Een milieuvriendelijke auto als bedrijfswagen?

Kijk, vergelijk en beslis

Een milieuvriendelijke auto als bedrijfswagen?

Kijk, vergelijk en beslis

Ben je van plan om een bedrijfswagen te leasen of te renten? Of koop je liever een bedrijfswagen met investeringskrediet? Top! Maar welk type? Elektrisch, CNG of plug-in hybride? We vergelijken de voor- en nadelen en vertellen je alles over belastingen. Wik, weeg en beslis.

Ontdek de voor- en nadelen per type aandrijving

100% elektrische auto: voor stad en korte afstanden

Hoe werkt het?

Wil je zo goed als 100% milieuvriendelijk rijden? Dan kom je automatisch bij de elektrische auto terecht. Het principe van een elektrische auto is heel eenvoudig: een batterij, één of twee elektromotoren en een transmissie tussen deze elementen. Er is geen koppeling of versnellingsbak aanwezig in dit type voertuig. Het enige wat je hoeft te doen is op je gaspedaal duwen om voort te bewegen.

Voordelen

  1. Hij stoot geen CO2 uit, rijdt stil, verbruikt minder en is goedkoper in onderhoud omdat de onderhoudskost van de motor wegvalt.
  2. Omdat je geen versnellingsbak hebt, gebruik je meteen van bij het vertrek het volledige vermogen van je motor en versnel je vlotjes.
  3. Je batterij opladen kost minder dan voltanken met diesel of benzine.
  4. In Vlaanderen betaal je voor je elektrische auto geen verkeersbelastingen. In Brussel en Wallonië betaal je voor je belastingen het minimumtarief.
  5. Heb je zonnepanelen en wek je meer elektriciteit op dan wat je huishouden verbruikt, dan rijd je gratis.

Nadelen

  1. Een elektrische auto is nog altijd een heel pak duurder dan andere modellen in zijn klasse. Dat komt door de kost van de batterij.
  2. En hoe sneller je rijdt, hoe meer je van de batterij vraagt en hoe minder ver je geraakt.
  3. In België zijn er nog altijd veel te weinig laadpunten, al is de overheid het netwerk volop aan het uitbouwen. Doe je regelmatig lange afstanden? Dan moet je op voorhand weten waar je kunt stoppen om je wagen op te laden. Vind de elektrische laadpunten in je buurt of op je route.

Houd je rekening met de kostprijs van je wagen en de oplaadkost? Dan ligt de kilometerkost wel hoger dan bij wagens met brandstofmotor.

Met de meeste modellen leg je tussen 150 en 200 km elektrisch af zonder thuis of aan een laadpaal elektriciteit bij te tanken. Ben je bereid om naar een hogere prijsklasse te gaan? Dan vind je wagens die een actieradius van 300 tot 500 km hebben.

Een volledige laadbeurt bij je thuis duurt al snel 3 tot 5 uur voor kleine modellen en 7 tot 10 uur voor grotere wagens. De snelheid waarmee je onderweg je batterij oplaadt, hangt af van het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, hoe korter de laadbeurt.

  • Aan een laadpaal tot 11 kW laad je op normale snelheid op. Je laadbeurt duurt minimaal 2 uur.
  • Aan een laadpunt tot 22kW laad je versneld op. Je laadbeurt duurt minimaal 1 uur.
  • Aan een snellaadpunt van 50 kW tank je in 15 tot 30 minuten tot 80% van je batterij vol.

Let wel: je mag niet zomaar elke elektrische auto aan een snellaadpaal hangen. Vraag je verkoper of de batterij in je wagen daar wel geschikt voor is.

Bij sommige elektrische auto’s koop je de wagen zonder batterij. Die lease of huur je. De huurprijs kan vast zijn, of berekend worden op basis van de looptijd van je huurcontract en het aantal kilometer dat je per jaar rijdt.

Elektrische batterijen kosten verschillende duizenden euro’s en gaan nog altijd geen leven lang mee. Het voordeel van huren? Je moet je batterij nooit vervangen of omwille van de kost een nieuwe wagen overwegen.

Elektrische auto met range extender: voor langere afstanden

Hoe werkt het?

