Containerschepen en internationale handel

Containerschepen zijn de ruggengraat van de internationale handel. Volgens cijfers van de UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) wordt ongeveer 80% van het volume van de internationale handel in goederen over zee vervoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de prijsstijgingen voor vrachtvervoer met zeevaartcontainers al enkele maanden voor ongerustheid zorgen.

Schipper, voor hoeveel mag ik overvaren?

De cijfers liegen er niet om. Er is duidelijk een mismatch tussen het aantal beschikbare zeecontainers (op de juiste plaats) en de vraag ernaar. Vorig jaar was de spotkoers voor een zeecontainer van 40 voet nog zo’n 1.848 dollar (Freightos Baltic Container Index, zie figuur).

Momenteel is de koers voor diezelfde container 9.944 dollar, een stijging dus van meer dan 400%. Voor langere routes zoals tussen Azië en Noord-Europa/VS, ligt de index zelfs nog een stuk hoger.

Een perfecte storm

De prijsstijgingen voor zeecontainers zijn het gevolg van een samenloop van verschillende factoren. Eerst en vooral was er de covid-pandemie. Landen gingen op slot en heropenden op verschillende momenten hun fabrieken, winkels en grenzen. Hierdoor traden er grote verstoringen op in de internationale handel. Bovendien besloten veel rederijen om hun transportcapaciteit te verminderen. Vaccins waren sneller beschikbaar dan verwacht. Dit zorgde voor een spectaculaire  en wereldwijde herstelvraag die ondersteund werd door ongezien hoge overheidssteun. Om aan deze vraag te voldoen was er nood aan containers. Maar door de eerdere verstoringen zitten die vaak vast op de verkeerde plaatsen. Voeg daarbij

  • De blokkering van het Suezkanaal in maart door containerschip Ever Given
  • De recente sluitingen van belangrijke havens in China door covid-uitbraken
  • Congestieproblemen in havens in de VS en Europa

En je krijgt een perfecte storm die de containerprijzen hoger duwt.

Weinig beterschap in zicht

Het is weinig waarschijnlijk dat de containerprijzen snel opnieuw naar hun normale niveau zullen dalen. Er zijn wereldwijd immers nog grote verschillen in de groeitempo’s waardoor de internationale handel verstoord blijft. Afhankelijk van het type goederen zullen de hogere containerprijzen deels of volledig doorgerekend worden aan de consument of zorgen voor een margedaling bij de verkopers. Volgens meerdere grote internationale instellingen (OESO, ECB…) zal de impact op de wereldwijde inflatie echter beperkt blijven omdat internationale vervoerskosten slechts een beperkt deel uitmaken van de finale kosten van de industriële productie. De hogere containerprijzen betekenen dus vooral kopzorgen voor invoerders en wachttijden voor consumenten. Maar een zware aanslag op de portefeuille zijn ze (nog) niet.

Nog vragen?

Neem dan zeker contact op met uw private banker of wealth manager.

Cora Vandamme
Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.