Bedrijfsresultaten gaan vlot boven de hoogste lat.

De beurzen zetten maandag 5 februari een (forse) stap terug op basis van het goede (!) banenrapport dat gepubliceerd werd (2 februari). De vrees voor een oplaaiende inflatie was groot: de lonen stegen onverwacht met 2,9% waardoor de langetermijnrente steeg en de beurzen in de hoek zaten waar de klappen vielen. Even werd gevreesd dat een einde kwam aan het ‘goudlokje’-scenario (lage rente, lage inflatie en sterke economische groei).

De beurzen stonden op dat ogenblik vrij duur gewaardeerd. De koerswinstverhouding op de diverse beurzen, van Amerika tot Europa, stond ruim boven het historisch gemiddelde. Deze koerswinstverhouding daalt echter wanneer de winstgroei stijgt.
Welnu, de resultaten van de winstgroei over het vierde kwartaal 2017 waren ongezien. We zagen dat de winstgroei in de VS op ruim 16% lag terwijl de groei in Europa in het vierde kwartaal boven de 30% zat. Dit zijn ongeziene cijfers! Zelfs de dure euro speelde de Europese bedrijven vooralsnog niet in het nadeel.

Op sectorvlak zien we dat vooral de sectoren die het moeten hebben van een sterke economie nog steeds stevige winstgroei kunnen voorleggen. In de meeste gevallen worden de prognoses nog flink overschreden. Uitschieter is de energiesector die profiteert van een hogere olieprijs (gemiddeld een kwart hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2016). Ook de technologiesector deed het in het vierde kwartaal opnieuw erg goed.

Ondertussen is het eerste semester halfweg en is het uitkijken naar de vooruitzichten van bedrijven voor de cijfers over de eerste drie maanden van het jaar. En die zijn veelbelovend. Althans volgens de gegevens van FactSet voor de S&P500. De schatting voor de winst per aandeel in het eerste kwartaal steeg met 4,9% tot 36,04 dollar. Dat is opvallend want na de eerste weken in de nieuwe driemaandsperiode worden de prognoses doorgaans neerwaarts bijgesteld. In het voorbije jaar was dat gemiddeld 1% en over een periode van vijf jaar 2,1%. Volgens de gegevens van FactSet is de opwaartse bijstelling in het eerste kwartaal de sterkste sinds de cijfers in het tweede kwartaal van 2002 werden bijgehouden.

Indien de winstgroei van de bedrijven op peil blijft en een handelsoorlog vermeden kan worden (er zijn hier geen winnaars) dan kunnen de beurzen opnieuw aanpikken met stijgende koersen.
 


 

Disclaimer
Dit blogebricht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.

Gerelateerde artikels

Interview Marleen Finoulst

Interview Marleen Finoulst

Interimdividenden en tussentijdse dividenden VVPRbis

Interimdividenden en tussentijdse dividenden VVPRbis

Onderzoeksschip Belgica is klaar voor de dienst

Onderzoeksschip Belgica is klaar voor de dienst

Een investering in uw geluk: op kunstexpeditie met Sofie Van de Velde

Een investering in uw geluk: op kunstexpeditie met Sofie Van de Velde