Een broodje Sofie in uw lunchpakket?

Een broodje Sofie in uw lunchpakket?

Gepubliceerd op 12 september 2019 

Elke middag is het een komen en gaan in Haasrode langs de Interleuvenlaan 10. Hoewel het kantoorgebouw er op het eerste gezicht uitziet als duizenden anderen, herbergt deze locatie een opmerkelijk project op de benedenverdieping.

 

Pensioenovereenkomst POZ

MID.DAY.BITE is een tewerkstellingsproject van vzw Hejmen (Esperanto voor ‘thuis’). “We bieden in onze zaak belegde broodjes, soep, salades en desserts aan”, vertelt projectverantwoordelijke Sarah Homblé. “Daarvoor zorgt een team van ruim 25 volwassenen met een beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Ze komen elk een of meerdere keren per week een paar uren meehelpen.”

Gepaste ondersteuning

Sinds de opstart in september 2018 groeide het cliënteel uit van een handvol nieuwsgierigen naar een trouw en enthousiast publiek. “Ondertussen gaan er dagelijks zo’n 80 broodjes de deur uit. Daarnaast leveren we ook bereide pakketten voor lunchmeetings en zorgen we voor catering op feestjes.”

Slaatjes maken, broodjes smeren, groenten snijden, bestellingen opnemen, schoonmaken,… dat doen de medewerkers allemaal zelf. Al krijgen ze wel gepaste ondersteuning en begeleiding op de werkvloer. “We gaan daarbij steeds op zoek naar werkmethodes die voor iedereen individueel haalbaar zijn. Ieder heeft zijn kwaliteiten en interesses. Ieder heeft zijn eigen tempo. Even een minuutje langer moeten wachten op je broodje: dat hoort er hier dus soms ook bij.”

Spontane babbeltjes

Op de menukaart heeft elk gerecht de naam van zijn bedenker. Zo krijgt u voor een Dorien een boterham mee met olijventapenade, mozzarella, gegrilde groenten en rucola. Bestelt u een Greet? Dan mag u kip, wokgroenten en veldsla in een wrap verwachten. “Ze mochten elk hun favoriete broodje voorstellen. Na een proeverij met het hele team hebben we de broodjes met de hoogste scores op de kaart gezet”, glimlacht Sarah.

De medewerkers putten veel voldoening uit hun job. “Sommigen zijn er ook echt door opengebloeid. Mensen die eerder gesloten waren, zie je nu spontaan babbeltjes maken met klanten: dat is mooi om te zien.”

Pensioenovereenkomst POZ

Duurzaamheid

Behalve het sociale aspect ligt de focus in de broodjeszaak ook op duurzaamheid. “We gebruiken alleen biologisch afbreekbare verpakkingen. En wie zijn herbruikbare beker, doosje of schotel meebrengt, spaart mee voor gratis soep of dessert”, geeft Sarah als voorbeeld. “Gezondheid is onze derde pijler. Meergranenbroodjes met veel groenten, zelfgemaakte drankjes met weinig suiker en schuldgevoelvrije dessertjes: daar gaan we voor.”

MID.DAY.BITE is steeds op zoek naar vrijwilligers die af en toe de medewerkers mee willen begeleiden. Meer info hierover bij sarah.homble@hejmen.be.

Duurzaam en toekomstgericht ondernemen bij KBC

KBC ondersteunt duurzaam en toekomstgericht ondernemen. Dat betekent voor KBC het in die mate bedienen van klanten dat ze een langetermijnrelatie willen, dat de risico’s strikt beheerst worden zodat steeds op eigen kracht kan worden verdergegaan, en dat producten en diensten een daadwerkelijke bijdrage leveren aan de transitie naar een meer duurzame samenleving.

Hoe KBC dat concreet doet, leest u in Het verslag aan de samenleving 2018.

Lees het verslag aan de samenleving