Corona on the move

Het nieuwe virus blijft ook deze week de actualiteit en de beursvloeren beheersen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Coronavirus zet zijn reis verder

Het aantal besmette mensen neemt verder toe en verspreid zich in steeds meer landen. Opvallend wel dat er nu meer nieuwe besmettingen zijn in de rest van de wereld dan in China. Het heeft even geduurd maar de Chinese maatregelen missen het effect niet en de situatie raakt daar onder controle. In de rest van de wereld verwachten we dat de situatie eerst nog wat kan verslechteren.

Economisten stellen verwachtingen bij

De economisten van KBC hebben hun economische groei verwachtingen aangepast. De voornaamste conclusies:

  • Er wordt uitgegaan van een scenario van een tijdelijke schok met een herstel in de tweede jaarhelft.
  • De impact op de VS-economie is marginaal o.m. omdat de VS het eigenlijk in het begin van dit jaar beter doet dan eerder verwacht.
  • In de eurozone zijn vooral Italië (grootste aantal corona-gevallen en, beperkte, quarantaine-maatregelen) en Duitsland (grootste exporteur) geïmpacteerd : de eurozone-groei voor 2020 gaat van 1% naar 0,7%.
  • Als reactie op een mogelijke corona-impact verlaagt de Federal Reserve de beleidsrente met 0,5% in maart; de ECB brengt bevestigt haar 'lower for longer' rentebeleid nog maar eens en staat paraat.
  • De obligatierente blijft in 2020 lager dan verwacht maar sluit, vanaf het jaareinde, aan bij het eerder geschetste pad van zeer geleidelijke normalisering.

Fed speelt paniekvoetbal

De renteverlaging kwam er eerder dan verwacht. Op dinsdag kondigde de Fed een renteverlaging met 50 bp aan (tot 1,25%). De snelle renteknip zorgde echter eerder voor verwarring op de markten. Waarom zo snel? Wordt het kruit niet te vroeg verschoten? Is er meer aan de hand? Laat de Fed zich leiden door politieke motieven?

Het lijkt er sterk op dat de Amerikaanse beleidsmakers kozen voor 'Safety first'! Er is geen inflatoire druk dus dan kan de rente makkelijk lager onder het motto 'baat het niet dan schaadt het niet'. De Amerikaanse rente, die vorige week al een historisch dieptepunt bereikte, ging nog lager. En de financiële markten anticiperen duidelijk op nog verdere renteverlagingen.

Ondertussen in China

De verspreiding van het virus is duidelijk over de piek en het (economische) leven in de getroffen Chinese provincies komt terug gang. Eén en ander verloopt trager dan initieel verwacht maar de meeste werknemers lijken teruggekeerd na de nieuwjaarsvakantie en het steenkoolgebruik in de elektriciteitscentrales is de voorbije dagen versneld aan het normaliseren. De Chinese overheid trekt bovendien heel wat uit de kast om getroffen bedrijven te ondersteunen en lijkt vastberaden om de opgelopen achterstand in snel tempo goed te maken.
 

Strategie houdt de posities aan

De snelheid van de marktcorrectie na de landing van het virus in Europa heeft ons duidelijk verrast. Nog nooit verloor de Amerikaanse beurs in een marktcorrectie zo snel zoveel terrein.
Ook binnen dit aangepaste economische scenario is de marktcorrectie overdreven te noemen. Er is schade aan de economie en aan de bedrijfswinsten, maar die is grotendeels tijdelijk. Er zullen dus betere cijfers volgen in het tweede semester. Ondertussen blijft de nieuwsstroom vooral negatief: het aantal coronagevallen buiten China zal vermoedelijk eerst nog toenemen voor het terugloopt, economische indicatoren moeten de impact van het virus nog ondergaan en de bedrijfswinstdoelstellingen voor 2020 zullen voor velen onbereikbaar blijken.

Marktschommelingen blijven dus nog wel even aan de orde. Afgaande op voorgaande correcties in de aandelenmarkt kan dit nog wel een tijdje aanhouden. Gemiddeld duurt het een 3 à 4-tal maanden (zie grafiek) vooraleer er een duidelijk herstel optreedt. Al kan het sneller gaan of langer op zich laten wachten. Hoofdboodschap blijft dat tijdelijke schokken verteerd raken en met een aandelenpositie boven de norm zijn we hiervoor goed gepositioneerd. Een meer verfijnde markttiming kan opportuniteiten inhouden, maar blijkt meestal heel ambitieus.

Op de pagina KBC-Beleggingsstrategie informeren we u over de gebeurtenissen in de wereld en wat de gevolgen zijn voor de financiële markten, ook de gevolgen van het coronavirus. Uiteraard kunt u altijd terecht bij uw private banker of wealth officer voor meer informatie.

Of vraag een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

Disclaimer
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.