset Management ziet 5G in Europa pas vanaf 2021 echt doorbreken.

Op welke sectoren zal 5G invloed hebben?

Vrijwel alle sectoren zullen op een of andere manier een digitale transformatie ondergaan. Al zal het in sommige sectoren wel sneller gaan, bv. de transportsector, logistiek, smart cities, de energiesector, landbouw en media. De mobiele 5G-netwerken zullen de digitalisering ondersteunen. Sectoranalisten Kurt Ruts en Stijn Plessers van KBC Asset Management zien vijf sectoren die door de opkomst van 5G beïnvloed zullen worden: netwerkapparatuur, telecomsector, halfgeleidersector, gezondheidszorg en gaming.

Nog geen KBC Private Banking-klant?

Maak een afspraak


 

Wenst u op de hoogte te blijven van onze nieuwsberichten?

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.