ICT: een kans voor ondernemers

Kan je als ondernemer bepaalde taken en functies digitaliseren? Dat kan zeker, daarvoor kan je de nodige ICT (Informatie en Communicatietechnologie) inschakelen. Hou daarbij wel rekening met de veiligheid van je bedrijf.

ICT: een kans voor ondernemers

Kan je als ondernemer bepaalde taken en functies digitaliseren? Dat kan zeker, daarvoor kan je de nodige ICT (Informatie en Communicatietechnologie) inschakelen. Hou daarbij wel rekening met de veiligheid van je bedrijf.

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 

Tegenwoordig loopt iedereen rond met een smartphone of een tablet en heeft elke onderneming een website en e-mail. Het is natuurlijk handig om uw mails en uw agenda altijd bij de hand te hebben, maar worden uw echte bedrijfsprocessen ook ondersteund door ICT?

Maak de balans op

ICT implementeren

Maakt u uw planning met de hand? Brengt u op het einde van de dag de gegevens van bezochte klanten op kantoor in? Telt u wekelijks uw voorraad in uw magazijn om dan een bestelling te plaatsen? Typt u per klant een factuur om die dan per post of e-mail te versturen?

Veel bedrijven verliezen tijd met taken die sterk vereenvoudigd kunnen worden door de juiste ICT-ondersteuning. Telkens u het gevoel hebt dubbel werk te doen, als u vindt dat de administratieve overlast u van uw echte werk houdt, wanneer u een "dit moet toch eenvoudiger kunnen"-ervaring hebt, loont het de moeite om u af te vragen of ICT u zou kunnen helpen.

Een investering die loont

Het is niet zo dat elke ICT-investering een grote hap uit uw budget neemt. Als u speciaal een programma op maat van uw onderneming laat ontwikkelen, dan kunnen de kosten oplopen. Maar er zijn een hele hoop standaardoplossingen die u zonder veel moeite – en met beperkte kosten – kunt aanpassen aan de noden van uw bedrijf. Denk aan systemen die offertes personaliseren voor mensen uit uw klantenbestand of programma's die met een druk op de knop een factuur maken op basis van uw offerte. Of er bestaat software die – op basis van bestellingen van klanten of van materiaalbewegingen – automatisch bestellingen plaatst bij uw leveranciers. En is uw telefooncentrale al aan uw computernet en klantenbestand gekoppeld?

In the cloud

Meer en meer zijn deze programma's verkrijgbaar 'in the cloud'. Dat wil zeggen dat u geen software moet installeren op uw computer, maar dat u online uw eigen versie van het programma kunt gebruiken. Typisch werken deze programma's op alle soorten toestellen: pc, tablet en smartphone. En bovendien bent u meestal beter beschermd tegen verlies of diefstal van gegevens dan wanneer u zelf een programma laat bouwen.

Veiligheid

veiligheid ict

Bouwt u uw ICT uit, hou dan altijd de veiligheid van uw bedrijfsgegevens in gedachten. Dat is trouwens een belangrijke reden om uw ICT in professionele handen te geven. Welk proces u ook wilt digitaliseren, vraag uw ICT-leverancier altijd welke veiligheidsmaatregelen hij inbouwt. U moet zich namelijk niet alleen tegen virussen beschermen, maar ook tegen cyberdiefstal.

Investeringsaftrek voor digitale beveiliging

Bedrijven worden nu ook fiscaal gestimuleerd om zich te beschermen tegen hackers en cyberaanvallen. De regering heeft inderdaad beslist om de verhoogde investeringsaftrek uit te breiden tot investeringen in de integratie en exploitatie van digitale betalings- en factureringssystemen en in systemen die informatie- en communicatietechnologie beveiligen. Alleen kleine vennootschappen* en zelfstandigen die aan dezelfde criteria voldoen, komen voor deze aftrek in aanmerking. Welke digitale activa recht geven op de verhoogde investeringsaftrek van 13,50% staat in een Koninklijk Besluit van 2 december 2015. De maatregel is van toepassing vanaf aanslagjaar 2016.

* Kleine vennootschappen zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan een van de volgende criteria overschrijden (criteria voor boekjaren die starten na 31 december 2015; op geconsolideerde basis te beoordelen):

  • jaargemiddelde van het personeelsbestand: 50,
  • jaaromzet (exclusief btw) : 9 000 000 euro,
  • balanstotaal: 4 500 000 euro.

Als meer dan één criterium wordt overschreden of niet meer wordt overschreden, heeft dat slechts gevolgen als dat zich gedurende twee achtereenvolgende boekjaren voordoet (bij een eenmalige overschrijding verliest men het statuut van kleine vennootschap niet).

Meer weten over hoe je verandering kan aanbrengen in je bedrijf?