Zorgeloos op reis met je leasewagen dankzij deze tips

Zorgeloos op reis met je leasewagen dankzij deze tips

Gepubliceerd op 10 juni 2019 

De auto is hét favoriete vervoermiddel voor dichtbijvakanties. Je reist comfortabel en zuinig en blijft je eigen baas. Deze tips garanderen je een vlotte reis.

Tip 1: zorg voor de nodige papieren

Het handschoenkastje is een plaats waar je weinig of niet hoeft te zijn. Toch doe je er goed aan om hier voor je vertrek even in rond te snuisteren. Deze documenten moet je zeker aan boord hebben:

  • Inschrijvingsbewijs
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Verzekeringsbewijs (=groene kaart)
  • Keuringsbewijs

Reis je binnen de Europese Unie? Dan hoef je niets te ondernemen. Ligt je bestemming buiten de Europese Unie? Dan moet je, in het geval je met een KBC-leasewagen rijdt, eerst toelating vragen aan KBC Autolease. Binnen de 6 werkdagen ontvang je dan een attest dat je de plaatselijke autoriteiten moet kunnen voorleggen. Opgelet, want zonder dat document kan je wagen in beslag genomen worden! Niet handig, zeker wanneer je nog een pak kilometers voor de boeg hebt. Marokko, Montenegro, Servië en Turkije zijn maar enkele van de landen waarvoor je zo’n attest nodig hebt. Denk eraan dat je niet alleen een document nodig hebt voor het land van uw bestemming, maar voor alle landen op de reisroute. Tot slot, kan het ook nuttig zijn om de contactgegevens van je verzekeraar en een blanco Europees aanrijdingsformulier bij de hand te hebben.

Tip 2: check de plaatselijke verkeersregels

Natuurlijk ben je altijd voorzichtig en rij je nooit te snel, maar de plaatselijke verkeersregels durven wel eens te verschillen van de onze. Wist je bijvoorbeeld dat je in Spanje maar liefst twee gevarendriehoeken nodig hebt? Dat brildragers in Zwitserland een reservebril moeten kunnen voorleggen? Dat de voorrangsregels op een Engelse rotonde verschillen? Om maar te zwijgen van Oostenrijk, waar de verkeerslichten anders werken: wanneer rood en oranje samen branden mag je jezelf klaarmaken om door te rijden. Knipperend groen betekent dan weer dat je jezelf moet voorbereiden om te stoppen.
En dan zijn er nog wegenvignetten en milieuzones waarvoor je een speciale vergunning nodig hebt. Om maar te zeggen dat je er goed aan doet om vooraf de plaatselijke regels even te bestuderen. VAB heeft daarover een praktische en complete website gemaakt met reisadvies voor verschillende landen.

Tip 3: maak je wagen in orde

Een wagen in topconditie is de beste garantie voor een zorgeloze reis:

  • Boek voor je vakantie een reisnazicht bij je merkverdeler. Als de kilometerstand minder dan 2.000 km verwijderd is van het periodieke onderhoud, plan je best een onderhoudsbeurt mee in.
  • Controleer zeker de bandenspanning en maak de ruiten schoon, dat is heel wat veiliger. 
  • Gaan er veel spullen mee? Laad je wagen dan efficiënt: leg de zware voorwerpen onderaan en zorg ervoor dat je altijd door de achterruit kunt kijken. Een dakkoffer zorgt voor extra ruimte, maar steek er bij voorkeur alleen lichte spullen in. 
  • Ga er ook niet van uit dat je gps altijd en overal de weg weet. Kijk daarom je reisweg na op een ouderwetse wegenkaart!

En ook zeer belangrijk: wees lief voor jezelf. Gun jezelf regelmatig een rustpauze om iets te drinken of de benen te strekken. Kwestie van even op adem te komen en de verkeersstress achter je te laten.

Tip 4: hou het veilig!

Natuurlijk ga je ervan uit dat je heelhuids en perfect op tijd op je bestemming geraakt. Maar soms zit het even tegen. Autopech of een kleine onoplettendheid kan je vakantie even on hold zetten. Dan is het goed om een betrouwbare partner bij de hand te hebben die je snel uit de nood helpt. Je kunt dan gemakkelijk contact opnemen met een van onze medewerkers via: