Grote trends geven jouw vermogen de wind in de zeilen​

December 2021

information-expr-quote--glyph
“De wereld evolueert razendsnel. Dit brengt uitdagingen en opportuniteiten met zich mee. Voor ondernemingen is het cruciaal om oplossingen te bieden voor nieuwe en toekomstige noden. Beleggers die succesvol weten mee te surfen, plukken hiervan de vruchten op lange termijn.”

Siegfried Top, Strategist, KBC Asset Management

Welke trends geven onze toekomst een beslissende wending?

We zijn met meer én we worden ouder.

De Verenigde Naties schatten dat de wereldbevolking van 7,7 miljard mensen nu naar 10 miljard mensen in 2050 groeit. Deze evolutie heeft impact op onze natuurlijke bronnen die slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. Denk hierbij aan de beschikbare hoeveelheid zoet water, die steeds verder afneemt.

Onze levensverwachting blijft stijgen. En het gaat snel: elke seconde worden twee mensen in de wereld 60 jaar. Dit vraagt specifieke oplossingen op gebied van gezondheidszorg of opvang van ouderen.

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en dit aantal neemt toe. Daarom moeten we op een innovatieve manier kijken naar woningbouw, ruimtelijke ordening, infrastructuur, enzovoort.

Onze manier van leven en werken is drastisch gewijzigd.

We leven en werken vaker digitaal en online.Bovendien plaatst een nieuwe generatie van consumenten, de zogenaamde ‘millennials’, geboren tussen 1980 en 2000, ervaring boven bezit. Het succes van de deeleconomie is hiervan een voorbeeld. Hun voorliefde voor nieuwe technologieën en sociale netwerken is toonaangevend.We zijn ons bewuster van onze impact op het milieu en verwachten van bedrijven dat ze duurzame oplossingen naar voor schuiven.

Innovatieve producten en diensten zetten de toekomst naar onze hand.

Technologische innovaties volgen mekaar snel op. Niet alleen automatisering en robotisering, maar ook slimme oplossingen zoals artificiële intelligentie veroveren de wereld. We maken er dagelijks gebruik van, dikwijls onbewust.We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De huidige toepassingen zijn reeds talrijk. Toekomstige mogelijkheden lijken eindeloos.

 

3 redenen om te beleggen in deze trends

1. Structurele groei door focus op de toekomst

Grote demografische, maatschappelijke, ecologische en technologische trends veranderen onze wereld ingrijpend. Ze zullen onze economie niet alleen diepgaand, maar ook langdurig beïnvloeden.

Door het lange termijn aspect ontwikkelen deze trends zich onafhankelijk van de economische cyclus. Bekijk het als een kompas, dat in alle weersomstandigheden een duidelijke richting aangeeft.

Bedrijven die inspelen op de structurele trends en een oplossing aanreiken voor de vele uitdagingen hebben vaak een ijzersterk business model. Op de middellange termijn leidt hun hoge en stabiele winstgroei tot sterke waardecreatie.

2. Digitale transformatie als hefboom voor opportuniteiten

We leven in een digitale wereld. De ommezwaai naar digitaal gaat snel en is onomkeerbaar

Bijna alle sectoren grijpen vandaag naar digitale ondersteuning om efficiënter te werken en meerwaarde te creëren. Nieuwe verdienmodellen worden aangeboord, typisch met hogere marges tot gevolg. 

Technologiebedrijven bevinden zich in het hart van deze omwenteling, maar de impact reikt verder:

Steeds meer automatisatie en robotisering in de industrie

Een doorgedreven shift richting e-commerce, waar ook online betalingsproviders bij winnen

Online entertainment, e-games en sociale netwerken verdringen de klassieke media zoals kranten en TV

Artificiële intelligentie en machine learning vinden hun weg naar nieuwe toepassingen. De mogelijkheid om gigantische hoeveelheden data in realtime te analyseren creëert meerwaarde voor zowel bedrijven als klanten. Ook dataproviders, cloud computing en data-infrastructuur bedrijven winnen hierdoor terrein

Cybersecurity zorgt ervoor dat dit alles op een veilige manier verloopt, met respect voor de privacy

3. Corona zorgde voor stroomversnelling

Het scherm van onze smartphone of laptop is ons venster op de wereld. Telewerk is niet meer weg te denken. Goed voor aanbieders van cloud software. We shoppen massaal online. Ook logistieke spelers winnen hierbij. Je pakjes moeten snel tot bij jou thuis geraken.Een virtuele wereld van onderwijs, sport en cultuur gaat open. Streamingspelers en game-ontwikkelaars bereiken nieuwe doelgroepen.

De zorgsector toont het beste van zichzelf, maar om toekomstige druk te verlichten, moeten zij massaal inzetten op innovatie.

Doktersconsultaties op afstand zijn realiteit. Onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische toepassingen staan in de spotlights. Ook hier biedt technologie een deel van de oplossing.

Onze huidige infrastructuur voor ouderenzorg is aan vernieuwing toe en dient verder uitgebouwd te worden.

Wist je dat...?

... e-commerce ook een blijver is na de pandemie.

We shoppen allemaal meer online. Deze trend was al zichtbaar voor de uitbraak van het Covid-19, maar het virus gaf een extra boost.

Het potentieel is enorm. De stijgende trend lijkt onstuitbaar. Wereldwijd stegen in 2020 de online verkopen van bijvoorbeeld kledij van 19% naar 29% van de totale verkoop. In de VS ging het om bijna 40% van het totaal.

Consumenten die nooit eerder iets online kochten, hebben het gemak en de voordelen van online shoppen ontdekt. De eerste stap is gezet en de deur voor toekomstige online aankopen staat daarmee open.

Het succes van e-commerce zal ook na de crisis behouden blijven.

Maak een afspraak
Meer weten over onze beleggingsstrategie

Redactie beëindigd op 24 november '21

Dit document is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM). De informatie kan zonder kennisgeving gewijzigd worden en ze biedt geen garantie voor de toekomst. Niets in dit document mag gereproduceerd worden zonder de voorafgaande uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van KBC AM. Deze informatie is onderworpen aan het Belgisch recht en aan de uitsluitende rechtsmacht van de Belgische rechtbanken