Sommige elektrische auto's zijn uitgerust met een 'range extender'. Dat is eigenlijk een kleine brandstofmotor die de batterij oplaadt wanneer je niet genoeg stroom meer hebt. Je elektrische motor blijft je wagen wel aandrijven.

Voordelen

  1. Met een range extender aan boord rij je meer kilometers elektrisch dan met een zuiver elektrische auto.
  2. Handig als je langere afstanden doet en toch elektrisch wilt rijden. Je moet af en toe diesel of benzine tanken om je range extender aan de praat te houden.

Nadelen

  1. Een elektrische auto met range extender is door de extra brandstofmotor minder milieuvriendelijk dan zijn elektrische broer.
  2. Je sleurt ook extra kilo’s mee. Dat vreet aan je autonomie en maakt je wagen minder dynamisch.
  3. Een elektrische auto met range extender is eigenlijk een plug-in hybride. Je betaalt dezelfde BIV en verkeersbelasting.

Plug-in hybride: compromis tussen groen en afstand

Hoe werkt het?

Net zoals bij een volledig hybride auto of full hybrid combineert een plug-in hybride ook een diesel- of benzinemotor met een elektrische motor. Het verschil is dat de batterij van een plug-in hybride groter is dan bij een 'traditionele' hybride en dat je deze oplaadt via een stopcontact waardoor de actieradius vergroot tot twintig à zestig kilometer. Je wagen opladen kan met een stopcontact zoals bij je thuis of met een aangepaste versie die meer vermogen levert.

Voordelen

  1. Een plug-in hybride gebruikt een diesel- of benzinemotor en een elektrische motor. Je kunt de batterij bij je thuis of op je werk via een gewoon stopcontact opladen.
  2. Rij je vaak in de stad of doe je vooral korte afstanden? Dan is een plug-in hybride zeker het overwegen waard. Op korte afstanden en in de bebouwde kom verbruik je weinig tot niets. 
  3. Dankzij de combinatie brandstof- en elektromotor kom je even ver als met een benzine- of dieselwagen.
  4. De Vlaamse overheid moedigt de aankoop van plug-in hybrides tijdelijk aan: tot eind 2020 betaal je geen BIV of verkeersbelasting.

Nadelen

  1. Ook een plug-in hybride blijft duur in aankoop.
  2. De grotere batterij neemt flink wat plaats in en maakt je wagen zwaarder.
  3. De afstand die je volledig elektrisch kunt rijden, is nog altijd vrij beperkt: tussen de 20 en de 50 km.
  4. Ook de elektrische maximumsnelheid ligt laag: meestal is dat hooguit 50 km/uur.
  5. En natuurlijk is hij minder goed voor het milieu.

CNG-auto: voor milieuvriendelijke afstandsrijders

Hoe werkt het?

CNG is samengeperst aardgas. Daarin verschilt het van LPG, dat ontstaat na de productie van diesel en benzine. CNG kun je tanken met een slowfill-systeem of een fastfill-systeem. Bij een slowfill-systeem sluit je een kleine compressor thuis aan op het aardgasnet en duurt het enkele uren voor je tank vol is. Voor het fastfill-systeem moet je in een CNG-tankstation zijn. Dat gaat net zo snel als bij een gewone tankbeurt.

Voordelen

  1. Een CNG-auto stoot 90% minder fijne deeltjes en 30% minder CO2 uit dan een diesel- of benzinewagen. Aardgas is ook 20 tot 30% goedkoper dan diesel en tot 40% goedkoper dan benzine.
  2. Je tankt even snel als bij benzine of diesel. Veel sneller dus dan elektrische auto’s. De CNG-tank zit in de vloer van je wagen, waardoor je geen kofferruimte verliest.
  3. Verschillende merken combineren CNG met benzine. Zo kun je blijven rijden wanneer je CNG-tank leeg is. Wil je nog milieuvriendelijker rijden, dan kun je je tank vullen met biogas. En net zoals bij plug-in hybrides betaal je in Vlaanderen tot eind 2020 geen BIV of verkeersbelasting.

