Kleine ondernemingen makkelijk doelwit voor hackers

Kleine ondernemingen makkelijk doelwit voor hackers

Gepubliceerd op 11 maart 2019

Nee, hackers richten hun pijlen heus niet alleen op multinationals. Ook zelfstandigen lopen gevaar. De gevolgen kunnen zelfs dramatisch zijn. Christine Van Dessel van het Anti Cybercrime Team leert ons enkele verdedigingstechnieken.  

“Zelfstandigen zijn aantrekkelijk voor hackers: ze beheren meestal meer geld dan een particulier en zijn niet zo goed beveiligd als een onderneming. Precies die combinatie maakt van hen een interessant doelwit voor cybercriminelen.” Christine Van Dessel windt er geen doekjes om. Als lid van het Anti Cybercrime Team van KBC waarschuwt ze al langer voor de gevaren van hacking.  

Iedereen at risk

De risico’s waar zelfstandigen aan bloot staan, zijn niet min. Hackers proberen u niet alleen geld te ontfutselen door uw bankcodes te achterhalen, ook uw bestanden zijn volgens Christine een potentieel doelwit.

Cybercriminelen kunnen met een virus bestanden blokkeren, bijvoorbeeld uw klantenbestand. Ransomware heet zoiets.

U moet dan een fikse som geld betalen om uw bestanden terug te krijgen.

Hackers durven ook met gevoelige gegevens van uw klanten aan de haal gaan, zoals medische informatie of kredietkaartgegevens. Daarvoor riskeert u een boete: u moet immers kunnen aantonen dat u er alles aan gedaan hebt om de gegevens van uw klanten goed te beveiligen.

Er zijn ook webshops die door hackers offline worden gehaald en ze vragen losgeld om ze terug online te plaatsen.
Kortom: iedereen is at risk.”

Een gezonde dosis argwaan is de beste verdediging

Of we met z’n allen nu bibberend achter onze laptop moeten kruipen? Dat nu ook weer niet, want volgens Christine hebben we zelf veel in de hand. “Het klinkt raar, maar een gezonde portie argwaan is de beste verdediging. Vergeet niet dat 95% van de cyberaanvallen start met een verdachte mail die er vaak heel professioneel uitziet. Mijn advies: als je een verdachte mail ontvangt, controleer dan eerst de afzender en de link in de mail door er met je muis over te hoveren.

Laat je niet misleiden door het logo van een bedrijf of door de naam van de ondertekenaar. Dat is informatie die beschikbaar is op de website van het bedrijf en kan makkelijk gekopieerd worden. Let ook op de tone of voice: klopt het woordgebruik, klopt de manier waarop je wordt aangesproken? En ten slotte: klik niet op de link en open de bijlage niet bij de minste twijfel.”

Awareness is key

KBC is lid van de Cybersecurity Coalition. Ze hebben een gids gepubliceerd met maatregelen die u als kleine onderneming kunt nemen om hackers de pas af te snijden:

  • Awareness is key: zorg ervoor dat al uw medewerkers bewust zijn van de cyberrisico’s en maan zoon- of dochterlief aan tot voorzichtigheid wanneer ze uw laptop gebruiken!
  • Installeer een degelijk antivirusprogramma, een gratis tool beschermt u onvoldoende. U kunt bijvoorbeeld intekenen op het antivirusaanbod van KBC voor slechts 3 euro/maand.
  • Stel updates nooit uit: ze sluiten net die achterpoortjes waarlangs hackers proberen binnen te sluipen. 
  • Maak regelmatig een back-up van cruciale gegevens: u kunt er drama’s mee vermijden.

Meer beveiligingstips?