Expert verzekeringen: “Wij gaan voor de menselijke aanpak op maat”

Expert verzekeringen: “Wij gaan voor de menselijke aanpak op maat”

Gepubliceerd op 13 september 2018

Verwacht het onverwachte. Het klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar dan wel een die het verschil kan betekenen tussen het voortbestaan en het einde van uw onderneming. Verzekeringsspecialiste Marleen Vanden Eynde buigt zich dag in dag uit over de bedrijfsrisico’s van haar klanten. Haar aanpak steunt op vier pijlers.

Bedreigingen in kaart brengen

“Elke onderneming heeft zijn eigen verhaal. In een eerste gesprek achterhalen we samen welke risico’s de continuïteit van een bedrijf in gevaar brengen. Ondernemers denken dan spontaan aan een zware brand of stormschade, maar staan niet stil bij bedreigingen die vaak nog grotere gevolgen hebben. Denk maar aan de zogeheten bedrijfsschade. Na een zware brand bijvoorbeeld moeten bedrijven noodgedwongen de deuren sluiten tot de herstelling achter de rug is. Gevolg: je hebt een hele poos geen inkomsten meer. Ondernemingen met onvoldoende reserves om die periode te overbruggen, kunnen in de problemen komen. Daarom raden we de meeste klanten doorgaans een bedrijfsschadeverzekering aan. Je ontvangt dan een vergoeding voor de periode waarin je bedrijf inactief is.”

Verzekeringsvoorstel op maat

“Als verzekeringsagent moet je je klant zo goed mogelijk leren kennen. Een open, ongedwongen gesprek is daarvoor beter geschikt dan checklists. Hoeveel mensen hebt u in dienst? Welke diensten of producten levert u? Waar ontmoet u uw klanten? Vragen die voor de hand liggen, maar die wél een goed beeld schetsen van de risico’s die je als ondernemer loopt. Met die resultaten werken we een voorstel uit, waarmee we naar de klant stappen. Sommige mensen zijn bereid meer risico’s te lopen. Anderen spelen liever op veilig en sluiten een extra verzekering af. Het is niet aan ons om daarover te beslissen, maar we maken de klant er wel attent op.”

Aansprakelijkheidsverzekering en gewaarborgd inkomen absolute must

“Ondernemers zijn, net als particulieren, verantwoordelijk voor de schade die ze aanrichten aan derden. Dat kan banaal zijn: een klant die struikelt over een losliggende tegel. Dat kan dramatisch zijn: een medische fout die het leven van een patiënt ingrijpend verandert. Of u nu bakker bent, fietsenmaker of IT-consultant: uw aansprakelijkheid kan u geld kosten. Vandaar dat ik het er altijd over heb. Vergeet ook niet dat er vandaag meer geprocedeerd wordt. Vroeger werden er soms zaken onderling geregeld, maar die tijd is voorbij. Naast de aansprakelijkheidsverzekering heb ik het ook over de bescherming van de zaakvoerder. Voor een nieuwe wagen vinden we een omniumverzekering vanzelfsprekend. Dan is het toch niet meer dan normaal dat u ook uw eigen leven beschermt, niet? Met een gewaarborgd inkomen krijgt u een vergoeding na een ziekte of een ongeval. Geen overbodige luxe, ook al omdat de uitkeringen van de sociale zekerheid nogal mager uitvallen.”

Kordate en menselijke schadeafhandeling

“Als ondernemer gaat u ervan uit dat u gespaard blijft van ellende. Maar als het noodlot toeslaat, is het fijn te weten dat iemand uw dossier binnen de kortste keren afhandelt en uw belangen behartigt. Mensen denken dat verzekeraars bij schade de kleine lettertjes toepassen, maar niets is minder waar. Wij gaan voor een menselijke aanpak. Vergeet niet dat schadegevallen veel stress met zich meebrengen. Daar houden we rekening mee. Zodat mensen zich niet extra zorgen hoeven te maken over de regeling. Het belangrijkste is dat ze weten wat er te gebeuren staat. Vandaar dat we hen de verschillende stappen van het dossier schetsen. Mijn boodschap is vaak: wat u nu meemaakt is onwaarschijnlijk, maar ik kan u garanderen dat het allemaal in orde komt. Vaak is het een kwestie van perspectief bieden.”

Getuigenis: fietshandelaar Koen Waeyen kreeg af te rekenen met brand én met diefstal

Koen Waeyen: “In oktober 2015 begon ik samen met mijn zus een fietsenwinkel in Heverlee. De zaak liep als een trein, maar op 3 juli sloeg het noodlot toe. Na een kortsluiting ontstond er brand. Op het eerste gezicht viel de schade goed mee. Maar uiteindelijk bleken alle fietsen onverkoopbaar en had ook de winkelinrichting zware averij opgelopen. Een ongeval komt altijd ongelegen, maar de timing was écht slecht. Voor een fietswinkel is het zomerseizoen top-druk, moet je weten. Bovendien stond het bouwverlof voor de deur, waardoor een definitieve herstelling onmogelijk was. De glazenmaker installeerde dan maar houten panelen, omdat de etalage door de hitte gesprongen was.”

Persoonlijke aanpak, ook op zondag

“Alsof de brand nog niet erg genoeg was, kregen we even later ook nog eens ongewenst bezoek over de vloer. Dieven gingen aan de haal met mijn gereedschap en de fietsen die in de showroom stonden. In alle eerlijkheid: ik heb toen erg diep gezeten. Meer dan eens heb ik met Marleen gebeld. Zij moedigde me aan om door te zetten en vond telkens de juiste woorden. Die menselijke aanpak heeft me erdoor geholpen. Dat, en de correcte en snelle schaderegeling. Binnen de week stond er al een voorschot op de rekening! Daags na de schade stond Marleen om acht uur ’s morgens, op een zondag nota bene, al paraat. Amper vier maanden na de schade, in oktober, draaiden we opnieuw op volle toeren. Marleen heeft tot twee keer toe het verschil gemaakt. Door ons eerst de juiste verzekeringen aan te raden, met onder meer een gewaarborgd inkomen en een polis bedrijfsschade. En door daarna de schadeafwikkeling in handen te nemen.”

Verzekeringen redden uw zaak

“Ik besef maar al te goed dat verzekeringen geen overbodige luxe zijn. Een compleet verzekeringspakket en een vlotte regeling kunnen je zaak redden. Eerlijk: dit schadegeval had veel slechter kunnen aflopen. Ondertussen bloeit mijn zaak als nooit tevoren. Tijdens de drukke zomermaanden moet ik zelfs iemand extra in dienst nemen!”

Neem contact op met uw KBC-verzekeringsagent voor meer informatie of neem een kijkje op www.kbc.be/ondernemen/nl/verzekeren.html.