Wat kan je als ondernemer zelf doen en wat besteed je best uit?

Wat kan je als ondernemer zelf doen en wat besteed je best uit?

Zowel bij startende als bij gevestigde ondernemers hoor je vaak dezelfde klacht: te weinig tijd om alles gedaan te krijgen. De opstart zelf brengt heel wat papierwerk met zich mee. Maar zodra je je ondernemingsnummer hebt, moet je je bedrijf ook effectief runnen. Alles gaat een versnelling hoger en soms heb je nóg minder tijd. Administratie, boekhouding, facturatie, verkoop, de website onderhouden, leveranciers zoeken, contacten met zakenpartners onderhouden, enz. Maar... Wat kan je als ondernemer best zelf doen en wat kan je uitbesteden? Hier een overzicht van hoe je je leven als zelfstandig ondernemer toch iéts makkelijker maakt.

Kan ik alles zelf doen?

boekhouding uitbesteden

Als starter wil je graag alles zelf doen, maar dat kan vaak niet. Het is normaal dat je in het begin van alles op de hoogte wilt zijn, alles mee wilt sturen en soms zelfs bijscholing volgt om je dieper in te werken in de materie. Zo zijn er veel startende ondernemers die een bijscholing over boekhouding volgen om mee te kunnen praten met hun boekhouder, of een cursus ‘webshop maken’ volgen om de basis onder de knie te krijgen en zo gerichter een leverancier te zoeken

Welke taken kan je best uitbesteden?

In het begin kan je nog veel zelf doen, je bent starter en nog niet zo erg groot. Maar op langere termijn besteed je een aantal zaken beter uit. Op die manier kun je je focussen op dat waar je goed in bent en zie je ook makkelijker nieuwe mogelijkheden. Je krijgt het gevoel dat je een duidelijker overzicht hebt en dat je alles onder controle hebt. Want als je 101 dingen tegelijkertijd moet doen, loop je al snel achter de feiten aan en dreig je het overzicht te verliezen. Mogelijk gaan belangrijke, nieuwe trends dan aan jou voorbij.

Maar wat doe je dan het best zelf en welke taken kun je uitbesteden? We hanteren daarvoor twee regels:

  • Focus je op de dingen die je goed kunt en die je liggen. Dat zal je motivatie een boost geven.
  • Kijk naar de kostprijs van de taken die je wilt uitbesteden. Is het betaalbaar? Brengt het de rendabiliteit van je bedrijf niet in het gedrang?

Hoe kan ik uitbesteden?

taken uitbesteden

Wanneer je besloten hebt welke taken je wil uitbesteden, is het de kunst van de juiste persoon of het juiste bedrijf voor deze taak of taken te vinden. Hoe vind je bijvoorbeeld een goede en betrouwbare boekhouder? Of wie kan jouw bedrijf of zaak wekelijks een poetsbeurt geven?

Ga eerst en vooral ten rade bij collega-ondernemers. Ondernemers met wat meer ervaring in uitbesteden weten vast goede raad. Mogelijk besteden zij diezelfde taak reeds uit en kunnen ze je meteen doorverwijzen naar de juiste persoon of het juiste bedrijf in jouw buurt.

Kunnen je collega-ondernemers je niet verder helpen? Hier een overzicht van de meest voorkomende taken die uitbesteed worden en enkele handige tips:

  • Website: Als ondernemer geen tijd/en of kennis om zelf een website te maken? Er zijn tal van andere zelfstandigen (of bedrijven) die hierin gespecialiseerd zijn en je ongetwijfeld kunnen helpen. Want het hebben van een up-to-date website is vandaag de dag een echte meerwaarde. Denk daarbij ook aan de responsiveness van je website, veel van je klanten surfen vandaag via hun smartphone of tablet.
  • Boekhouding: Zelf geen boekhouder en toch heel wat facturen in te boeken? Schakel een betrouwbare boekhouder in. 
  • Payroll: Heb je werknemers in dienst? Vele bedrijven schakelen hulp in wanneer het gaat over de betalingen en administratieve taken m.b.t. personeel (loonberekening, vakantiegeld, ...). Hiervoor kan je terecht bij een sociaal secretariaat in je buurt.
  • Onderzoek: Wanneer je nood hebt aan informatie, kan het handig zijn om 'op onderzoek' uit te gaan. Doe je dit zelf, dan werk je wellicht kleinschalig. Wil je echter op grotere schaal onderzoek doen (bv.: marktonderzoek), dan kan je deze opdracht uitbesteden aan een marktonderzoeksbureau.
  • Reclame/communicatie: Een herkenbaar logo, een duidelijke huisstijl, een mooie advertentie, een goedgeschreven nieuwsbrief, ... deze opdrachten kan je uitbesteden aan freelancers, copywriters, designers en communicatiebureau's. Groot of klein, ze zijn met velen en dragen zorg voor de visuele en geschreven identiteit van jouw bedrijf. Via deze website kan je alvast opzoek gaan naar een geschikte freelancer: ikzoekeenfreelancer.com
  • Schoonmaken: Je zaak of bedrijf dient proper te zijn, maar door de drukte van andere taken als zelfstandige, blijft dit wel eens op je to-do-lijstej staan. Schakel daarom poetshulp in om je zaak of bedrijf netjes te houden.


Laatst gepubliceerd op: 05-03-2019

Waarom en hoe moet ik me als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

In België is het wettelijk verplicht van je als zelfstandige bij de start van je eigen zaak aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Als zelfstandige sta je namelijk zelf in voor je sociale zekerheid. Bij werknemers daarentegen worden de sociale bijdragen rechtstreeks van hun brutoloon afgehouden.
Waarom en hoe moet ik me als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

Waarom en hoe moet ik me aansluiten bij een ziekenfonds?

Om als ondernemer in orde te zijn met je ziekteverzekering ben je verplicht om je bij een ziekenfonds naar keuze aan te sluiten. Als je reeds bent aangesloten dan meld je best een wijziging van jouw statuut.
Waarom en hoe moet ik me aansluiten bij een ziekenfonds?

Welke markt moet ik het eerst betreden?

Een bedrijf opstarten betekent dat je moet kiezen welke markt je wilt betreden. Die keuze maak je zelf, maar we geven je een paar indicaties hoe je een doordachte keuze kunt maken. Daarvoor moeten we eerst even de term ‘markt’ verduidelijken, want dat woord heeft veel nuances.
Welke markt moet ik het eerst betreden?

Heb ik als startende ondernemer milieuvergunningen nodig voor mijn onderneming?

Sommige bedrijfsactiviteiten worden als “hinderlijk” beschouwd en dan heb je als onderneming één of meerdere milieuvergunningen nodig. Het is dus zeker niet zo dat je die vergunningen bij elke bedrijfsstart moet aanvragen.
Heb ik als startende ondernemer milieuvergunningen nodig voor mijn onderneming?