Hoe gaan de oplichters te werk?
Ze versturen een valse e-mail met een smoes om je te laten klikken op een link of een bijlage te openen.
Enkele voorbeelden:
- In de e-mail wordt gevraagd om een onbetaalde factuur van een webshop te betalen. Je kunt de factuur raadplegen door op een link te klikken.
- Een pakket kon niet geleverd worden door een transportfirma. Door te klikken op een link kun je een nieuwe afspraak maken.
Als je op de link of de bijlage in de mail klikt, wordt je toestel besmet met ransomware. Ransomware is kwaadaardige software die de bestanden op je computer versleutelt. Je moet losgeld betalen om je bestanden weer vrij te geven.
Hoe kun je je beschermen tegen ransomware?
- Klik niet op verdachte links of bijlagen.
- Installeer een goede antivirussoftware op je computer. Koop je deze via KBC, dan wordt de installatie via professionele ondersteuning zeer eenvoudig. Twijfel je nog over de echtheid van een e- mail dan heb je de antiphishing software en de KBC helpdesk die jou hierbij kunnen helpen! Meer over deze KBC-Antiviruspakket lees je hier.
- Bewaar een back-up van je bestanden op een apart toestel dat je telkens loskoppelt van je computer.
Hoe kan ik mijn organisatie beschermen tegen malware?
- Zorg voor een goed beschermde IT-infrastructuur :
- Voorzie op elke toestel antivirussoftware
- Voer security-updates van je toepassingen meteen uit
- Voorzie de wifi van een wachtwoord.
- Maak regelmatig een back-up van al je bestanden en bewaar deze op een apart toestel dat wordt losgekoppeld van het netwerk.
- Sensibiliseer je medewerkers rond cybersecurity. Maak hiervoor gebruik van de gratis Cyber Security KIT voor ondernemingen. Deze KIT bevat al het materiaal (zoals affiches, presentaties, voorbeeld-e-mails) dat je nodig hebt om in je bedrijf een awareness-campagne op te zetten. Thema’s:
- sterke paswoorden;
- phishing e-mails;
- CEO-fraude
- Voorzie een centraal meldpunt waar collega's verdachte mails naartoe kunnen sturen en waardoor ze verdacht gedrag op hun toestel kunnen laten controleren.