Nadelen

  1. Een CNG-auto is duurder in aankoop dan een benzinewagen, en vaak goedkoper dan zijn diesel- en elektrische broers.
  2. De CNG-tank is zwaar en tamelijk groot. Dat beïnvloedt je rijbereik. Op dit moment zijn er in België ook nog niet veel tankstations waar je aardgas kunt tanken: ongeveer 100. Vind een CNG-tankstation in je buurt.
  3. Je kunt je diesel- of benzinewagen laten ombouwen naar een CNG-auto. Daar hangt wel een prijskaartje van 2.000 tot 4.000 euro of meer aan. Alleen een erkende installateur mag zo’n ombouw uitvoeren. In heel België zijn er een 15-tal. Bekijk de lijst.

Hoe ver rij je gemiddeld puur op elektriciteit of aardgas?

 

Tot 5 km

Tot 50 km

Tot 300 km

Tot 500 km

Plug-in hybride

   
Elektrisch


 
Range extender



CNG
Plug-in hybride Tot 50 km
Elektrisch Tot 300 km
Range extender Tot 500 km
CNG Tot 500 km

Je rijgewoontes bepalen je voordeel

Is een milieuvriendelijke wagen voordeliger dan een diesel- of benzinewagen? Of niet? Dat hangt volledig van je rijgewoontes af.

Hoeveel kilometer leg je elk jaar af? Hoe lang ga je met je wagen rijden? Rij je zuinig of sportief? Op de website milieuvriendelijkevoertuigen.be van de Vlaamse overheid vergelijk je de elektrische auto, plug-in hybride auto of CNG-auto die je op het oog hebt met evenwaardige brandstofmodellen.

Je ziet meteen hoeveel het basismodel je kost. Je komt tot in detail te weten hoeveel je met je groene wagen bespaart. Of hoeveel je moet opleggen. Maak de berekening.

  2017, 2018, 2019 2020
Cataloguswaarde < 31.000 euro 4.000 euro 4.000 euro
Cataloguswaarde 31.000 - 41.000 euro 3.500 euro 3.500 euro
Cataloguswaarde 41.000 - 61.000 euro 2.500 euro 2.000 euro
Cataloguswaarde > 61.000 euro 2.000 euro 1.000 euro

Belastingen

En hoe zit het met de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting? Moet je die betalen of niet?

Vlaanderen

  BIV Verkeersbelasting
100% elektrische auto Vrijgesteld Vrijgesteld

Plug-in hybride

Vrijgesteld tot 31-12-2020
Voorwaarden:

  • Oplaadbaar via stekker
  • CO2-uitstoot < 50 gr/km

Vrijgesteld tot 31-12-2020
Voorwaarden:

  • Oplaadbaar via stekker
  • CO2-uitstoot < 50 gr/km
CNG-auto Vrijgesteld tot 31-12-2020 Vrijgesteld tot 31-12-2020
100% Waterstof Vrijgesteld Vrijgesteld

Brussel

  BIV Verkeersbelasting
100% elektrische auto Minimumtarief van 61,50 euro Minimumtarief van 77,35 euro
Plug-in hybride Op basis van fiscale pk (vermogen) Op basis van fiscale pk (vermogen)
CNG-auto Op basis van fiscale pk (vermogen) Op basis van fiscale pk (vermogen)

Wallonië

  BIV Verkeersbelasting
100% elektrische auto Minimumtarief van 61,50 euro Minimumtarief van 77,35 euro
Plug-in hybride
  • Op basis van fiscale pk (vermogen)
  • Eco-malustaks voor CO2-uitstoot > 145 gr/km

Op basis van fiscale pk (vermogen)

CNG-auto
  • Op basis van fiscale pk (vermogen)
  • Eco-malustaks voor CO2-uitstoot > 145 gr/km
Op basis van fiscale pk (vermogen)

Lening voor je elektrische of plug-in hybride of CNG-auto

Elektrisch, CNG of plug-in hybride: voor een ecologische wagen moet je nog altijd meer geld neertellen dan voor een diesel- of benzinewagen.

Afhankelijk van je behoefte heeft KBC een oplossing voor je klaar om je wagen(park) te financieren. Elke formule heeft zo zijn voordelen.

Vergelijk de financieringsmogelijkheden