Facebook: machtig advertentieforum voor zelfstandigen

Facebook: machtig advertentieforum voor zelfstandigen

Gepubliceerd op 21 september 2017 

Facebook is een grandioos sociaal medium waarmee u zowat de hele wereld in een oogwenk kunt bereiken en de contacten met uw vrienden vanuit uw luie zetel onderhoudt. Facebook biedt echter nog een brede waaier aan andere communicatiemogelijkheden. Zo kunt u het ook als zelfstandige of ondernemer aanwenden om uw bedrijf te promoten. Alleen: hoe kunt u dat het best concreet aanpakken?

Laat u inspireren door onderstaande tips. Ze vormen de weg naar een succesrijke advertentiecampagne voor uw bedrijf op Facebook. Want met de hulp van Facebook kunt u voor een relatief laag bedrag (zeker in vergelijking met andere opties zoals klassieke banners, radio, print)  uw klantenlijst gevoelig uitbreiden.

Tip 1: Sterke visuele content

Gebruik aantrekkelijke visuele content. Een beeld zegt nu eenmaal vaak meer dan 1 000 woorden. Wilt u indruk maken op potentiële klanten, zorg dan voor een pakkende eyecatcher. Het mag misschien zo zijn dat packshots van uw producten goed werken op uw website, dat geldt zeker niet voor Facebook wegens monotoon en saai. Hier spreekt een aantrekkelijke 'real life' foto meer aan en met een leuke video kunt u beslist de aandacht trekken van een ruim publiek. Ideaal om uw boodschap over te brengen en uw product in de kijker te plaatsen. Zo wekt u de interesse van potentiële klanten, die u meteen aanspoort om uw Facebook-pagina verder te verkennen én kennis te maken met uw product(en) of services.

Tip 2: Vermijd platte reclame

Facebook_machtig advertentieforum voor zelfstandigen

Facebook-gebruikers zijn niet echt tuk op platte reclame. Ze zijn eerder op zoek naar inspiratie. Vergeet ook niet dat Facebook voor velen een moment van vrijetijdsbesteding is. Als u hen probeert te lokken met platte reclame, dan bestaat de kans dat ze snel andere berichten gaan lezen en uw pagina links laten liggen. Zo genereert u nauwelijks interactie en zijn alle geleverde inspanningen verloren tijd en moeite. Pak uit met weloverwogen en bezielende teksten.

Laat u hierbij inspireren door de bedrijven die u bv. zelf graag volgt op de sociale media. Welke boodschappen brengen zij? Laat hen uw inspiratiebron vormen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze het in hun berichten niet louter hebben over hun producten en prijzen, maar proberen ze de aandacht te trekken door zich bv. te presenteren als een bedrijf met een menselijk gelaat en geven ze blijk van veel gevoel voor humor (werkt altijd!). Met andere woorden: ze hebben goed nagedacht over hun aanpak en  hebben een content-strategie. Zorg ervoor dat uw berichten een degelijke inhoud uitstralen en werk met terugkerende thema’s.

Wat ook altijd aanspreekt, is mensen aan het woord laten. Speel uw teamleden op een positieve manier uit in uw berichten. Dat wekt interesse en spreekt tot de verbeelding. Mensen/klanten vinden het immers altijd fijn de mens(en) achter het bedrijf te leren kennen. Een gepersonaliseerde aanpak werkt!

Tip 3: Wees relevant

Een van de grote voordelen van Facebook is dat u zelf uw doelgroepen tot wie u zich wenst te richten kunt bepalen. Daarom: bepaal die zo nauwkeurig mogelijk. Zodra u die bepaald hebt, kunt u perfect inspelen op wat zij leuk vinden én verwachten.

Een voorbeeld: u runt een lokale bloemenzaak en wenst die meer bekendheid te bezorgen in de buurt. In dat geval hebt u er vooral belang bij zoveel mogelijk mensen te bereiken die in de buurt van uw zaak wonen. Is uw bloemenzaak bv. in Steenokkerzeel gevestigd, dan kunt u zich richten tot de personen die binnen een straal van 10 km van uw gemeente wonen. De kans is immers groot dat zij bij u klant worden, mensen die verderop wonen hebben wellicht geen zin zich zo ver te verplaatsen en zullen zich vooral ergeren als ze van u een post zien verschijnen in hun nieuwsoverzicht.

U kunt zich natuurlijk ook tot meerdere doelgroepen richten om uw actieradius uit te breiden. Maar ook dan geldt: pas uw advertentieboodschappen en afbeeldingen altijd aan die doelgroepen aan. Zo kunt u bijvoorbeeld een advertentie afstemmen op typisch mannen, versus een advertentie gericht op vrouwen. Een concreet voorbeeld is de kinderzitjescampagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Hier krijgen grootouders een boodschap over hoe ze hun kleinkind in de wagen moeten vastklikken en is er een aparte boodschap met dezelfde inhoud bestemd voor ouders.

Tip 4: Gebruik uw eigen data/klantenbestanden

Ook hier biedt Facebook vele mogelijkheden. U kunt bv. ook doelgroepen maken op basis van uw klantenbestand of op basis van de personen die uw website bezoeken. Zo kunt u een advertentie tonen, met inspiratie rond uw nieuwe collectie, aan mensen die uw website al meer dan 30 dagen niet meer bezocht hebben. Ook een interessante optie: uw advertenties tonen aan de personen die met u in interactie gaan op uw Facebook-pagina. Of een database aanleggen van personen die qua profiel en interesses sterk overeenkomen met uw bestaande klanten, zogenaamde lookalikes. Zij zullen zeker interesse hebben in uw product(en) en/of services. Investeer in eigen datalijsten en waarom niet Facebook inschakelen om gegevens te verkrijgen van prospecten via een Facebook lead advertentie.

Tip 5: Koppel uw website aan Facebook

Implementeer de Facebook-pixel en geef bezoekers van uw website op die manier een rugzakje mee zodat u ze op Facebook weer kunt gaan opvangen. Dat maakt het ook mogelijk het succes van uw Facebook-advertenties zeer gericht te meten.

Voor meer informatie hieromtrent kunt u op Facebook terecht op facebook.com/business/help/.